19:58 03.04.2018

У МінТОТ за створення профільного органу для координування дій у цивільних питаннях протимінної діяльності

2 хв читати
У МінТОТ за створення профільного органу для координування дій у цивільних питаннях протимінної діяльності

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) вважають за необхідне створити профільний орган для координації дій у цивільних питаннях протимінної діяльності.

"На сьогодні Міністерство оборони здійснює політику в питанні протимінної діяльності. Але робота в цьому напрямі включає не лише розмінування, гуманітарне розмінування, а й інші важливі компоненти: інформування цивільного населення про мінну небезпеку, поширення інформації проти використання мін і вибухонебезпечних предметів, допомога потерпілим. Цими питаннями мають опікуватися цивільні органи, оскільки це питання забезпечення життєдіяльності населення на небезпечній території", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" керівник управління з питань східних регіонів України МінТОТ Денис Тацій у вівторок.

Він зазначив, що необхідно створити профільний орган у цій сфері, який координував би дії в так званих цивільних питаннях протимінної діяльності.

"Необхідна структура, яка реально б управляла процесами та працювала над забезпеченням життєдіяльності населення. Адже перед військовими стоять дещо інші завдання", - наголосив Д.Тацій.

За його словами, наразі в Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розробляється законопроект "Про протимінну діяльність", в якому мають бути враховані пропозиції всіх зацікавлених сторін: Міноборони, МінТОТ, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Державної спеціальної служби транспорту.

У МінТОТ очікують, що документ буде підготовлено до кінця літа.

Як повідомлялося, в Міністерстві оборони зазначили, що на сході України забруднені вибухонебезпечними предметами і потребують розмінування 16 тис. кв. км.

Крім того, за даними Міноборони, від початку бойових дій на Донбасі внаслідок детонації вибухонебезпечних предметів загинули 2558 цивільних осіб, із них 242 дитини. Станом на березень 2018 року 273 українські військовослужбовці загинули, близько 1 тис. постраждали від детонації.

У свою чергу МінТОТ вважає, що рано говорити про конкретну кількість територій, забруднених мінами і вибухонебезпечними предметами, оскільки в Україні немає механізму їх обліку.

Також у МінТОТ зазначають, що інформація Міноборони про кількість загиблих і поранених унаслідок підривання мін та інших боєприпасів може бути прийнята лише як приблизна оцінка поточної ситуації.

Як відомо, 8 грудня 2005 року Генеральна Асамблея ООН офіційно оголосила 4 квітня Міжнародним днем просвіти щодо мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній із розмінуванням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Спецслужби РФ мають намір активізувати диверсійну діяльність проти країн НАТО - ISW

Окупанти завдали ударів по цивільній залізничній інфраструктурі Харківщини, поранені шестеро залізничників

Звільнені від відбування покарання перші ув'язнені, які підуть на фронт

Зеленський про атаку на Харків: Російські терористи користуються браком ППО і можливостей знищувати пускові установки РФ поблизу кордонів

Кількість загиблих у Харкові зросла до шести - обладміністрація

Прикордонники не беруть до уваги застосунок "Резерв+" під час перетину кордону

На сумському напрямку у ворога зосереджені певні сили, але їх недостатньо для удару стратегічного рівня - Держприкордонслужба

У Харкові четверо загиблих, ще двох людей шукають - ОВА

Окупанти обстріляли Малу Токмачку Запорізької області, загинув місцевий житель

Найближчі дні в Україні будуть теплими, у низці областей пройдуть короткочасні дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА