12 листопада 2020, 09:57

Як і чому в Україні зростають сміттєзвалища небезпечних відходів

В Україні кожен день генеруються тонни медичних відходів, які вважаються особливо небезпечними.

Точної статистики не знає ніхто, але порахувати не складно. Одне ліжко місце зараженого на КОВІД, генерує від 2 до 10 кілограм медичних відходів.

Китай (!) ще на початку пандемії у березні цього року заявляв, що не справляється з утилізацією медичних відходів. Уявіть собі, це було у березні, коли кількість хворих була менше 100 тис.

Офіційна статистика в Україні говорить про 490 тис. випадків захворювання.

Наш міністр екології, Роман Абрамовський, говорить, що міністерство видало 61 ліцензію на утилізацію небезпечних відходів, але сам визнає, що половина цих утилізаторів – фейкові. Це він заявляє прямим текстом у недавньому інтерв'ю виданню Фокус.

(Додам від себе, що насправді фейкових значно більше – відсотків 90).



Але річ у тому, що саме міністерство видає ліцензії, та тільки воно і у будь-який момент може проводити перевірку ліцензіата, чи відповідає він ліцензійним умовам.

Але, розуміючи, що ліцензіати фейкові, досі міністерство не провело жодної перевірки!

Чим загрожують недобросовісні ліцензіати?

Думаю, усім зрозуміло, що це була корупційна схема. Замість реальної утилізації, вкладання грошей в пічки, спеціальне обладнання – ліцензіат мав вантажівку, брав гроші у медичних закладах як за утилізацію, а насправді викидав медичні відходи або на полігон, або взагалі в посадку. Тому кожен місяць, в нас зявлялися новини, що місцеві в різних куточках країни знаходили полігон небезпечних відходів.

Реальні утилізатори, з необхідним обладнанням завжди програвали фейковим, тому що перші вкладають гроші в послугу, а другі – не роблять нічого, тому ці схеми і вбивали чесний ринок утилізації.

Ще на весні, коли я працював в інспекції, ми звернулись з листом, щоб міністерство зробило комплексну перевірку цих ліцензіатів. Окремо я навіть написав статтю у Дзеркало тижня, щоб привернути увагу до цієї проблеми усіх, але досі (пройшло більше пів року) таких перевірок немає.

Чому у такий важкий час, міністерство не провело перевірки, не позбавило ліцензій тих, хто не відповідає умовам, не опублікувало результати та не передало матеріали правоохоронцям – відповідь очевидна. Ці схеми продовжують діяти і сьогодні. Змінились тільки ті, хто отримує з цього корупційні прибутки.

Ви здогадуєтесь, щоб зробили з такими чиновниками в Китаї під час пандемії?

Я теж переконаний. Напевно тим ми і відрізняємось від цивілізованого світу, що замість звільнення саботажників-корупціонерів та їх покарань ми продовжуємо жувати соплі та розводити руками.

Радіаційна небезпека у Донецьку

У Донецьку колись працював стратегічно важливий для України завод з виготовлення боєприпасів та промислової вибухівки – Донецький казенний завод хімічних виробів...

Питна вода для України: початок важливої реформи

Україна нарешті може почати масштабну модернізацію водного господарства. Якщо парламент підтримає ініціативу міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова – законопроєкт N5723...

Хто хоче знищити Озеро Вирлиця? Список зрадників.

Цей блог я пишу, щоб усі кияни знали, хто з обраних ними депутатів Київської міської ради хоче знищити зелені зони Києва, зокрема, Озеро Вирлиця, – закатати його у бетон і побудувати там черговий торгівельний центр, яких і так в Києві десятки...

Комунізм для Калєтніка: суд повернув Бучанське Межигір'я

Калєтнік повернув собі "Бучанське Межигір'я", 14 гектарів лісу знов огороджені 10-ти метровим парканом. Давайте згадаємо цю історію детальніше...

Сором Кличка. Київ перетворюють на смітник.

На тему київського сміття я написав багато текстів, провів купу акцій, командою виходили на прибирання, але ситуація у столиці не змінюється...

Екологічна відповідальність: курс на підвищення

Нещодавно я робив огляд Указу Президента "Про виклики та загрози національній безпеці України в екологічній сфері", там дуже багато надважливих ініціатив, які можуть радикально змінити екологічну політику країни...