13:29 11.06.2020

Ляшко: Ми стримуємо відкриття дитячих оздоровчих таборів

3 хв читати
Ляшко: Ми стримуємо відкриття дитячих оздоровчих таборів

Для ухвалення урядом рішення про відкриття дитячих оздоровчих таборів місцева влада має гарантувати медичну допомогу не лише за COVID-19, а й за іншими нозологіями, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"В організованих колективах, окрім крапельного шляху передання (інфекції - ІФ), щорічно виникають спалахи кишкової інфекції. Сьогодні ніхто не дасть 100% гарантії, що їх не буде. Навіть якщо хтось дасть гарантію, то ця гарантія буде розвіяна - ми це проходили і з транспортниками, і з іншими... Буде навантаження на певний регіон, тому що всі поїдуть відпочивати до моря або в Карпати. Ми маємо бути впевнені, що місцеві лікарні зможуть надати медичну допомогу не тільки у випадку з COVID-19, але і в разі виникнення інших інфекційних захворювань", - сказав він під час круглого столу в ТПП України в середу.

Ляшко наголосив на необхідності враховувати, що дитячий організований відпочинок у курортних регіонах має бути забезпечений відповідними потужностями медзакладів саме в цих регіонах.

При цьому він зауважив, що безпосередньо дитячі оздоровчі заклади не в змозі в такому разі надати медичну допомогу на належному рівні.

"Ми стримуємо відкриття дитячих таборів, тому що може бути нашарування різних інфекцій: коли ми привозимо дитячий організований колектив, виникає та сама ротавірусна інфекція. Ми не розуміємо, це коронавірус чи кишкова група інфекцій, але ми маємо всіх госпіталізувати, всіх контактних ізолювати. Це буде величезне навантаження на заклад, яких їх прийняв", - сказав він.

Ляшко підтримав ідею формування переліку обов'язкових вимог, яких мають дотримуватися дитячі оздоровчі заклади в поточному оздоровчому сезоні з урахуванням епідемії COVID-19.

Водночас він наголосив, що для обласних адміністрацій також має бути розроблено вимоги, які враховують, що клініки в курортних регіонах зможуть надати медичну допомогу не тільки за COVID-19, але і за інших інфекційних захворювань, спалахи яких зазвичай відбуваються в місцях організованого відпочинку дітей.

"Якщо область ініціює прийняття дитячих груп, то ОДА мають розрахувати маршрути всіх пацієнтів і гарантувати їм медичну допомогу", - сказав він.

За словами Ляшка, дозвіл на прийняття відпочивальників дорослими санаторіями не означає, що дитячі табори також готові до цього. У зв'язку з цим на прикладі роботи готелів і санаторіїв для дорослих вивчають можливості дотримання епідбезпеки в умовах епідемії COVID-19.

"Санаторії для дорослих - це індивідуальний або сімейний відпочинок. Вони закрилися сім'єю, ізолювались у номері, замовляють їжу в номер. Ми можемо виписати вимоги до таборів, але в разі спалаху, хто нестиме відповідальність? У нас звикли, що органи місцевого самоврядування самі відкривають (заклади - ІФ), але якщо спалах, то вони кажуть: дозволив санітарний лікар. Мені краще не дозволити, ніж потім ліквідовувати наслідки, тому що це - діти", - наголосив Ляшко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок авіаудару по Дергачах постраждали шість осіб

Коригувальника ракетного удару по Яворівському полігону засуджено до 15 років в'язниці

Голова Нацполіції: Поліцейські беруть участь в оповіщенні військовозобов'язаних разом із працівниками ТЦК, повістки не вручають

Зеленський нагородив морських піхотинців з нагоди професійного свята

Кулеба - партнерам після атаки РФ по Харкову: 7 систем Patriot - не така вже й висока ціна за довгостроковий мир у Європі

Ворог загруз у вуличних боях за Вовчанськ, найжорсткіші бої - на покровському та курахівському напрямках - Сирський

Окупанти знову завдали удару по Харкову і Дергачах, є постраждалий - обладміністрація

МОН України затвердило скорочені освітні програми українознавчого компонента для школярів за кордоном

Кількість загиблих у Харкові зросла до семи - ДСНС

Спецслужби РФ мають намір активізувати диверсійну діяльність проти країн НАТО - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА