07:36 20.06.2018

США залишають Раду ООН з прав людини

3 хв читати
США залишають Раду ООН з прав людини

США виходять з Ради ООН з прав людини, заявила американський постпред при Всесвітній організації Ніккі Хейлі.

"США офіційно виходять з Ради ООН з прав людини. При цьому я хочу, прояснити, що цей крок не є відступом від зобов'язань в галузі прав людини", - сказала Н.Хейлі журналістам під час прес-конференції в Держдепартаменті.

Вона зазначила, що заклики американської влади до реформи Ради за рік не були почуті, і рішення про вихід з Ради було прийнято після того, як США "не побачили жодного прогресу".

"Ми пішли на цей крок тому, що наша прихильність (дотримання прав людини - ІФ) не дозволяє нам залишатися частиною лицемірної і корисливої організації, яка знущається над правами людини", - продовжила американський постпред.

За словами Н.Хейлі, рішення не було прийнято легковажно.

"Коли 17 місяців тому змінилася адміністрація, нам були добре відомі величезні недоліки Ради з прав людини. Ми могли б негайно вийти. Але ми цього не зробили. Замість цього ми сумлінно намагалися вирішити проблеми", - підкреслила вона.

Н.Хейлі заявила, що Рада ООН з прав людини "є захисником порушників прав людини і помийною ямою політичної упередженості", тому США не можуть їй довіряти.

"Якщо Рада ООН з прав людини збирається нападати на країни, які підтримують права людини і захищає країни, які зловживають правами людини, то Америка не повинна надавати їй будь-якої довіри", - пояснила вона.

"Коли так звана Рада з прав людини не може змусити себе боротися з масовими порушеннями в Венесуелі та Ірані і вітає Демократичну Республіку Конго в якості нового члена, то Рада перестає бути гідною свого імені", - продовжила американський постпред при ООН.

Н.Хейлі також звинуватила Раду в "нескінченної ворожості по відношенню до Ізраїлю".

У свою чергу дипломат зазначила, що США продовжать підтримувати права людини за межами Ради і розглянуть можливість повернутися до неї в майбутньому, якщо будуть проведені необхідні реформи.

"Якщо реформа відбудеться, ми будемо раді знову до неї приєднатися", - заявила вона, додавши, що США "кожен день використовували голос Америки для захисту прав людини в ООН" і "будуть продовжувати це робити".

У травні цього року на спеціальній сесії Ради ООН з прав людини в Женеві була прийнята резолюція із закликом провести міжнародне розслідування дій ізраїльських військових проти учасників масових протестів в секторі Гази, які почалися 30 березня 2018 року. Представник Ізраїлю назвала цю резолюцію політично мотивованою. США проголосували проти.

Рішення про створення Ради ООН з прав людини замість однойменної Комісії було прийнято на Саміті в ООН в 2005 році. Це орган Генеральної Асамблеї ООН. Він збирається регулярно, не менше трьох разів на рік. Одна з сесій є основною і триває десять тижнів. Рада може проводити спеціальні надзвичайні сесії на вимогу однієї третини її членів, в тому числі, для розгляду тривожних ситуацій з правами людини в окремих країнах.

У складі Ради з прав людини - 47 держав. У групи східноєвропейських держав у цьому органі шість місць. У Азії і Африки - по 13 місць, у Латинської Америки - вісім і у групи, що об'єднує західноєвропейські держави, США, Канаду та Ізраїль, - сім місць.

Кожен член Ради обирається більшістю голосів членів Генасамблеї шляхом прямого таємного голосування. Члени Ради мають дотримуватися високих стандартів захисту прав людини. Якщо вони будуть викриті в масовому і систематичному порушенні прав людини, то їх членство в Раді може бути припинене двома третинами голосів членів ГА ООН.

Члени Ради обираються на три роки і не мають права на негайне переобрання після двох наступних один за одним строків повноважень. Офіційно термін повноважень США в Раді з прав людини закінчується в 2019 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА