Доступність посилання

ТОП новини

ФІФА розслідуватиме двох футболістів Швейцарії за албанські жести в матчі проти Сербії


Гравець збірної Швейцарії Джердан Шачірі у суперечливий спосіб святкує забитий гол у ворота збірної Сербії в матчі на Чемпіонаті світу з футболу
Гравець збірної Швейцарії Джердан Шачірі у суперечливий спосіб святкує забитий гол у ворота збірної Сербії в матчі на Чемпіонаті світу з футболу

Керівна структура світового футболу – Міжнародна федерація футболу (ФІФА) – заявила про початок розслідування повідомлень про, як виглядало, політичне святкування двома гравцями збірної Швейцарії, албанцями за національністю, забитих голів на Чемпіонаті світу з футболу в Росії. ФІФА, яка забороняє будь-які політизовані символи чи політичні месиджі на стадіонах, повідомила цими вихідними, що два гравці можуть пропустити два наступні матчі, якщо буде встановлено що вони порушили ці норми.

Швейцарія перемогла збірну Сербії з рахунком 2:1 завдяки голам, що їх забили Ґраніт Джака і Джердан Шачірі, обидва яких є етнічними албанцями.

Ці два гравці святкували забиті голи жестами, які нагадують двоголового орла з албанського прапора, в матчі, який відбувся 22 червня в російському Калінінграді.

Обидва гравці мають родинні корені в Косові, де більшість населення становлять місцеві албанці, які ідентифікує себе з червоним прапором Албанії з чорним орлом посередині.

Сербія так і не визнала самопроголошену незалежність Косова, і відносини між ними залишаються напруженими.

Веб-сайт сербської газети «Блік» написав 23 червня, що ті жести «з ганьбою спровокували наших фанів».

Футбол і політика ніколи не повинні змішуватись
Тренер збірної Швейцарії

Швейцарський тренер Владімір Плеткович після матчу підійшов до гравців, сказавши, що футбол і політика «ніколи не повинні змішуватись».

«Добре бути футбольним фаном і важливо показувати повагу до них», – сказав Плеткович.

Джака народився у Швейцарії, але його батьки – етнічні албанці, які приїхали з сербського міста Куршумлія. Там його батько відбував тюремний термін у 1980-х роках, коли югославська влада ув’язнила його за участь в антикомуністичних демонстраціях ще в часи, коли він був студентом у Приштині, в Косові.

Брат Джаки виступає за албанську національну збірну з футболу.

Сербські газети також помітили, що Шачірі має як швейцарський, так і косовський прапорець на своїх футбольних бутсах під час виступів на Чемпіонаті світу в Росії.

Президент Косова Хашим Тачі привітав збірну Швейцарії з перемогою, а також двох її гравців, які забили голи, у своєму твіті, написавши: «Косово вас любить!»

Мешканці столиці Косова Пріштини святкують перемогу збірної Швейцарії над командою Сербії.
Мешканці столиці Косова Пріштини святкують перемогу збірної Швейцарії над командою Сербії.

ФІФА також повідомила, що проводить розслідування щодо тренера збірної Сербії Младена Крсталича через нібито його заяву, зроблену після матчу.

Крсталич закликав, аби суддю матчу Швейцарія-Сербія, німця Фелікса Бріха, направили до міжнародного трибуналу, який розслідує воєнні злочини, через рішення не призначати пенальті у ворота збірної Швейцарії на 66-й хвилині матчу.

«Я б не дав би йому ані жовтої, ані червоної картки – я б направив його до Гааги. Вони б його судили б там, як судили нас», – сказав тренер Крсталич сербським журналістам.

Міжнародний трибунал в Гаазі розглядав справи щодо воєнних злочинів та злочинів і злочинів проти людяності під час розпаду Югославії та боснійської війни 1992–1995 років, внаслідок якої загинули понад 100 тисяч людей, а 2,2 мільйона стали біженцями.

Багато сербів скаржаться, що трибунал несправедливо зосереджував більшу увагу на сербських військових командирах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG