Катерина Шаповал: Covid-19. Що змінилося для бізнесу та українців в Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Катерина Шаповал: Covid-19. Що змінилося для бізнесу та українців в Польщі

Світ
1310
В 2019 році, згідно з даними Центрального економічного інформаційного центру у Польщі, була зареєстрована 10 541 компанія з українським капіталом.
Коронавірус та пов’язані з ним карантинні обмеження значно ускладнили роботу іноземним підприємцям у Польщі, особливо тим, що проживають за межами ЄС. Вони, на відміну від громадян інших країн Євросоюзу, після в’їзду до Польщі підлягають обов’язковій карантинній ізоляції.
Ускладнилася також процедура в’їзду до країни — до Польщі не впускають туристів за біометричними паспортами, для перетину кордону потрібно мати карту резидента (тимчасового або постійного), дозвіл та запрошення на роботу, або підтвердження про відрядження, а також адресу для проходження карантину. Умови та час проходження карантину постійно змінюються, тому навіть спланувати бізнес-поїздку може бути не просто.
Згідно з останнім розпорядженням Міністерства охорони здоров’я Польщі від 2 липня 2020 карантин для всіх хто перетнув кордон Польщі має тривати до 24 годин з часу впровадження даних про негативний результат діагностичного тесту на коронавірус до електронної системи лабораторних даних, але не може закінчитися раніше, ніж на 7 день після можливого зараження COVID-19.
Тобто клінічний матеріал на аналіз від людини, що знаходиться на ізоляції, може бути побраний не раніше ніж на 7 день приїзду до Польщі. Якщо тест не було зроблено, карантин автоматично завершується на 14 день самоізоляції.
Зважаючи на те, що середній час виконання тесту займає дві повних доби й ще день іде на реєстрацію результатів в системі, час карантину з тестом не скорочується на багато. Не підлягають карантину лише студенти, водії транзитного транспорту, робітники, що працюють на польових роботах, та громадяни Польщі та члени їх родин.
Незважаючи на обмеження, зареєстровані у Польщі юридичні та фізичні особи, незалежно від походження капіталу, до кінця травня 2020 року могли розраховувати на значну державну допомогу, згідно з антикризовою урядовою програмою.
Власники компаній отримали звільнення від сплати соціальних внесків за період березень-травень, продовження термінів подачі звітностей, субвенції, безповоротні кредити та дофінансування до заробітної плати працівників.
Для отримання кожної з форм допомоги потрібно було виконати певні умови, і якщо іноземцю було важко розібратися в нюансах достатньо було попросити про це свого бухгалтера. Але, навіть не зважаючи на заходи, ВВП Польщі за чотири місяці карантину знизився на 3,2%.
Роботу власників польських компаній, що проживають за кордоном, значно спрощує повна електронізація податкової та інших систем державного контролю в Польщі. Зареєструвати компанію, подати звіти, виробити необхідні дозволи можна онлайн.
Для дистанційної роботи підприємцю потрібно мати один з варіантів електронної ідентифікації особи — профіль EPUAP або електронний підпис.
EPUAP – це загальнопольська система співпраці з органами управління, зареєструвавши свій профіль у ній, підприємці та фізичні особи можуть співпрацювати з державними органами управління, подавати звіти, отримувати необхідні дозволи та довідки, реєструвати компанію онлайн та складати річні звіти, а також отримувати інші послуги.
Процедура отримання профілю EPUAP для іноземця може виявитися досить складною — реєстрація до системи вимагає наявності польського ідентифікаційного номеру PESEL та прописки, однак в Польщі існує багато пропозицій, коли наші земляки цілком легально і за невеликі кошти надають послугу отримання EPUAP, достатньо правильно ввести запит у пошукову систему гугл.
Єдиною проблемою для підприємців зараз є потреба власної присутності під час отримання профілю. Але ті, хто завчасно подбав про це, можуть контролювати роботу свого бізнесу з-за кордону.
Особи, які не мають кваліфікованого профілю EPUAP і не мають можливості зараз приїхати до Польщі, можуть здійснювати необхідні бізнес-операціі, а також реєструвати компанію в Польщі віддалено, без присутності засновників, користуючись електронним підписом.
Наявність електронного підпису дозволяє складати онлайн звіти, подавати заявки на отри-мання віз та запрошень для працівників компанії, здійснювати митні процедури — фактично вести все управління бізнесом дистанційно.
Електронний підпис можна отримати особисто в офісах сертифікованих дилерів або ж дистанційно, що займає трохи більше часу і коштує подвійну ціну через потребу перевірки особи та вироблення нотаріальних доручень.
Катерина Шаповал, керівник відділу з розвитку бізнесу аутсорсингоої бухгалтерської компанії inPL Group, Польща
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас