10:20 06.08.2018

Саудівська Аравія припинила ділові зв'язки з Канадою, видворила канадського посла

2 хв читати
Саудівська Аравія припинила ділові зв'язки з Канадою, видворила канадського посла

Саудівська Аравія рано вранці в понеділок оголосила про припинення всіх інвестицій в Канаду і нових торгових транзакцій через суперечку про арешт активісток, які боролися за право жінок водити автомобіль, повідомляє Saudi Press Agency.

МЗС Саудівської Аравії оголосив посла Канади персоною нон-ґрата, а також відкликав посла Саудівської Аравії з Оттави, йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства королівства, розміщеному в "Твіттері". Канадський дипломат має полишити Саудівську Аравію протягом 24 годин.

Саудівська Аравія прийняла рішення про скасування заборони для жінок на водіння автомобіля в вересні 2017 року, проте воно вступило в силу лише 24 червня 2018 року. Кілька активісток були заарештовані в травні і червні поточного року, безпосередньо перед вступом нових правил у силу.

Минулої п'ятниці МЗС Канади закликав владу Саудівської Аравії негайно звільнити заарештованих правозахисниць, зокрема й Самар Бадаві. У неділю Саудівська Аравія опублікувала багатослівну відповідь, в якій позиція Канади була охарактеризована як "абсолютно хибна і така, що містить абсолютно неправдиві твердження". Глава МЗС Канади Христя Фріланд того ж дня висловила "серйозне занепокоєння" у зв'язку з цією ситуацією і попросила Ер-Ріяд роз'яснити те, що відбувається.

Канадські заяви були розцінені в саудівській столиці як втручання у внутрішні справи. Найбільше Саудівську Аравію обурили слова про "негайне звільнення".

"Будь-які інші спроби Канади втрутитися в наші внутрішні справи означають, що нам дозволяється втручатися у внутрішні справи Канади", - йдеться в повідомленні саудівського МЗС.

Дипломатичне протистояння Саудівської Аравії і Канади швидко знайшло відображення в соцмережах. Користувачі з Саудівської Аравії в Twitter почали активно висловлювати занепокоєння через порушенням прав корінного населення Канади і вимагати незалежності Квебека.

Франкомовний Квебек на референдумах в 1980 і 1995 роках прийняв рішення залишитися у складі Канади, проте питання про його відділенні залишається одним із найболісніших у канадській внутрішній політиці.

За даними агентства Bloomberg, з 2006 року Саудівська Аравія інвестувала близько $6 млрд у канадські компанії. Інвестиції Саудівської Аравії в Канаду передбачають G3 Global Holdings Ltd. - спільне підприємство Bunge Ltd. і Saudi Agricultural&Livestock Investment Co., остання також у 2015 році купила колишню Канадську раду з пшениці.

Експорт Канади до Саудівської Аравії з початку поточного року оцінюється приблизно у 1,4 млрд канадських доларів ($1,1 млрд), імпорт з королівства - близько 2 млрд канадських доларів. Для порівняння: США, основний торговий партнер Канади, закуповують у північного сусіда товари більш ніж на $300 млрд на рік.

Майже половина (45%) канадського експорту припадає на автомобілі, автокомпоненти, а також танки та іншу військову техніку. При цьому 98% імпорту з Саудівської Аравії до Канади становлять нафта і мідна руда.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА