Доробок канівської художниці Ольги Плетінь показали у Черкасах

Автор: Черкаський обласний художній музей | 06 квітня 2019 00:32 |



04.04.2019 року в Черкаському обласному художньому музеї відкрилася персональна виставка канівської художниці Ольги Плетінь.


Однією з головних особливостей народного малярства є зображення яскравого світу українського села з канонічними мотивами та побутом. Любов до краєвидів рідної країни завжди оспівується з безкінечною ніжністю та наче материнською ласкою. Особлива композиційна будова, передача світла, гармонійний та контрастуючий колорит притаманні представленим роботам художниці, члена творчої спілки «Мистецька скарбничка» (м. Канів) Ольги Миколаївни Плетінь.

Ольга Миколаївна народилася в селі Стрільники Бахмацького району на Чернігівщині 4 травня 1966 року. Коли художниця була ще дитиною, її родина переїхала в село В'юнище Переяслав-Хмельницького району на Київщині. Пізніше під час будівництва Канівської ГЕС жителі В'юнища були переселені в село Циблі. Після закінчення Циблівської школи Ольга пішла навчатися в Маслівський сільськогосподарський технікум, який закінчила у 1986 році. Отримавши направлення в село Капустинці Яготинського району, дівчина працювала зоотехніком-селекціонером. У 2011 році Ольга Плетінь переїхала до Канева. Протягом всього життя малювання для художниці є відпочинком від буденних справ.

Неодноразово роботи Ольги Плетінь експонувалися на персональних виставках: «Барви життя» (2014, 2015) та «Квіткова фантазія» (2016) у музеї «Народного декоративного мистецтва Канівщини»; «Краса, що поряд з нами» (2017) у музеї «Літературна Канівщина». Художниця є постійною учасницею спільних виставок митців творчої спілки м. Канева «Мистецька скарбничка», головою якої є талановита та самобутня художниця Марина Мороз. Це виставки «Весняний вернісаж» і «Осінній джаз» (2017) у галереї Лаврентьєвих; багаторазові виставки у залах Шевченківського заповідника (2016–2018); у Черкаському обласному художньому музеї (2018); виставка «Ось де наша слава, люди, слава Україні» (2018) приурочена до Дня Незалежності України у Київській муніципальній галереї мистецтв. Тут демонструвалися 20 робіт Ольги Миколаївни поряд з творами народного художника Валерія Франчука та іншими митцями. Роботи авторки знаходяться у фондах музеїв Канева, Черкас, Новомосковська, а також приватних колекціях за кордоном, зокрема Канаді.

Черкаський обласний художній музей експонує пейзажі, натюрморти та сільські побутові сценки пані Плетінь. На створення робіт, представлених у залі, її надихнула неповторна краса української природи. Щирі, дещо наївні та яскраві художні твори, сповнені відчуття затишку, залишають певне казкове враження від споглядання змальованих рідних просторів та невибагливих квітучих букетів з бузку, тюльпанів, хризантем, весняного квіту вишні та троянд. Кожна картина по-своєму передає особливий ліричний настрій та майстерність Ольги Плетінь.

 

Виставка діє до 05.05.2019 року.

 

 

Розповідаючи про свій мистецький шлях, Ольга Миколаївна зазначає: «Майже все життя прожила по обидва боки Дніпра-Славути, милуючись неймовірною красою, мерехтінням води, співом птахів, мінливими пейзажами довкілля, мимоволі хочеться перенести всю красу на полотно і поділитися.

Біля будинку вирощую квіти, які зачаровують своєю неповторною красою з ранньої весни і до самих морозів, радують око різними кольорами. Велике бажання, щоб вони вічно квітнули, тому і переношу їх красу на полотно.

Не маючи художньої освіти, я намагаюся відтворити якнайкраще світ, який оточує мене. Вабить своєю неповторною красою наша Канівщина та надихає на створення нових робіт.

Дякую працівникам Шевченківського національного заповідника, зокрема ст. науковим співробітникам Ніні Басистій та Тані Ярош, які побачили мої роботи та організували першу персональну виставку у квітні 2013 року. З їхньої легкої руки мої твори розходяться по Україні та за кордон.

…Можливо, вже й не малювала б, та твори поетів Канівської літстудії "Зорянка" надихають на нові художні роботи. Наші поети: Віра Носенко, Олеся Руденко, Микола Жук, Людмила Лещенко, Людмила Чупилко.

 

"Намалюй мене, ясне сонце,

Що прокинулось рано від ночі.

Намалюй мені пахощі літа

І пташину, що в небі літа…", –

 

закликає Віра Носенко у своєму творі "Намалюй"».

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень