Доступність посилання

ТОП новини

Лондон готовий надіслати Москві запит про екстрадицію двох росіян у справі про отруєння «Новачком»


Британські поліцейські біля будинку колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля, Солсбері
Британські поліцейські біля будинку колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля, Солсбері

Уряд Великої Британії готовий подати запит керівництву Росії про екстрадицію двох громадян тієї країни, підозрюваних у скоєнні нападу на британській території з використанням нервово-паралітичної речовини «Новачок». Цей крок британського керівництва став наслідком розслідування, яке здійснювали сотні співробітників поліції і розвідувальних служб, у результаті чого були встановлені деталі пересування Британією двох росіян: від моменту їхнього прибуття і до того, як вони залишили територію Сполученого Королівства. За даними джерел, наближених до британської розвідки, королівські прокурори вже підготували офіційний запит про екстрадицію.

Кремль доволі завзято відкидав свою причетність до нападу в англійському місті Солсбері і перекладав провину на британську сторону. Час від часу з’являлися повідомлення з джерел у Росії, буцімто Сергія та Юлію Скрипалів ледь не силоміць утримують у Британії, тоді як вони просто «палають бажанням» повернутися до Росії.

Рішення спрямувати до Москви офіційні вимоги британського керівництва про екстрадицію підозрюваних у справі про отруєння Скрипалів та смерті 44-річної британки Дон Стерджесс стало наслідком доволі інтенсивних дебатів у британському уряді. Під час цих дебатів у британському керівництві чітко позначились дві групи – ті, хто рішуче налаштований не зменшувати тиску на Кремль і показати незмінність твердої позиції у цій справі, і ті, хто доволі скептично поставився до самої ідеї подання запиту про екстрадицію, вважаючи все це марною тратою часу, враховуючи єдину можливу відповідь Москви.

Жодною несподіванкою, на думку оглядачів, не стане повне відкинення президентом Росії Володимиром Путіним та його оточенням цієї вимоги про видачу підозрюваних росіян Британії. Варто згадати лише повне ігнорування Путіним попереднього запиту на видачу Британії 2007 року двох росіян, Андрія Лугового і Дмитра Ковтуна, підозрюваних у вбивстві в Лондоні з використанням полонію колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка.

Олександр Литвиненко у лондонському шпиталі 20 листопада 2006 року. Через 3 дні він помер.
Олександр Литвиненко у лондонському шпиталі 20 листопада 2006 року. Через 3 дні він помер.

Адвокат дружини Литвиненка Марини Олена Цирліна переконана, що Кремль буде надзвичайно прикро вражений цим запитом Лондона.

«Росія одразу ж візьме підозрюваних під свій захист, наводячи як виправдання статтю 61 російської Конституції, яка забороняє видавати громадян Російської Федерації іншим країнам», – сказала адвокат Марини Литвиненко Олена Цирліна.

Сер Майкл Седвілл і його налаштованість

Радник британського уряду з питань безпеки сер Майкл Седвілл був одним з тих, хто найактивніше домагався обов’язково надіслати до Москви офіційну вимогу Лондона про екстрадицію, так само, як і він дотримувався твердої лінії у реакції на кроки Росії.

Раніше Майкл Седвілл, якого в урядових колах Сполученого Королівства визначають як «непохитного і надзвичайно рішучого», надіслав листа генеральному секретареві НАТО Єнсові Столтенберґу зі запитом про те, щоб оприлюднити засекречену інформацію щодо російських випробувань нервово-паралітичної речовини, яку застосували на ручки дверей дому Скрипалів.

Беручи до уваги його вагу у британському керівництві, а також його досвід і енергію, цілком ймовірно очікувати, що офіційний запит Лондона до Москви з вимогами екстрадиції підозрюваних у використанні російської нервово-паралітичної речовини на території Сполученого Королівства буде відправлено у встановленому порядку вже невдовзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG