30 грудня 2020, 10:04

5 викликів для Києва 2021 і що з цим робити

Я бачила Київ як громадська діячка. Тепер я побачила його як депутатка Київради. Об'єднавши ці досвіди, мушу чесно попередити: вибір у киян простий – адекватно реагувати на сучасні виклики, або опинитися на узбіччі розвитку сучасних та комфортних міст світу.

Мій топ-5 викликів Києва 2021 такий:

1. Стан повітря – особлива увага.

Кожна і кожен з нас, незалежно від рівня доходу і відповідальності, дихає одним повітрям. Про його стан, особливо коли він поганий, писати і говорити модно, на цю тему знімають креативні відео, в місті запрацювала громадська та муніципальна мережі датчиків якості повітря.

Київ регулярно потрапляє у топ-10 або навіть топ-3 міст у світі за рейтингом забруднення повітря (IQ Air). Часто випереджаючи Пекін. А щорічно у світі понад 5 мільйонів летальних випадків трапляються саме через забруднене повітря.

Потреба в екологічній стратегії і комплексному підході до проблеми вже настільки ж очевидні, як регулярний смог у місті.

Здавалося б, радянської "брудної" промисловості вже немає, повітря мало б бути чистішим, але ні. Разом з автомобілізацією ми отримали нове джерело викидів, і саме автівки наразі є найбільшим забруднювачем повітря в Києві. У окремих районах "додають" підприємства комунального сектора – Дарницька ТЕЦ, що працює на вугіллі, застарілий сміттєспалювальний завод "Енергія", Бортницька станція аерації (БСА).

Ретельний контроль за станом повітря, приборкання автомобілізації (розвиток громадського транспорту, велоінфоаструктури), ліквідація небезпечних осередків забруднення, розширення рекреаційних зон – єдиний шанс для "нормального дихання міста".

2. Створення умов для розвитку мікротранспорту.

Все більше з нас обирає не власний автомобіль, а велосипед, електросамокат, моноколесо чи ще який новітній "гаджет на колесах". Цей світовий тренд дійшов і до Києва, і він дає нам шанс владнати ситуацію із заторами та автомобілізацією.

Місто має оперативно створювати інфраструктуру для мікротранспорту і тоді ним почне користуватися набагато більше людей.

Їздити на такому транспорті тротуарами – погана ідея, адже це питання безпеки пішоходів, особливо дітей. На вулицях Києва гине все більше велосипедистів, отже є потреба в комплексній безпечній інфраструктурі.

Найпрогресивніші міста світу з початком пандемії коронавірусу запровадили так звані "ковідні" велодоріжки – влаштовані нашвидкуруч і переважно за рахунок проїзної частини.

Київ також має обрати майбутнє.

3. Адаптація Києва до змін клімату.

Ми роками читали різноманітні міжнародні доповіді про зміни клімату та глобальне потепління, але зараз це вже наша буденність. Відсутність снігу взимку 2 роки поспіль вже точно не можна назвати збігом обставин. Теплі безсніжні зими принесли зневоднення річок, чимало міст і регіонів України вже потерпають від дефіциту води.

Дуже різкі зміни погоди – один з проявів зміни клімату, і вони стають великим викликом для стійкості міської інфраструктури. Літні зливи, що перетворюють Київ на "Венецію", вже не дивують, а нещодавня ожеледиця після дощу з легким морозом перетворила тротуари на ковзанки.

Адаптація Києва до змін клімату – мої улюблені 5 слів на 2021 рік.

4. Необхідність сучасних компетенцій.

Нові технології, діджиталізація, "smart city", "big data" дають нам великі нові можливості, але і скористатися ними непросто. Ми стикаємося з вимогами компетентності, які випереджають можливості.

Місто має швидко, без втрати часу адаптуватися до змін. Найсвіжіший приклад – пандемія коронавірусу і карантинні обмеження.

Тож співпраця з іноземними експертами та інвестиція в освіту своїх -важливе завдання Києва.

В 2021 за сприяння закордонних партнерів в місті буде вперше впроваджено гендерно орієнтоване бюджетування – новий бюджет буде оцінено з точки зору задоволення потреб та надання можливостей як жінкам, так і чоловікам.

Києву потрібно більше професіоналів в низці сегментів управління, які зможуть ефективно впроваджувати ідею міста, зручного для всіх.

5. Наше майбутнє пакує валізи.

Коли ми говоримо про формування міста для людей, про зручну інфраструктуру і середовище можливостей, ми маємо одразу розуміти глобальний контекст.

Наразі людський капітал – основний ресурс, а країни і міста конкурують за людей, за талановиту, активну молодь. Кордони відкриті і відтік людей є загрозою вже сьогодні.

Є кияни, які обирають жити в інших містах, що надають зручнішу, на їх думку, інфраструктуру і можливості для розвитку. Можливості безпечно пересуватися велосипедом, дихати чистим повітрям, мати більший простір для самореалізації. Наше майбутнє вже зараз пакує валізи.

І головний виклик Києва 2021 – розвиватися як привабливе місто можливостей і прогресивних ідей.

Київ має бути sexy!

Бюджет Києва 2024 – бюджет розвʼязок, асфальту і бруківки

Війна, зруйновані міста і села, тисячі людей з інвалідністю, чотири повітряні тривоги лише в день голосування за бюджет, мільярди допомоги від закордонних партнерів...

Супротив фемінітивам по-київськи

Фемінітиви – група слів жіночого роду альтернативних або парних аналогічним словам чоловічого роду. Так каже Вікіпедія. Навіщо вони потрібні? Вони проявляють жінку, повертають її в мовлення з пасиву...

Київ і новий (мікро) клімат

Цей блог я задумала на новорічні свята, коли київська погода була практично осінньою, а сніг доводилося шукати в Карпатах (і часто не знаходити)...

Київ – це любов

Думки щодо того, скільки років сьогодні святкує Київ розходяться, але вперше киянкою і киянином сміливо і впевнено називають себе донедавна містяни з різних куточків країни...

Як перетворити смітник на квітучий сквер

"Протасів Яр", "Микільська Слобідка", "Совські ставки", Екопарк "Осокорки" – трагічне та ефектне відвойовування у забудовників кожного клаптику зеленої зони вже перетворилося на київську традицію...

5 викликів для Києва 2021 і що з цим робити

Я бачила Київ як громадська діячка. Тепер я побачила його як депутатка Київради. Об'єднавши ці досвіди, мушу чесно попередити: вибір у киян простий – адекватно реагувати на сучасні виклики, або опинитися на узбіччі розвитку сучасних та комфортних міст світу...