21:34 26.04.2019

Трамп обіцяє не допустити ратифікацію в США міжнародного договору про торгівлю зброєю

2 хв читати
Трамп обіцяє не допустити ратифікацію в США міжнародного договору про торгівлю зброєю

Президент США Дональд Трамп заявив у п'ятницю, що його адміністрація не допустить ратифікацію Міжнародного договору про торгівлю зброєю.

"Наша адміністрація ніколи цього не ратифікує", - сказав він, виступаючи перед членами Національної стрілецької асоціації США в Індіанаполісі.

Д.Трамп нагадав, що цю угоду свого часу підписав його попередник на президентському посту Барак Обама. Далі вона була передана на ратифікацію в сенат. Ця процедура не завершена і дотепер.

Президент США підкреслив, що виступає проти цього договору, так як вважає, що він йде врозріз з Другою поправкою до конституції США, яка гарантує право громадян на носіння та зберігання зброї.

"Я не допущу, щоб іноземні бюрократи обмежували дії Другої поправки", - додав Д.Трамп.

Зі свого боку, Білий дім опублікував документ, що пояснює позицію США з цього питання. У ньому наголошується, що далеко не всі країни дотримуються сформульованих в договорі правил.

"Наразі 63 країни не мають ніякого стосунку до договору. Зокрема, йдеться про великих експортерів озброєння, таких як Росія і Китай", - йдеться в заяві Білого дому.

Угода, як зазначають в адміністрації США, "не може вирішити проблему безвідповідальної передачі зброї, якщо ці великі експортери можуть взагалі ігнорувати договір".

У Білому домі підкреслюють, що США "продовжать дотримуватися законів, які гарантують, що продаж озброєнь проводиться лише після уважного вивчення юридичних і політичних аспектів угоди".

Текст договору про торгівлю зброєю затвердили більшістю голосів на Генасамблеї ООН у 2013 році. Проект підтримали 154 зі 193 держав-членів ООН.

Згідно з інформацією, опублікованою ООН, договір покликаний регулювати міжнародну торгівлю звичайними озброєннями, починаючи від стрілецької зброї і закінчуючи танками, літаками і кораблями. Він набув чинності 24 грудня 2014 року.

Його підписали 130 держав, але не всі його ратифікували.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА