Що буде з інфляцією, рівнем безробіття і вартістю бензину - думка експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з інфляцією, рівнем безробіття і вартістю бензину - думка експертів

Казна та Політика
1488
Всі експерти прогнозують прискорення зростання цін на 2,8-4%. Тобто в середньому на 1% на місяць. Нагадаємо: поки що, за підрахунками Держслужби статистики, за січень-серпень (дані за вересень очікуються 8 жовтня) інфляція виявилася всього 1,2%.
Керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин аргументує, що на ціни буде тиснути зростання курсу долара і спроби виробників, особливо аграріїв, перекласти понесені через посуху збитки на кінцевих споживачів.
Голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський і член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин кажуть, що на прискорення інфляції істотно вплине зростання тарифів у комунальній сфері.
“Зростання споживчих цін у IV кварталі, порівняно з III кварталом, завжди сезонно прискорюється, – зазначив Віктор Скаршевський. – Аналогічну картину будемо спостерігати і в 2020 році. Почав дорожчати природний газ для населення, і для теплокомуненерго, що означає подорожчання тепла. Також на зростанні цін істотно позначиться девальвація гривні, адже 50% споживання в Україні – це імпорт, і незначно – збільшення мінімальної зарплати до 5000 грн”.
Як зміниться вартість бензину. Паливо подорожчає, але ненабагато, в межах 1-1,3 грн/л, насамперед через девальвацію гривні. Тим більше, що переходимо в низький сезон споживання, тому драйвером цін буде виключно валютний фактор, впевнений Андрій Шевчишин.
“Ціна бензину в Україні залежить від світових цін на нафту і обмінного курсу, ці два фактори є визначальними, – нагадав Олег Пендзін. – З огляду на них, середні ціни на бензин А-95 до кінця року будуть в межах 23-24 грн/л”.
Рівень безробіття. Методика підрахунку Міжнародної організації праці враховує відсоток безробітних серед економічно активного населення (15-72 роки), а не тільки тих, хто стоїть на обліку в центрі зайнятості. Тобто за цією методикою безробітних виходить більше.
Всі експерти говорять про те, що “вільних рук” в IV кварталі додасться. Олег Пендзін нагадав: у жовтні закінчуються сезонні роботи в агросекторі, а в інших сферах (туризм, відпочинок, громадське харчування) вони завершилися. На рівень безробіття, за його словами, вплине і триваючий карантин, який б’є по сфері сервісу, де зайняті близько 1,5 млн осіб.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас