17:46 15.08.2018

У справі про "податкові майданчики" Клименка досудове розслідування завершено стосовно 30 підозрюваних

3 хв читати
У справі про "податкові майданчики" Клименка досудове розслідування завершено стосовно 30 підозрюваних

Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України наголошує, що завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно 30 підозрюваних - фігурантів у схемі екс-міністра доходів і зборів України часів президентства Віктора Януковича Олександра Клименка, обвинувальні вироки ухвалено стосовно двох екс-чиновників.

Як повідомила Головна військова прокуратура в середу, реагуючи на публікацію інтернет-видання "Українська правда" щодо перебігу розслідування цієї справи, в рамках досудового слідства отримано достатні докази, які стали підставою для повідомлення про підозру у скоєнні кримінальних злочинів 57 особам, зокрема 50 податківцям.

"Наразі досудове розслідування завершено стосовно 30 підозрюваних, з яких двоє людей за результатами судового розгляду отримали обвинувальні вироки, щодо однієї особи провадження закрито внаслідок її смерті, ще 27 підозрюваним і 54 їхнім адвокатам 14.03.2018 року надано доступ до матеріалів кримінального провадження", - зазначено в повідомленні.

У прокуратурі наголосили, що ознайомлення з матеріалами справи стороною захисту триває, проте троє підозрюваних і третина захисників ознайомлення досі не розпочали. Після завершення цієї стадії обвинувальні акти буде направлено до суду. Місцезнаходження ще 27 осіб з’ясовується, їх оголошено в розшук.

"Під час розслідування 20 підозрюваних за клопотанням слідчих та рішенням суду перебували під вартою, стосовно решти семи суд обрав запобіжний захід у вигляді застави на загальну суму 77 млн грн (з подальшим зменшенням її розміру на суму близько 22 млн грн). Після закінчення встановленого законом максимального строку тримання під вартою, зумовленого тривалим ознайомленням підозрюваних та їхніх захисників із матеріалами провадження, суд ухвалив рішення про заміну підозрюваним раніше обраного запобіжного заходу", - йдеться в повідомленні.

Для забезпечення відшкодування збитків державі у ході розслідування арештовано: 40 будинків, понад 100 квартир, понад 90 земельних ділянок, понад 130 нежитлових приміщень, понад 160 транспортних засобів, 1000 вагонів, корпоративні права номінальною вартістю понад 500 млн грн. Крім того, вилучено грошові кошти в сумі $4,4 млн, 9,8 млн грн, 7,2 тис. євро, 30 тис. рублів, арештовано грошові кошти на рахунках в сумі $5 млн.

Загалом у справі накладено арешт на майно на загальну суму близько 4,9 млрд грн, зокрема, вилучено грошей і цінностей для забезпечення відшкодування збитків на суму понад 1,7 млрд грн.

Крім цього, державі в особі Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, уже передано 50 об’єктів нерухомості, 3 поверхи офісних приміщень, 22 транспортні засоби, корпоративні права юридичних осіб на суму понад 500 млн грн.

У Головній військовій прокуратурі поінформували, що підозрювані та їхні захисники "активно використовують право на оскарження рішень про накладення арешту на майно у різні судові інстанції за одним і тим самим об’єктом неодноразово", але в разі задоволення таких скарг судом прокурор за вимогами чинного законодавства позбавлений можливості оскарження прийнятого рішення. Таким чином захист інтересів держави у кримінальному провадженні суттєво ускладнений законодавцем, констатує прокуратура.

"Прокуратура повністю дотримується і забезпечує виконання законів у кримінальному провадженні, але сама їх не пише. Це, зокрема, стосується і вимог КПК України, які не передбачають тримання під вартою підозрюваних під час досудового слідства більше одного року. За фактом з моменту затримання податківців до завершення досудового слідства минуло 9 місяців 18 днів", - пояснила ситуацію Головна військова прокуратура.

Як повідомлялося, 24 травня 2017 року під час спецоперації було затримано колишніх керівників і їхніх заступників низки обласних управлінь колишнього Міністерства доходів і зборів, підозрюваних в організації функціонування т. зв. "податкових майданчиків", пов'язаних з екс-міністром доходів і зборів України О.Клименком.

За даними слідства, внаслідок функціонування цих "податкових майданчиків" державі було завдано збитків на суму понад 104 млрд грн.

20 березня 2018 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив про завершення розслідування в цьому провадженні. За його даними, в кримінальному провадженні - сотні томів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція із закликом зняти рекламні полотна в Києві, за якими відбувається демонтаж пам'яток історії, набрала потрібну кількість голосів

ДБР повідомляє про викриття фінансової махінації братів екснардепів Медведчука і Козака

Казахстан поки що не визначився з участю у швейцарському саміті щодо України

Унаслідок обстрілів у Часовоярській громаді Донецької області загинула 1 людина - голова ОВА

Мінветеранів затвердило методичні рекомендації щодо створення та функціонування ветеранських просторів

У Сумській області загорівся один із двоповерхових цехів підприємства - ДСНС

Макрон розпустив парламент Франції

Кожен власник зруйнованого житла за кілька тижнів зможе подати заяву до Реєстру збитків - виконавчий директор Реєстру

Унаслідок нічного обстрілу Куп'янська-Вузлового поранено мирну жительку

Двоє людей постраждали в Херсонській області в результаті ворожих обстрілів за добу - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА