14:13 01.10.2018

Трамп назвав "історичною" і "чудовою" нову торговельну угоду з Канадою, яка замінить NAFTA

2 хв читати
Трамп назвав "історичною" і "чудовою" нову торговельну угоду з Канадою, яка замінить NAFTA

Президент США Дональд Трамп у понеділок високо оцінив нову торговельну угоду з Канадою, яке замінить Північноамериканську угода про вільну торгівлю (NAFTA).

"Вчора пізно ввечері під кінець дедлайну ми досягли чудової нової торгової угоди з Канадою, що буде частиною вже укладеної угоди з Мексикою. Вона називатиметься USMCA (Угода США-Мексика-Канада - ІФ)", - написав Д.Трамп на своїй сторінці в "Твіттері".

"Це велика угода для трьох наших країн, вона виправляє безліч складнощів і помилок, яких припустилися в NAFTA, відкриває ринки для наших фермерів і виробників, прибирає торгові бар'єри і зближує всі три великі нації в конкуренції з усім іншим світом. USMCA - це історична угода", - додав американський президент.

Раніше повідомлялося, що Канада в останній момент погодилася приєднатися до торговельної угоди, укладеної в серпні США з Мексикою, і реформувати NAFTA.

Д.Трамп погрожував відмовитися від NAFTA або замінити її двосторонніми угодами, якщо Мексика і Канада не підуть на поступки в сфері зовнішньої торгівлі. Крайній термін для укладення угоди з Канадою завершувався минулої неділі, і у разі зриву переговорів проти канадських товарів могли бути введені обмежувальні заходи.

Угоду NAFTA, що діяла з 1994 р, тепер буде перейменовано на USMCA. Воно вперше охопить сферу фінансових послуг, цифрової економіки.

Канада в останній момент погодилася обмежити заходи з підтримки молочної промисловості, що має надати можливість збільшити поставки на канадський ринок американської продукції.

У свою чергу США відмовилися від вимоги викреслити з угоди статтю, що дозволяла партнерам оскарження протекціоністських заходів США в сфері торгівлі.

Угода з Мексикою, укладена раніше, посилює правила безмитного постачання автомашин до США. Зокрема, тепер 40-45% вузлів і деталей експортованих до США автомобілів мають виготовлятися високооплачуваними робочими (з оплатою мінімум $16 на годину), що має знизити стимули для переведення виробництв з США.

Офіційно нову угоду USMCA має бути підписано 30 листопада 2018 року.

Масштаби торгівлі США, Мексики і Канади перевищують $1 трлн на рік. Перегляд NAFTA або відмова від нього - це одна з передвиборних обіцянок Д. Трампа. На його думку, угода в нинішньому її вигляді була невигідна США, він назвав її "однією з найгірших торгових угод".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вибори до Європарламенту показали, що російській пропаганді треба жорстко протидіяти - Юрчишин

Віталій Кличко привітав Європейську народну партію, частиною якої є партія УДАР, з перемогою на виборах до Європарламенту

Кондратюк: Сподіваюся, Європарламент продовжить підтримувати Україну

Збільшення представників праворадикальних сил у Європарламенті є великим викликом для України - Климпуш-Цинцадзе

Макрон розпустив парламент Франції

Порошенко відреагував на провокацію проти Девіда Кемерона: спланована операція російських спецслужб, щоб підірвати підтримку України

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА