14:31 05.06.2018

До Ради можуть пройти 8 партій, лідирують "Батьківщина", "Громадянська позиція" і Опоблок - опитування

2 хв читати

Серед політичних партій, які мають намір брати участь у парламентських виборах, найбільшу підтримку отримали б партії ВО "Батьківщина", "Громадянська позиція" і "Опозиційний блок", свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Згідно з результатами загальнонаціонального соціологічного дослідження, результати якого оприлюднені на прес-конференції у вівторок у Києві, на виборах до Верховної Ради 12,6% респондентів підтримали б партію "Батьківщина" серед політичних сил, які йдуть на вибори. Партія "Громадянська позиція" отримала б 10,7%, далі за підтримкою йдуть партія "Опозиційний блок" (8,5%), політична партія "За життя" (8,1%), Радикальна партія Олега Ляшка (7,9% ), "Блок Петра Порошенка" Солідарність "(7,8%).

Також, згідно з опитуванням, подолати 5-відсотковий виборчий бар'єр і пройти до Верховної Ради можуть "Об'єднання "Самопоміч" (5,1%) і нещодавно зареєстрована партія "Слуга народу "(5,0%).

У регіональному розрізі підтримка партії ВО "Батьківщина" і "БПП "Солідарність" трохи нижча на півдні і сході країни, а популярність партії "Громадянська позиція" забезпечується переважно заходом і центром. Тоді як на заході та в центрі дуже слабкими є позиція "Опозиційного блоку" і партії "За життя".

Що стосується потенційної готовності українців брати участь у голосуванні на парламентських виборах, то її рівень є приблизно такий самий, як і у разі виборів президента країни: 65% планують голосувати, тоді як 19% опитаних не налаштовані брати участь у парламентських виборах.

Розповідаючи про нещодавно зареєстровану партію "Слуга народу", директор Фонду "Демініціативи" Ірина Бекешкіна наголосила, що президентські вибори значною мірою впливають на парламентські вибори, і "той з лідерів, хто не братиме участі в президентських виборах, очевидно, і його політична сила значно втратить на парламентських виборах".

"Якщо Зеленський братиме участь у президентських виборах, то не тому, що його готують у президенти ... Зареєстрована партія. Навіщо? Щоб мати ще одну фракцію в парламенті. Чим це погано?", - зазначила вона.

У свою чергу голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко висловив аналогічну думку: "Щодо Зеленського - це ставка на парламентські вибори, а участь Зеленського в президентських виборах - це прелюдія, розкрутка, головна ставка йде на партію".

Опитування проводилося з 19 до 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА