Андрій Гойлов: чому НБУ не варто знижувати облікову ставку 23 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Гойлов: чому НБУ не варто знижувати облікову ставку 23 липня

Кредит&Депозит
1642
Цикл пом’якшення монетарної політики Національним банком України може бути завершено, причому найближчим часом.
Засідання НБУ заплановано на 23 липня, і є велика ймовірність для збереження облікової ставки без зміни на рівні в 6,0% річних. Можливо, призначення Кирила Шевченка головою НБУ і було “кінцевою точкою” в процесі оптимізації грошово-кредитної політики на рівні держави. Фігура самого Шевченка ринки капіталу очевидно “бентежить”, і це добре видно по курсу гривні – українська валюта дешевшає і до долара США, і до євро.
Питання в тому, чи потрібно владі та НБУ додаткове зниження облікової ставки. З січня і до сьогодні показник скорочено більш ніж удвічі – з 13,5% до 6,0%, і таких темпів зниження ставки може бути більш ніж достатньо.
Офіційна інфляція в Україні за червень склала 2,4%, піднявшись з локального мінімуму в 1,7%, тобто показник досить низький і ставкою можна управляти в міру необхідності без оглядки на індекс споживчих цін. Чи буде таке зараз – в цьому основна інтрига.
З фінансової точки зору необхідність у зниженні ставки відсутня. Найскладніше і найбвльш копітке вже зроблено – ставка скорочувалася оперативно, НБУ уважно стежив за кон’юнктурою і в реакціях не запізнювався.
Сам Шевченко явно орієнтований на оптимізацію міжнародної спіпраці, залучення в країну іноземного капіталу і створення якоїсь “ідеальної картинки”. Зараз, коли “коронавірусна драма” пішла на спад (або всі до неї просто звикли), настав час для масштабніших робіт.
Ставки за іпотечними кредитами в Україні останнім часом скорегувалися, але така банківська позика багатьом, як і раніше, “не по кишені” – і через обмежені доходи, і на тлі високої вартості кредитів.
Цього року ставки за іпотечними кредитами в країні коливалися в межах 14-20% річних. Не варто пояснювати, як сильно такі масштабні переплати “б’ють” по гаманцю пересічних українців. Таку “українську мрію” (іпотечна ставка в 10% річних) навряд чи можна реалізувати найближчим часом.

Каталог іпотеки в Україні

По-перше тому, що кредитні продукти – це джерело доходів банкового сектору по всьому світу, і в такий складний з фінансової точки зору час банкам було б складно залишитися без нього.
По-друге, влада навряд чи готова (все з тієї ж фінансової точки зору) дотувати банкам частину доходу, що “випадає”, навіть якщо таке рішення буде прийнято “нагорі”.
По-третє, зниження ставки за іпотекою не в змозі “підняти з колін” ринок нерухомості: навіть при ставці за іпотекою в 10% і нерівномірному доході населення такі кредити потрібно віддавати, бажано – вчасно і без прострочень. Зараз таке може собі дозволити далеко не кожен українець.
Оптимальний час для коригування ставок і на рівні НБУ, і на рівні банків настане трохи згодом, коли стане зрозуміла ситуація з доходами населення, становищем на ринку праці і глобальною кон’юнктурою.
Андрій Гойлов, аналітик RoboForex
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас