12 січня 2021, 11:18

Війни майбутнього будуть між аудиторіями FB, Однокласніков і Weibo.

Блокування Twitter Трампа є поворотним моментом розвитку світового інформаційного простору. Соціальні мережі стали фактором геополітики, і тепер їх стане більше, і вони стануть конкурентнішими.

Всі конспірологічні "теорії" про масонів, рептіолоїдів чи "соросят" не могли уявити, що приватна американська соціальна мережа буде блокувати екаунт президента власної країни, яка досі є ключовим лідером світової політики.

Іронія в тому, що саме Twitter Трампа ще до його обрання президентом США став фактором політики, а після обрання – без перебільшень став фактором світової політики. Його твіти цитували всі світові агенції. І навіть те, що найпопулярніший профіль Twitter потужно капіталізував і саму соціальну мережу, не завадив її власникам без жодних сентиментів його заблокувати.

Це історія про те, як насправді змінився світ і хто ньому справді є впливовим.

Усвідомлення значимості соціальних мереж заохочуватиме нові інвестиції. Соціальних мереж стане більше. Ризикну припустити, що нових юзерів заохочуватимуть:

- Посиленням їхніх прав та свобод, можливістю легко комунікувати з їхніми адмінами – оскільки безвідносно до кейсу Трампа історія з банами без пояснень і неможливості апеляцій стала загальною проблемою нинішніх топ-мереж.

- Монетизацією – оскільки мережі це ще й потужний бізнес. Моніторинг уподобань юзерів відкриватиме все більше можливостей для таргетованої реклами, і власники соціальних мереж, аби заохотити нових учасників, вимушені будуть бодай частково ділитися з ними прибутками.

- Новими технічними можливостями через появу масового доступу до 5G. Соціальна мережа у форматі відеобачення вже не є фантастикою.

І найголовніше, – державні інституції не будуть стояти осторонь. Але поділ соціальних мереж відбуватиметься не стільки по лініях державних кордонів, скільки по цивілізаційних маркерах, коли приналежність до мережі сигналізуватиме про геополітичний вибір. Війни майбутнього будуть вестися між аудиторіями FB, Однокласніков і Weibo.

"Матриця" вже стала реальністю. Наші віртуальні образи вже стають частиною віртуальних країн, де кожен юзер – це штик, який вміє стріляти постами та брати участь у масових інформаційних битвах.

Соціальні мережі відтепер стали не лише про комунікацію, – вони, насамперед, про національну безпеку, про цінності і про вибір образу власного майбутнього.

.

Обговорення підтримую на своїй сторінці у Фейсбуці.

Які "гарантії безпеки" потрібні Україні

Справжні гарантії безпеки мають містити не лише загальні запевнення у дружбі і "право" оперативно консультуватися з гарантом у разі небезпеки, а і дуже конкретні механізми спільної оборони у разі нової війни...

Європа без США?

Головна тема безпекових дискусій в Європі – що робити, якщо у США до влади повернеться Трамп. Після десятиріч перекладання відповідальності за європейську безпеку на плечі американців у Старому світі раптом настало усвідомлення, що може трапитися так, що європейська безпека буде залежати винятково від європейців...

Україна – тест для на майбутнє європейської системи безпеки.

Які перспективи України у майбутній системі європейської безпеки? (Продовження попереднього посту про дискусії щодо європейської безпеки за правилом Чатем-хауса, організованій одним із провідних європейських аналітичних центрів) 1️⃣ Україну справді готові брати і в НАТО, і в ЄС...

Переворот у європейській системі безпеки.

Днями взяв участь у важливій дискусії у змішаному on- і off-line режимі про майбутнє європейської безпеки, організованій одним із провідних європейських аналітичних центрів за правилом Чатем-хауса...

Війна в Ізраїлі і Україна

1) Про "відволікання уваги". Світові буде важко зосередитися на двох таких війнах як в Україні. І тому у випадку розширення бойових дій спочатку у сектор Газа, а потім – затягування у війну Ірану або руху Талібан, – війна стане такого масштабу, що Заходу можливо доведеться вибирати куди більше приділяти зусиль та ресурсів...

Хто виграє від військових дій в Нагірному Карабасі

Результатом військової операції Азербайджану стане поновлення його територіальної цілісності – Баку остаточно візьме під контроль Нагірний Карабах...