18:34 07.05.2018

Апеляційний суд скасував домашній арешт заступника Запорізької облради, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери"

3 хв читати
Апеляційний суд скасував домашній арешт заступника Запорізької облради, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери"

 Апеляційний суд Харківської області задовольнив апеляційну скаргу адвокатів заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка та його брата Марка, підозрюваних у справі про "фіктивні тендери", і змінив запобіжний захід із часткового домашнього арешту на особисте зобов'язання.

"Сьогодні Апеляційний суд укотре підтвердив сумнівність аргументів прокуратури про необхідність тримання Владислава і Марка під домашнім арештом та змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання. Це означає, що вони матимуть певні обов'язки на зразок підзвітності прокуратурі у разі, якщо вирішать змінити адресу проживання тощо", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат братів Марченків Євген Грушовець.

Він наголосив, що захист має намір довести невинуватість братів Марченків і зняти з них усі підозри.

Як повідомлялося, 20 грудня 2017 року Харківська прокуратура провела в Запоріжжі обшуки в службових кабінетах і за місцем проживання деяких місцевих високопоставлених чиновників, серед яких заступник голови Запорізької обласної ради, керівник фракції "Самопоміч" в облраді та керівник Запорізької облорганізації партії Владислав Марченко та заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, якому, за попередніми даними, вдалося втекти з міста.

Пізніше адвокат В.Марченка Сергій Барбашин повідомив, що його підзахисний був затриманий після обшуку у нього вдома слідчим харківської прокуратури і відправлений до Харкова, де йому буде вручено підозру за підписом прокурора Харківської області в скоєнні злочину.

У партії "Об'єднання "Самопоміч" розцінюють затримання В.Марченка як тиск на політичну силу. "Це переслідування заради демотивації та приниження, і політичної сили, і тих людей, які протягом останніх трьох років відкрито чесно борються проти олігархічного розкрадання міста Запоріжжя та Запорізької області", - сказав лідер парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко спростував політичне підґрунтя затримання голови запорізької "Самопомочі".

"В.Марченко, який, згідно з даними слідства, разом із братом... лобіювали свої фірми через зв'язки з екс-опоблоківцем, заступником мера Пустоваровим... Я розумію емоції пана голови фракції у ВР: його людей затримали, а опоблоківець утік... Не розумію лише - де тут політичні репресії?", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

22 грудня 2017 р. прокуратура оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України) В.Марченку, його братові та директору одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За попередніми даними досудового слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами.

"Лише цього року (2017 р. - ІФ) проведено понад 10 тендерів через систему "Прозорро" на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося тільки між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - повідомила прес-служба прокуратури Харківської області.

Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися і не надавалися, кошти переказувалися на рахунки підконтрольних фірм, а звідти кошти переказували фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку.

Унаслідок цього, за даними слідства, бюджетам Мелітополя і Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн грн.

24 грудня Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід заступнику голови Запорізької облради В.Марченку та його братові Марку у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Прокуратура подала на них апеляцію.

Крім того, прокуратура направила до суду клопотання про відсторонення від посади заступника голови Запорізької обласної ради.

28 грудня підозру в цій справі було оголошено також А.Пустоварову.

У лютому 2018 року Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід братам Марченкам у вигляді часткового домашнього арешту (з 23:00 до 6:00)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінагрополітики доопрацьовує низку проєктів щодо впровадження земельної реформи

Стратегія розвитку агросектору до 2030 р. передбачає подальшу цифровізацію галузі

На фронті за день було 85 зіткнень, найгарячіша обстановка зберігається на Покровському напрямку - Генштаб

Війська РФ за добу скинули на територію України 52 УАБи, для ударів задіяли понад 460 БпЛА - Генштаб

Олена Зеленська на зустрічі з Бріжит Макрон: 12 медзакладів Франції стали побратимами українських лікарень

"Енергоатом" на 10 днів раніше вивів із планового ремонту блок АЕС 1000 МВт

Макрон про відправлення інструкторів в Україну: Ми хочемо мати коаліцію, і багато хто з наших партнерів уже дав свою згоду

Макрон: Сподіваюся, ми зможемо домовитися на рівні країн БРІКС про підвалини довгострокового миру в Україні

Франція виділить 200 млн євро підприємствам, які інвестуватимуть у відновлення критичної інфраструктури України - Макрон

Зеленський обговорив із Макроном ситуацію на полі бою і можливість протидії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА