Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «Талібан» закликало Байдена дотримуватися мирної угоди стосовно Афганістану


Згідно з лютневою угодою між США і талібами, іноземні сили залишать Афганістан до травня 2021 року в обмін на контртерористичні гарантії від збройного угруповання
Згідно з лютневою угодою між США і талібами, іноземні сили залишать Афганістан до травня 2021 року в обмін на контртерористичні гарантії від збройного угруповання

Угруповання «Талібан» закликало обраного президента США Джо Байдена дотримуватися лютневої мирної угоди між угрупованням бойовиків та США, вказавши на те, що її виконання є «найрозумнішим і найбільш ефективним інструментом» для припинення війни в Афганістані.

Про це йдеться в заяві «Талібану» 10 листопада, на наступний день після того, як віцепрезидент Афганістану Сарвар Данеш звинуватив бойовиків у відсутності прогресу у внутрішньоафганських мирних переговорах, які тривають у столиці Катару Досі.

Данеш заявив, що «Талібан» є «основною перешкодою» для прогресу в переговорах з представниками афганського уряду, додавши, що це угруповання не вірить в мирне вирішення війни. Він також заявив, що нова адміністрація Байдена повинна переглянути афганський мирний процес.

Внутрішньоафганські переговори щодо встановлення миру в країні проходять, відповідно до підписаної у лютому в Досі між США і талібами угоди, за якою іноземні сили повинні покинути Афганістан до травня 2021 року в обмін на гарантії боротьби з тероризмом з боку талібів. «Талібан» також погодився провести переговори з афганським урядом про повне припинення вогню і про формулу поділу влади.

Із Дохи не було жодних повідомлень про прорив у переговорах, відколи представники афганського уряду і таліби почали їх у вересні. Тим часом акти насильства зростають по всьому Афганістану, бойовики атакують столиці провінцій, в деяких випадках США здійснюють у відповідь авіаудари по об’єктах бойовиків.

Інавгурація нового президента США відбудеться 20 січня 2021 року.

XS
SM
MD
LG