Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Сепаратисти у православ’ї» – РПЦ не згадуватиме Варфоломія у богослужіннях


Зліва направо: російський президент Володимир Путін, міністр оборони Росії Сергій Шойгу і Московський патріарх Кирило
Зліва направо: російський президент Володимир Путін, міністр оборони Росії Сергій Шойгу і Московський патріарх Кирило

РПЦ не молитиметься за Варфоломія

У храмах Московського патріархату припиняють молитовне згадування Вселенського патріарха Варфоломія. Таке рішення ухвалив Синод Російської православної церкви. Також призупиняється спільне служіння священиків Московського і Константинопольського патріархатів. Як зазначив представник РПЦ митрополит Іларіон, це є реакцією на рішення Константинопольського патріархату відправити до України двох своїх представників – екзархів. Однак, за словами Іларіона, наразі не йдеться про розрив євхаристійного спілкування між віруючими двох православних церков, тобто вірним Московського і Константинопольського патріархатів поки не заборонено разом молитися. Однак, у разі продовження політики надання автокефалії Українській церкві, РПЦ може піти на повний розрив із Константинопольським патріархатом, попередив російський митрополит.

У світовому православ’ї з’явилися сепаратисти, так прокоментував рішення РПЦ міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Форпост «русского мира»

І в продовження теми протистоянь навколо надання українській церкві томосу про автокефалію. Відколи тривають бойові дії на Донбасі, у Почаївську лавру помітно менше їде паломників, кажуть місцеві підприємці. Не приїжджають не лише групи осіб із Росії, але й чимало українців не відвідують лавру, вважаючи її форпостом «русского мира». Водночас у монастирі посилили охорону і більш пильно приглядаються до «чужих», які заходять на територію. Чи можливе протистояння у Почаєві у разі надання Україні томосу про автокефалію православній церкві? Які настрої панують серед жителів міста?

Свято-Успенська Почаївська лавра – православний чоловічий монастир у Почаєві
Свято-Успенська Почаївська лавра – православний чоловічий монастир у Почаєві

Міністр Омелян: нова зірка судових процесів?

Міністра інфраструктури Володимира Омеляна Солом’янський суд відпустив на поруки і він має здати свої паспорти. Такий запобіжний захід йому призначила суддя Сергієнко змість застави у 5 мільйонів гривень, про які просила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Володимира Омеляна підозрюють у незаконному збагаченні й недекларуванні майна, як повідомили в Національному антикорупційному бюро. Сам міністр звинувачення відкидає, готовий доводити в суді свою невинуватість і заявляє про політичну вмотивованість справи.

Виконроб Донбасу (розслідування)

Російська агресія не тільки забрала життя понад десяти тисяч українців, за даними ООН, вона ще й зруйнувала оселі, пошкодила цілі населені пункти. Одне із ключових завдань української влади – відремонтувати житло, школи, дитсадки, систему водопостачання, електромережі. І частина коштів, які йдуть на реконструкцію – це так звані «переміщені кошти». Що це за гроші? Наскільки ефективно та справедливо вони витрачаються? І, зрештою, хто отримує підряди на десятки мільйонів гривень? Це з’ясовували «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший).​

І на завершення – кілька коротких повідомлень:

У паспорті Олександра Петрова, одного з підозрюваних в замаху на Скрипалів, є ознаки його роботи на російські спецслужби – таку інформацію наводить проект розслідувань Bellingcat.

Колишній голова виборчої кампанії президента США Дональда Трампа Пол Манафорт визнав себе винним у двох кримінальних справах. Згідно з судовими документами, Манафорт погодився визнати себе винним за звинуваченням у змові проти Сполучених Штатів і за звинуваченням у діях, що перешкоджали здійсненню правосуддя.

Компанія американського мільярдера Ілона Маска SpaceX повідомляє, що обрала першу приватну особу, яку відправить як туриста в політ довкола Місяця на борту свого космічного корабля Big Falcon Rocket.

Пам’ятайте, обмеження існують лише в нашій свідомості!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG