6 жовтня 2020, 15:44

Догана Зеленському

Вчора Рада Національного банку України оголосила догану та висловила недовіру членам Правління НБУ Катерина Рожковій та Дмитру Сологубові.

Це останні два члени Правління НБУ з команди, яку в 2014-15 рр. сформувала Валерія Гонтарева, та яку зберіг її наступник Яків Смолій. Саме цій команді вдалося посилити банківську систему до рівня, коли в місяці глобальної коронакризи жоден український банк не захитався та не впав. І саме в останні місяці їхньої роботи облікову ставку Нацбанку вдалося знизити до найнижчих в українській історії 6%. Це відкрило шлях до іпотеки та кредитів для бізнесу за ставкою нижче 10% річних.

Пізніше член Ради НБУ Василь Горбаль пояснив, що це стало наслідком публічних виступів членів Правління. А інший член Ради Віталій Шапран назвав таке рішення прогресом в корпоративному управлінні порівняно до замовного вбивства колишнього Голови НБУ Вадима Гетьмана.

Насправді, такі рішення підривають довіру до НБУ і його політичної незалежності, в першу чергу, у міжнародних інвесторів України, МВФ та Європейського Союзу.

По-перше, у Ради НБУ немає повноважень виносити догани, висловлювати недовіру і взагалі будь-яким чином оцінювати роботу окремих членів Правління НБУ. Ухвалення неправових рішень в, за словами члена Ради Шапрана, "виховних цілях" суперечить принципам верховенства права, і є проявом саме того, що міжнародні партнери намагаються допомогти Україні подолати.

По-друге, причина доган і висловлення недовіри ніяк не була пояснена офіційно. Якщо мова йде про досить акуратні інтерв'ю Інтерфаксу і Kyiv Post, то це виглядає дріб'язково і неадекватно.

По-третє, особливе занепокоєння викликає позиція Голови НБУ. За інформацією Інтерфаксу, як член Ради НБУ за посадою він підтримав це рішення. Офіційно Голова Нацбанку не висловив жодної публічної позиції з даного питання. Будучи досвідченим банкіром і керівником, Кирило Шевченко не міг не розуміти, що таке рішення є неправовим. При наявності претензій до заступників він як Голова має всі правові можливості, щоб висловити своє невдоволення адміністративними інструментами. Однак, схоже, його цілком влаштував тиск на двох членів Правління руками Ради НБУ, адже звільнити своїм рішенням за Законом він їх не може.

Очевидно, що такі дії посилять занепокоєння МВФ щодо ситуації в НБУ, яке, здавалося б, відійшло на другий план після перших зважених кроків нового Голови Нацбанку. Це буде ще однією ознакою підриву політичної незалежності Нацбанку, який прямо суперечить чинній кредитній програмі з Фондом. За відсутності будь-яких дій влади щодо вирішення проблемних в стосунках з МВФ питань по НАБУ і САП, ймовірність отримання планового траншу від Фонду в цьому році знижується маже до нуля.

Відсутність же позитивного рішення МВФ означатиме відсутність дешевих іноземних грошей для фінансування рекордного дефіциту бюджету поточного року. Наслідки – або скорочення бюджетних видатків, або дорогі внутрішні позики під двозначні відсотки, або фінансування дефіциту емісійними гривнями НБУ з неминучою девальвацією гривні і інфляцією.

Очевидно, що питати про те, що таке "догана", будуть і в президента України Зеленського, який сьогодні на самміті "Україна-ЄС" в Брюсселі, а завтра їде до Лондона зустрічатися, зокрема, і з міжнародними інвесторами. Які, за відсутності адекватних пояснень, винесуть догану вже особисто йому і всій українській владі загалом.

Як економіка пережила перший рік війни, і що на нас очікує наступного року?

2022 рік, рік повномасштабної війни Росії проти України, яскраво показав всі сильні і слабкі сторони української економіки. Багато з сильних сторін стали наслідками реформ, проведених за попередні вісім років...

Зниження податків під час війни. На жаль, не на часі.

Вчора відбулося чергове засідання Економічного штабу, створеного Міністерством економіки та Офісом Президента України. Ростислав Шурма, заступник керівника ОПУ, представив нам з колегами концепцію податкової реформи 10-10-10...

У мерів-популістів замість антивакцинаторів страждають діти і батьки

Вже другу хвилю пандемію ковід-19 головним ворогом українських дітей і батьків стають популісти у місцевій владі. Навесні цього року мер Києва Віталій Кличко на три тижні відправив дошкільнят і молодших школярів додому, хоча чинна на той момент урядова постанова по карантин дозволяла їм далі навчатися навіть в "червоній" зоні...

Кличко проти маленьких киян

Третій президент України Віктор Ющенко прославився виразом "маленькі українці". Тільки Віктор Андрійович точно знає, що під цим він мав на увазі...

Догана Зеленському

Вчора Рада Національного банку України оголосила догану та висловила недовіру членам Правління НБУ Катерина Рожковій та Дмитру Сологубові. Це останні два члени Правління НБУ з команди, яку в 2014-15 рр...

Влада хоче жити в борг. Це доб'є економіку

Вчора заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев заявив, що уряд планує дефіцит держбюджету на рівні 6% ВВП у 2021 році, 4,5% у 2022 році та 3% у 2023 році...