RU
 

Новий герой Ліверпуля: божевільний шлях Юргена КлоппаРеклама

iSport.ua,  8 травня 2020, 11:00
0
178
Новий герой Ліверпуля: божевільний шлях Юргена Клоппа

ISPORT.ua разом з партнером проекту, Carlsberg, продовжує цикл, присвячений історії Червоних.

Нинішній Ліверпуль безперечно варто називати особливою і унікальною командою для сучасного футболу. Протягом останніх сезонів мерсисайдці двічі добиралися вирішального поєдинку в ЛЧ, а зараз перебувають на порозі чемпіонства в Англії, якого чекали вже понад 30 років. Якщо запитати будь-якого фаната, яка головна причина такого різкого підйому команди, більшість без роздумів вкаже пальцем на тренера команди.

Чому ж саме Юрген Клопп став таким унікальним наставником для "червоних"? В історії команди з "Енфілда" було безліч великих і мудрих тренерів, які були сильнішими за німецького тренера як в тактиці, так і в психології. Навіть той же Брендан Роджерс, про якого ми нещодавно писали, ледь не привів Ліверпуль до титулу в АПЛ і показував приблизно таку ж яскраву гру. Ні, Клоппа не варто називати кращим тренером, ніж Шенклі, Далгліш або Бенітес з Ульє. Він просто інший і унікальний по-своєму.

Німець з'явився в команді в не найпростіший час, а саме в жовтні 2015 року. Де на той момент перебував Ліверпуль? У 10-ті роки XXI століття "червоні" лише раз зуміли піднятися в топ-четвірку. Йдеться про те унікальний сезон-2013/2014 Роджерса, коли падіння Стівена Джеррарда завадило команді дістатися трофея. Той рік ознаменувався неймовірним проривом, однак він був одиничним. Через сезон мерсисайдці закінчили вже на 7-му місці, а початок сезону-2015/2016 вийшов вкрай важким.

Влітку команду залишили багаторічний капітан Стівен Джеррард і лідер атак Рахім Стерлінг, а посилити команду Роджерс вирішив за допомогою нестабільного Крістіана Бентеке, немолодого Джеймса Мілнера, а також маловідомих Інгза, Фірміно і Гомеса. Це вже зараз половина з них сприймаються як топ-футболісти, а на той період їхній перехід виглядав дивно. Після двох перемог на старті АПЛ Ліверпуль потрапив в кризу, здобувши лише один тріумф за 6 турів.

Після нічиєї на полі Евертона терпіння у керівництва закінчилося, і Брендан Роджерс завершив свою кар'єру на "Енфілді". Правду кажучи, боси мали повне право прощатися з північноірландцем в міжсезоння. До того ж, низка іменитих тренерів звільнилися влітку 2015 року, серед яких були Карло Анчелотті і Юрген Клопп. Втім, до одного з них вибір все ж дійшов в жовтні, після відходу Брендана.

"Спілкувався з власником Ліверпуля після того, як покинув Реал. Вони шукали нового тренера. Думаю, вони зробили правильний вибір, призначивши Юргена Клоппа. Він робить фантастичну роботу в Ліверпулі, молодець", - розповів недавно Карло Анчелотті, який також міг опинитися на "Енфілді". Фанати команди очікували, що після приходу до Ліверпуля німець почне серйозну кадрову чистку і активну гру на трансферному ринку. Однак Клопп з самого першого дня в команді вчив уболівальників по-іншому сприймати гравців.

"Більша частина фанатів думала, що нам треба багато чого змінити в команді з минулого сезону. Ми з тренерським штабом думаємо інакше. Так, ми змінили деякі речі, але велика частина футболістів, які грали в минулому сезоні, як і раніше тут. Ми хочемо будувати команду навколо них", - розповідав про свої плани Юрген.

Нехай результати німця не стали відразу ідеальними, проте деякі зміни були помітні неозброєним оком. Наприклад, Клопп прийняв Ліверпуль на 6 місці, а завершив сезон на восьмому. У перших трьох іграх німець здобув лише три нічиї, проте вже в четвертому матчі зумів переграти на виїзді Челсі і відправити у відставку Жозе Моуріньо. До слова, через три сезони Сеу Жозе вже в ранзі тренера МЮ також втратить посаду після поразки від Клоппа (1:3 на "Енфілді" в грудні 2018 року).

Нехай перший сезон і видався важким для Юргена в АПЛ, проте в Лізі Європи німець продемонстрував свої перспективи на "Енфілді". Разом з незнайомими гравцями, яких німець прийняв по ходу сезону, Клопп дійшов до фіналу турніру. По дорозі "червоні" впевнено пройшли Манчестер Юнайтед, а також в надвольовому стилі викинули з турніру дортмундську Боруссію.

Ті матчі проти екс-підопічних Клоппа вперше познайомили "Енфілд" з тими божевільними емоціями, які фанати переживають до сьогоднішнього дня. Після 1:1 в Дортмунді мерсисайдці "горіли" на своєму полі з рахунком 1:3, а це означало, що від вильоту з турніру їх врятували б аж три голи за півтайму. Тоді-то вболівальники згадали про характер, який гравці Ліверпуля не виявляли аж зі стамбульського фіналу ЛЧ-2005 під керівництвом Бенітеса.

Втім, такі сезони показали, що не все так гладко в системі Клоппа. Так, з кожним сезоном Ліверпуль поліпшував свої показники в турнірах. Однак в перший повний рік на "Енфілді" Юрген так і не нав'язав боротьбу за чемпіонство Челсі і добув лише 4 місце, а через сезон знову-таки задовольнявся лише місцем в топ-четвірці. Втім, внутрішні зміни в команді проходили практично непомітно для сторонніх, проте вже в минулому сезоні всі змогли їх побачити на власні очі.

По-перше, Юрген змінив позицію і стиль гри деяких виконавців. Джеймс Мілнер не розглядався німцем як атакуючий хавбек, яким англієць був в Манчестер Сіті. З огляду на свій вік Джеймс не здатний встигати за швидкостями команди і був переведений в опорну зону. Більш того, Клопп випускав Мілнера і на лівому фланзі оборони, де до приходу Робертсона "жив" вкрай ненадійний Альберто Морено.

Крім того, істотно змінилася позиція Фірміно на полі. У Хоффенхаймі Боббі грав чистого форварда, проте Юрген побачив в ньому вільного художника і віддав йому роль умовного плеймейкера. І правда, завершення атак - не найсильніша сторона бразильця. Однак завдяки своїй працездатності Фірміно примудряється закрити кілька позицій на полі і знаходити моменти для партнерів по команді.

Крім того, Клопп знайшов підхід до Джо Гомеса, який прийшов на "Енфілд" за кілька місяців до переходу Юргена і явно не скидався на гравця, який підходить німцеві. Спочатку Гомес був правим захисником, однак тренер побачив у ньому гравця центру оборони. Не можна сказати, що з Джо виріс топ-центрбеком, проте свої функції він виконує задовільно.

Всі ці заміни відбувалися малопомітно для сторонніх фанатів, однак суттєво впливали на гру команди. Втім, без трансферів Ліверпулю було складно вийти на новий рівень. Клопп робив точкові посилення на проблемні позиції і виводив футболістів на новий рівень. Фабіньо, Вейналдум, Кейта, Мане, Салах, Робертсон, ван Дейк, Матіп, Аліссон - всі ці футболісти розкрили себе по-новому на "Енфілді".

Однак в становленні нинішнього Ліверпуля велику роль відіграли не тільки гравці і сам Юрген, але і малопомітна зміна, яка відбулася влітку 2018 року. Низка фанатів називає її "пересадка головного мозку". Клопп переходив в Ліверпуль разом зі своїм штабом, в який входив його давній приятель Желько Бувач. Боснієць був його "правою рукою", хоча сам Клопп називав свого асистента "Мозком".

Бувач пропрацював з німцем 17 років протягом всієї його тренерської кар'єри. Так само добре у Желько з Юргеном складалося і в Ліверпулі, однак поява в їхньому штабі такого собі Пепейна Лейндерса змусила парочку розійтися. У чому ж причина і хто такий цей Лейндерс?

Голландський фахівець прибув до Ліверпуля за півтора року до приходу Юргена Клоппа, ще за Роджерса. Через низку травм у молодого наставника не найліпшим чином ігрова кар'єра, тому він вирішив спробувати себе на тренерському містку. Пепейн зумів потрапити на стажування в ПСВ, а потім отримав посаду в Порту. Саме там керівник академії Ліверпуля Майкл Біл знайшов Лейндерса і запропонував йому стати головним тренером команди U-16.

Там він чудово показав себе, розкривши низку талантів для команд старших вікових категорій. Серед головних досягнень Пепейна в академії Ліверпуля був і Трент Александер-Арнольд, якому голландець дав дорогу у дорослий футбол. Прогрес гравців з академії змусив Роджерса запросити Лейндерса в свій тренерський штаб. Однак після звільнення північноірландця кар'єра Пепейна повисла на нитці. Спеціаліст очікував, що Клопп не захоче приймати його в свій штаб, але один випадок змінив його думку.

"Одного разу Клопп підійшов до мене з листом в руках і сказав "Слухай, Пепейн, мені прийшов лист з Німеччини, але він англійською. Нічого не можу розібрати". Виявилося, що автором листа був тренер з Німеччини, який хотів увійти до тренерського штабу. Юрген перепитав Ліндерса: "Тобто, він хоче зайняти твоє місце?" Я відповідаю: "Так, і ви маєте право зробити свій вибір". На що у відповідь Клопп розірвав лист, викинув його в урну і пішов, не сказавши ні слова", - згадує один з перших епізодів спільної роботи Лейндерс.

Після цього Пепейн зрозумів, що вони з Юргеном спрацюються. На початку 2018 року Пепейну все ж довелося залишити "Енфілд" і відправитися на Батьківщину, оскільки його батько був хворий на рак і йому була потрібна допомога. До того ж, клуб Ерсте Дивізії (другий дивізіон Нідерландів) запропонував Лейндерсу посаду головного тренера. Пепейн відгукнувся на пропозицію, однак повернути команду в елітний дивізіон не зумів.

Як тільки батькові Лейндерса стало краще, Клопп загорівся ідеєю повернути фахівця на "Енфілд" і зробити його своєю "правою рукою". Це дуже не сподобалося його першому асистенту Бувачу, який не захотів ділитися своїм становищем. Желько спочатку посварився з Юргеном, проте в результаті колишні друзі полюбовно розійшлися. Фінал Ліги чемпіонів проти Реала мерсисайдці проводили вже без Бувача. Ну а влітку офіційно було оголошено про повернення Пепейна в тренерський штаб команди.

Здавалося б, Клопп вчинив некрасиво зі своїм давнім соратником, а без "мозку" Бувача німцеві буде важко втриматися в Ліверпулі. Проте, результат минулого сезону говорить сам за себе. Тріумф в Лізі чемпіонів і "срібло" в АПЛ з 97 набраними очками - таких висот мерсисайдці давно не досягали. Що й казати про нинішній сезон, в якому Ліверпуль де-факто завоював чемпіонство вперше за 30 років...

За словами Клоппа, Лейндерс удосконалив тренувальний процес, яким він і керував. Пепейн майстерно знаходив взаємозв'язок між гравцями команди і тренерським штабом, допомагаючи Юргену доносити думки до підопічних. Може здатися, що головним трансфером Клоппа в Ліверпулі була покупка ван Дейка чи Салаха. Однак те непросте рішення замінити Бувача голландцем в результаті позитивно вплинуло на команду.

Це лише один з неординарних вчинків божевільного Клоппа. Лише одиниці наважувалися так різко розривати 17-річну співпрацю з мерсисайдцями. Лише одиниці зважаться купувати центрального захисника аутсайдера АПЛ Саутгемптона за 75 млн фунтів. Лише деякі продовжать довіряти гравцям рівня Ловрен і Александера-Арнольда, які чимало помиляються у своїх воріт.

Юрген Клопп робить Ліверпуль унікальною командою. За нею хочеться спостерігати в будь-якому матчі, будь то битва з Барселоною в Лізі чемпіонів або сутичка дублерів в Кубку Англії з умовним Шрюсбері. Фанати готові прощати Юргену невдачі, тому що знають - Клопп поверне їм боржок новими емоціями. Якось Клопп назвав себе "The Normal One" у відповідь на прізвисько Моуріньо "The Special One". Мабуть, нормальним Юргена точно не варто називати.

Анатолій Дерека

За матеріалами: iSport.ua
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі