18:42 08.02.2019

Порошенко закликав успішних і популярних українців розповідати про прочитані книжки та популяризувати любов до читання

3 хв читати
Порошенко закликав успішних і популярних українців розповідати про прочитані книжки та популяризувати любов до читання

Президент України Петро Порошенко закликав популяризувати любов до читання, розповідати про відвідування книгарень і бібліотек, тому що книги діють не менш ефективно, ніж зброя.

Як повідомляє прес-служба глави держави, П.Порошенко, виступаючи у п'ятницю на 20-й церемонії "Всеукраїнський рейтинг "Книжка року", наголосив, що агресія Росії проти України розпочалася задовго до 2014 року - із захоплення українського телебачення, радіо, книговидання.

"Щоб захистити та зберегти Україну, ми мусили переломити ситуацію. Нашою відповіддю став український контент, що вже зараз, і я вас із цим вітаю, домінує на радіо і поступово  розширює свій простір на українському телебаченні. Фільми українського виробництва збирають, нарешті, повні зали кінотеатрів", - сказав президент.

Він зазначив, що українські книги, які заповнили полиці в книгарнях, уже переходять від кількості в якість.

"Здобувають популярність нові автори, які пропонують актуальні теми, збагачують мову, виходять у зовнішній світ", - сказав П.Порошенко, додавши, що зростає і кількість перекладів зарубіжних видань, серед яких нон-фікшн і бестселери останніх років.

На думку президента, найкращим показником важливості всього зробленого за п'ять років є українські книжки, які українські військові читають на фронті, на передовій. "Хочу відкрити вам таємницю: музику там слухати не можна, бо ти маєш слухати ефір, в тому числі обстріли російсько-терористичних військ. А книгу – книгу читати можна", - сказав П.Порошенко.

Він зазначив, що в бліндажах поруч зі зброєю і патронами можна зустріти цілі міні-бібліотеки. А в прифронтовій зоні з нетерпінням чекають на зібрані волонтерами, надані авторами та видавцями книги для дитячих садків, шкіл, лікарень.

П.Порошенко зазначив, що протягом останніх п'яти років "ми не тільки будували армію, а і зміцнювали нашу національну ідентичність".

"А боротьба народу за свободу, немов муза, надихала наших митців. Книги та ідеї часом здатні долати найлютішого агресора. І діють не менш ефективно, ніж зброя в руках воїна", - сказав він.

П.Порошенко звернувся до творців і цінителів української книги: "Ми маємо продовжувати та розвивати все, що зроблено, щоб українська книга гідно зустріла виклики XXI століття, посіла в нашому житті те місце, на яке вона заслуговує. Нам треба читати й поширювати любов до читання, треба розширювати коло книголюбів серед нових поколінь українців".

Президент зазначив, що влада може багато зробити, але "жоден президент не здатний змусити людину купувати й читати книжки". Він наголосив, що саме тому в цій сфері дуже важливе партнерство держави та суспільства, вироблення спільних ініціатив.

"Мій заклик до успішних і популярних людей - розповідайте про прочитані книги, про відвідування книгарень і бібліотек. Покладіть поруч цікаву книгу, коли даєте інтерв'ю. Сам я підтримую традицію щорічно, може, це нескромно, але називати десять найкращих новинок. Приєднуйтеся до неї", - закликав глава держави.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситник залишив посаду заступника голови НАЗК

Дії з підриву Глобального саміту миру є системними та безпрецедентно масштабними - Кулеба

Кількість бойових зіткнень на фронті з опівночі зросла до 59, на покровському напрямку - до 27 - Генштаб ЗСУ

Унаслідок авіаударів у с. Михайлівка загинули двоє людей, серед них - 12-річний підліток - Донецька ОВА

Генштаб ЗСУ: Найскладніша обстановка зберігається на покровському напрямку, ситуація під контролем

Найближчими днями в Україні збережеться тепла мінлива погода з грозами й короткочасними дощами, можливий град - Укргідрометцентр

Суд заарештував документи районних військово-лікарських комісій Полтавщини

Спікер парламенту Грузії підписав закон про іноагентів

Частка повітряних тривог у загальному часі роботи ТРЦ зросла до 13,4% у травні - УРТЦ

Уночі на Україну чекають грози, у вівторок подекуди град і шквали - Укргідрометцентр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА