Доступність посилання

ТОП новини

Російські канали подали кадри з фільму 2016 року за доказ інсценування хімічної атаки в Сирії


Фотографія зі знімального майданчика фільму 2016 року сирійського режисера Хумама Хусарі
Фотографія зі знімального майданчика фільму 2016 року сирійського режисера Хумама Хусарі

Російські державні канали «Перший канал» та «Россия» розповіли, що хімічна атака в сирійському місті Дума є постановкою. В своїх сюжетах, як доказ, вони використали кадри художнього фільму 2016 року, знятого сирійським режисером Хумамом Хусарі. Також «Вести недели» показали коментар 11-річного хлопчика Хасана Діаба, який є на відео організації «Білі каски». Відео знято в Будинку офіцерів в Дамаску, який використовують російські військові, про це пише Російська служба Радіо Свобода. Хоча автор сюжету, кореспондент телеканалу «Россия» Євген Піддубний це заперечує.

Після заяви про ймовірну хімічну атаку 7 квітня в сирійському місті Дума, що послужила приводом для нанесення американськими військовими точкових ударів по сирійських військових об'єктах, російське телебачення не раз випускало сюжети, де стверджували, що відео «Білих касок» – постановка.

Як «доказ» того, що хімічної атаки у Думі не було, у програмі «Вести недели» від 22 квітня продемонстрували кадри фільму 2016 року, знятого сирійським режисером Хумамом Хусарі. Ця короткометражна стрічка, знята в 2016 році в одному з підконтрольних повстанцям районів Дамаска і розповідає про хімічну атаку військ Башара Асада з використанням зарину в Східній Гуті в 2013 році. Для її зйомок режисер за допомогою акторів і представників «Білих касок» інсценував наслідки тих подій.

Ці знімки також доступні на сайті міжнародного агентства Reuters. Названі фотографії також показали як докази у сюжеті «Першого російського» каналу».

Cирійський режисер Хумам Хусарі (праворуч) на знімальному майданчику художнього фільму 2016 року
Cирійський режисер Хумам Хусарі (праворуч) на знімальному майданчику художнього фільму 2016 року

Програма «Вести недели» від 22 квітня, як доказ, також представила коментар 11-річного хлопця Хасана Діаба і його батька. Хлопець був на відео організації «Білі каски». Його батько заявив у коментарі російському журналісту, що за зйомку у відео бойовики начебто дали Хасану їжу.

Хлопчик розповідає, що увечері 7 квітня невідомі люди сказали йому вийти з підвалу житлового будинку, де він перебував, і йти в лікарню, де його стали поливати водою: «Ми були в підвалі. Мама мені сказала, що нічого їсти, що ми поїмо тільки завтра. Ми почули крик на вулиці. Кричали: «йдіть до лікарні!». Ми побігли до лікарні, і як тільки я увійшов, мене схопили і почали поливати водою. Після цього нас поклали на ліжку поряд з іншими людьми». Також в інтерв'ю російському журналісту Євгену Піддубному медики лікарні кажуть, що ніяких ознак хімічного отруєння у пацієнтів, яких невідомі люди обливали водою в приймальному покої, не було.

На цей фрагмент звернув увагу журналіст The Intercept Роберт Макей. Він поцікавився: як Євген Піддубний познайомився з хлопчиком і де було записано інтерв'ю з ним. На думку журналіста, якщо знайомство відбулося за посередництва російських військових, то 11-річний Хасан і його батько, який також присутній на відео, могли бути нещирими, побоюючись покарання за «неправильні» слова.

Попросивши користувачів Twitter визначити місце зйомки відео, Роберт Макей з'ясував, що воно знято у дворі Будинку офіцерів в Дамаску, який використовується російськими військовими. Кілька з них з'являються в кадрі на самому початку інтерв'ю.

У публічному листуванні з Макеєм Євген Піддубний визнав, що на відео – офіцери російського Центру з примирення ворогуючих сторін в Сирії. За словами російського журналіста, вони просто «йдуть обідати в місцеве кафе». Піддубний також заявив, що з хлопчиком і його батьком він познайомився через свої джерела в лікарні Думи, а на пряме запитання про те, чи було інтерв'ю записано в офіцерському клубі, відповів негативно.

«У той же час, якщо порівняти кадри інтерв'ю і місця, де воно відбувається, з зображеннями Офіцерського клубу на його офіційному сайті, стає очевидно, що розмова відбулася саме там, у його дворі», – пише Російська служба Радіо Свобода.

Представники опозиційної організації «Білих касок», а також активісти інших груп заявили, що на Думу пізно увечері 7 квітня з гелікоптера скинули бомби, які містили токсичний газ. Люди від нього почали задихатися. Повідомлялося про десятки загиблих і сотні потерпілих. Влада Сирії і її союзник Росія заперечують ці повідомлення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG