08:58 15.11.2018

Британський кабмін підтримав проект щодо Brexit, дискусія триватиме в парламенті

4 хв читати
Британський кабмін підтримав проект щодо Brexit, дискусія триватиме в парламенті

Британський кабінет міністрів підтримав у середу проект угоди щодо Brexit, однак, згідно з повідомленнями ЗМІ, щонайменше двоє членів кабінету розглядають можливість відставки, і документ у результаті може не здобути підтримки парламенту.

Курс британського фунта майже не змінюється на торгах в Азії. Учасники ринку очікують фінального результату політичної сутички в Лондоні, яка, в найгіршому випадку, може призвести до відставки нинішнього британського кабінету.

Прем'єр-міністр Тереза Мей заявила за підсумками п'ятигодинної наради з міністрами, що документ відповідає інтересам Британії і є найкращим з того, що можна було узгодити з Брюсселем. За її словами, дискусія на засіданні була "тривалою" і "пристрасною".

ЗМІ пишуть про глибокий розкол у кабінеті за підсумками засідання. За даними Financial Times, один із міністрів назвав угоду, яка стала результатом складного й заплутаного компромісу, "найгіршою у світі". Журналіст газети Daily Telegraph Крістофер Гоуп повідомив у Twitter, що під час п'ятигодинного обговорення проекту 11 з 29 членів уряду висловлювали заперечення проти умов угоди.

Документ визначає тимчасові умови перебування Великої Британії в митному союзі та єдиному ринку. Лондон застосовуватиме європейські норми регулювання і колишні митні тарифи. Надалі сторони прагнутимуть укладення угоди про вільну торгівлю. Отже, формально вийшовши з ЄС, Британія, як і раніше, буде пов'язана з ним широким спектром зобов'язань, повинна буде дотримуватися правил, на які ніяк не зможе впливати.

Велика кількість депутатів парламенту, і консерваторів, і членів інших партій, виступають проти угоди, яку буде винесено на голосування протягом найближчих тижнів. Колишній міністр закордонних справ і прихильник Brexit Борис Джонсон вважає, що вона зробить Британію "васальною державою", він закликав євроскептиків-міністрів піти у відставку.

"Попереду на нас чекають складні дні", - визнала Т.Мей у середу, розмовляючи з журналістами.

Євросоюз і британський уряд опублікували в ніч на четвер повний проект угоди, що складається зі 185 статей, трьох протоколів і кількох додатків, а також проект спільної політичної декларації.

Документи охоплюють права громадян ЄС у Великій Британії та підданих Великої Британії в ЄС; урегулювання фінансових відносин між сторонами; упорядкований вихід Великої Британії з ЄС з урахуванням ситуації в різних секторах.

Перехідний період у рамках Brexit триватиме, згідно з умовами проекту угоди, з березня наступного року до 31 грудня 2020 року.

"Ми також передбачаємо можливість продовження цього перехідного періоду один раз на обмежений період на основі спільної згоди", - сказав головний європейський парламентер Мішель Барньє. Можливість продовження перехідного періоду багато британських євроскептиків вважають неприйнятним.

За даними The Wall Street Journal, Великій Британії доведеться заплатити для врегулювання фінансових відносин з ЄС найближчими роками близько $50 млрд.

Рішення щодо ірландського кордону забезпечує повагу територіальної цілісності Великої Британії та її конституційного ладу, але при цьому збереже свободу пересування між Ірландією і Сполученим Королівством, сказав М.Барньє. На Північну Ірландію поширюватимуться правила єдиного ринку ЄС.

"Велика Британія застосує митний кодекс Європейського союзу в Північній Ірландії, що дасть змогу підприємствам Північної Ірландії постачати свою продукцію на єдиний ринок ЄС без обмежень", - сказав М.Барньє.

"Страховка", передбачена в угоді за наполяганням Ірландії, перешкоджатиме відновленню повноцінного кордону між ЄС і Північною Ірландією після 2020 р. Якщо Лондон і Брюссель не укладуть угоди про вільну торгівлю, то з митного союзу вийде тільки Британія, але Північна Ірландія в ньому залишиться, Лондон не зможе в односторонньому порядку відновити митний кордон.

Критики угоди вважають, що тим самим Велика Британія буде приречена назавжди залишатися в митному союзі з ЄС, не матиме можливості укладати самостійні торговельні угоди з іншими країнами.

Схвалений британським урядом варіант угоди за умовами Brexit передбачає, що Велика Британія і ЄС не запроваджуватимуть стосовно одне одного візовий режим.

Угоду щодо виходу Британії з ЄС тепер мають схвалити глави держав союзу. Саміт може відбутися 25 листопада. Угоди набудуть чинності тільки після ратифікації парламентами ЄС і Сполученого Королівства.

Наступного дня після виходу Великої Британії з ЄС, 30 березня 2019 року, сторони будуть готові розпочати переговори про майбутні довгострокові відносини, заявив М.Барньє.

"Сьогодні в проекті спільної політичної декларації ми визначили засади амбітного партнерства. Ми хочемо, щоб була зона вільної торгівлі, базована на регламентованому й поглибленому митному співробітництві", - сказав глава переговірників ЄС.

"Наша мета - прийти до відсутності митних зборів і квот на всі товари", - пояснив М.Барньє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР погодилася із Зеленським і виключила з раніше ухваленого законопроєкту норму про право роботодавця звільнити працівника за неінформування про зв'язки в РФ й окупації

Реалізація закону про застосування англійської в Україні не призведе до звільнення держслужбовців - Кравчук

"Нова пошта" планує встановити ще 500 укриттів у відділеннях і терміналах

Російські війська обстрілюють прибережні райони Херсона - Мрочко

Мир виглядатиме як неможливість для РФ будь-коли окупувати Україну, і це не означає членство країни в НАТО - Байден

Колишнього залізничника, який постачав росармію паливом під час окупації Куп'янська, засуджено до 10 років в'язниці - прокуратура

Унаслідок ракетного удару по Криворізькому району постраждав чоловік - голова ОВА

На півдні ворог накопичив невелику кількість сил, але це все одно не той ресурс, який здатен прорвати лінію оборони - Плетенчук

Кабмін України продовжив на 6 місяців роботу паспортного сервісу ДП "Документ" для українців за кордоном

У Дніпропетровській області збито ворожий БпЛА - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА