12:19 20.11.2019

Асоціація сонячної енергетики не підтримує ідеї реструктуризації "зелених" тарифів для СЕС

2 хв читати

Київ. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Реструктуризація "зеленого" тарифу на виробництво електроенергії, генерованої сонячними електростанціями (СЕС), є недоцільною для галузі, заявив виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики (АСЕУ) Артем Семенишин на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві у вівторок.

"Якщо з 1 січня (2020 року - ІФ) для наступних проектів щодо сонця "зелений" тариф знижується, згідно із законом, на 25%, то пропозиція додатково знижувати його ще на 25% (загалом на 50%) переходить межу економічної доцільності", - сказав він.

При цьому Семенишин додав, що такі зміни викличуть занепокоєння інвесторів та негативно позначаться на інвестиційному кліматі країни. Крім того, в учасників ринку наразі немає чіткого розуміння планів уряду щодо регулювання галузі, що не дає змоги ні українським, ні іноземним компаніям планувати бізнес-проекти.

У свою чергу директор з розвитку бізнесу KNESS Group Євген Дідіченко висловив думку, що обговорювана нині реструктуризація "зеленого" тарифу як захід зі стабілізації ситуації на ринку не дасть належного ефекту.

"Якщо 50% усіх станцій підуть на зниження тарифу на 20%, це додасть у балансі "Гарантованого покупця" 3 млрд грн. При тому що нині у нас небаланс (дефіцит ГарПо - ІФ) 16 млрд грн, а галузь оперує 300 млрд грн. Тобто, це настільки мізерна цифра і настільки тяжкі наслідки, що воно того не варте", - сказав він.

Дідіченко також акцентував увагу на тому, що нинішня модель ринку електричної енергії не відповідає принципам, визначеним законодавством.

"Проблему треба вирішувати не латанням дір - треба дивитися ширше. Єдине правильне рішення - організація вільного ринку", - сказав він і нагадав, що, зокрема, йдеться про скасування цінових обмежень, вихід на ринок НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго".

"Попередні розрахунки засвідчують, що "Енергоатом" при виході в ринок отримає додаткові 80 млрд грн на рік. Ще додатково отримає 10 млрд грн "Укргідроенерго". Усі ці ресурси держава могла б спрямувати на субсидування населення, на відновлювані джерела енергії (у нинішній моделі для станцій, які вже побудовані). Держава також мала б ресурс для посилення конкурентоспроможності державних теплових станцій", - вважає Дідіченко.

Як додав Семенишин, асоціація підготувала проект меморандуму про взаєморозуміння з урядом. У ньому буде визначено прийнятні для українського бізнесу механізми подальшого стимулювання розвитку сонячної енергетики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА