07:16 25.08.2018

Сенатори-демократи просять Помпео надати записи перекладача із зустрічі Трампа і Путіна в Гельсінкі

2 хв читати
Сенатори-демократи просять Помпео надати записи перекладача із зустрічі Трампа і Путіна в Гельсінкі

Члени комітету Сенату США у закордонних справах від Демократичної партії США направили запит держсекретареві США Майку Помпео щодо надання записів перекладача та інших документів, що стосуються зустрічі президента США Дональда Трампа і російського лідера Володимира Путіна в Гельсінкі, повідомляє в п'ятницю агентство "Ассошіейтед прес" (АП).

"Сенатори запросили шифрограми, службові записки, записи (перекладача - ІФ), директиви, пов'язані з липневим самітом, коли Трамп і Путін провели особисту зустріч протягом більше двох годин в присутності перекладачів", - повідомляє агентство.

За даними агентства "Блумберг", сенатори запросили також матеріали, які стосуються секретної категорії.

АП зазначає, що навіть директор нацрозвідки Ден Коутс заявив, що він не знає, що відбувалося в кімнаті, де зустрічалися два лідери.

Згідно з інформацією агентства, лист направлений в держдепартамент США в п'ятницю вранці. Сенатори мотивують важливість ознайомлення і перевірки матеріалів конгресменами необхідністю "дати відповідь будь-якої російської дезінформації".

"Російська влада скористалися перевагою відсутності комунікації Білого дому, щоб поширити їх власні, можливо, помилкові звіти про те, що відбувалося на цій особистій зустрічі", - йдеться в листі.

Раніше в липні держсекретар США Майк Помпео заявив на слуханнях в сенаті, що не збирається повідомляти їм деталі розмови Д. Трампа з В.Путіним.

"Я готовий говорити щодо того, які теми обговорювалися. І я можу розповісти вам, в чому полягає офіційна позиція США (з того чи іншого питання - ІФ)", - сказав він у відповідь на питання про те, чи може М. Помпео розповісти про конкретний зміст розмови двох лідерів.

М.Помпео зазначив, що лідери країн мають право проводити переговори віч-на-віч. На питання одного з сенаторів стосовно того, чи вивчав за підсумками саміту в Гельсінкі глава держдепу записи американського перекладача, М.Помпео тоді заявив, що не використовує подібні методи під час роботи.

Також повідомлялося, що група американських конгресменів-демократів вимагає викликати на допит перекладачку Марину Грос, яка працювала на переговорах у форматі "один на один" між президентами США і РФ в Гельсінкі. Подібних прецедентів в історії не було.

Республіканці в Комітеті з розвідки палати представників конгресу заблокували вимогу стосовно допиту перекладача. Білий дім і держдепартамент також заявили, що будуть рішуче противитися викликам перекладача для допиту і публікації стенограми.

Зустріч Д. Трампа і В.Путіна відбулась 16 липня в столиці Фінляндії Гельсінкі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА