20:03 15.09.2020

Бізнес-спільнота ВДЕ просить прем'єра вирішити питання погашення боргів перед галуззю шляхом виплат із бюджету

3 хв читати
Бізнес-спільнота ВДЕ просить прем'єра вирішити питання погашення боргів перед галуззю шляхом виплат із бюджету

Профільні асоціації просять прем'єр-міністра Дениса Шмигаля передбачити в держбюджеті на 2020 і 2021 роки видатки на фінансову підтримку ДП "Гарантований покупець" з метою забезпечення розрахунків із виробниками електроенергії з поновлюваних джерел.

З відповідним проханням у спільному листі від 15 вересня звернулися провідні асоціації з відновлюваної енергетики: Європейсько-українське енергетичне агентство, Українська вітроенергетична асоціація і Українська асоціація відновлюваної енергетики.

Згідно з листом, отриманим інтернет-порталом "Енергореформи" у вівторок, бізнес-спільнота просить прем'єра також дати доручення Міністерствам енергетики і фінансів, Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") , НЕК "Укренерго" підготувати необхідні пропозиції щодо врегулювання кризової ситуації на ринку і виконання державою своїх зобов'язань перед ВДЕ-об'єктами.

"Також при підготовці нормативно-правових актів щодо випуску облігацій внутрішньої державної позики, як це визначено п.4 розділу ІІ закону №810-ІХ, просимо вас взяти під особистий контроль включення в них положень щодо повного погашення заборгованості перед виробниками е / е з ВДЕ в 2021 році", - наголошується в документі.

Керівники профільних асоціацій звертають увагу на критичний стан розрахунків за вироблену "зелену" електроенергію і відсутність реальних джерел її погашення, зазначаючи, що на 1 серпня загальний борг за неї становить 22,4 млрд грн.

"Більше того, за підрахунками "ГарПоку", частина прогнозного вироблення товарної продукції з ВДЕ за період з 1 серпня до 21 грудня 2020 року, а точніше 9,8 млрд грн, не буде належним чином сплачена "Укренерго" "ГарПоку", - зазначають асоціації.

Причинами цього в об'єднаннях виробників "зеленої" електроенергії називають брак коштів на оплату послуги зі збільшення частки виробництва е / е з ВДЕ в тарифі системного оператора "Укренерго", а також несприятливу ситуацію для її продажу на ринку "на добу вперед".

Представники галузі наголошують, що згідно з постановою НКРЕКП №1329 від 11 липня, прогнозні витрати з тарифу НЕК на підтримку відновлюваної генерації на весь рік складають 19,6 млрд грн. Водночас тільки за перше півріччя фактичні витрати вже склали 20 млрд грн, що свідчить про критичне недофінансування регулятором у тарифі "Укренерго" зазначених витрат.

Одночасно в листі наголошується, що підписання меморандуму з інвесторами і наступне за ним прийняття закону, істотно знизило з 1 серпня "зелені" тарифи, створили взаємні зобов'язання як виробників е / е з ВДЕ, так і держави.

Як повідомлялося, рівень розрахунків ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) з початку року станом на 10 вересня становить 31,4%,

Прем'єр-міністр Шмигаль у кінці серпня підтвердив, що погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел (ВДЕ) буде здійснюватися відповідно до умов раніше підписаного меморандуму між урядом та інвесторами в ВДЕ.

Крім того, за словами прем'єра, уряд закладатиме в бюджет наступного року суму розміром 20 млрд грн на прямі компенсації "зеленої" генерації, можливість чого передбачена в нещодавно прийнятому законі про умови підтримки відновлюваної енергетики № 810-IX.

Згідно з меморандумом про умови підтримки відновлюваної генерації, підписаним урядом і виробниками енергії з ВДЕ на початку червня, в четвертому кварталі цього року держава має погасити 40% заборгованості, потім щоквартально в 2021 році - 15%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Від початку повномасштабної війни Україна залучила понад $85 млрд зовнішнього фінансування - Шмигаль

Південна Корея надасть підтримку напівпровідниковій галузі на $19 млрд

Держенергоефективності планує створити спеціалізований інвестфонд із юрисдикцією в Люксембурзі

Польський держбанк BGK почне надавати гарантії за кредитами для інвестпроєктів в Україні в III кв.-2024

Австрія виділяє EUR500 млн на страхування експорту та інвестицій в Україну через OeKB на п’ять років

Arricano інвестувала в ТРК Lukianivka вже $84 млн

Arricano інвестував у відновлення ТРК "Сонячна Галерея" 17,5 млн грн

Philip Morris інвестує $11 млн у запуск і комерціалізацію в Україні нової версії пристрою для нагрівання тютюну

Кабмін вніс зміни до статуту ЕКА для страхування інвестицій від воєнних ризиків

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА