Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі збиралися пробивати коридор у Слов’янськ, зброї було достатньо – нові свідчення


В центрі фотографії громадяни Росії – бойовики Ігор Гіркін і Арсеній Павлов – в окупованому російськими гібридними силами Донецьку. 11 липня 2014 року
В центрі фотографії громадяни Росії – бойовики Ігор Гіркін і Арсеній Павлов – в окупованому російськими гібридними силами Донецьку. 11 липня 2014 року

5 липня 2014 року, після кількох місяців боїв, з міста Слов’янська вийшли проросійські збройні формування під керівництвом громадянина Росії Ігоря Гіркіна («Стрєлкова»). Відтоді точиться багато дискусій щодо тих подій. Чому Гіркін залишив Слов’янськ? Чому колона бойовиків не була знищена українською армією? Чи узгоджував Гіркін свій відхід із московськими кураторами? І хоч з’являються нові свідчення, що розкривають подробиці тих днів, але поки немає остаточної відповіді на ці запитання.

У лютому 2021 року російський письменник і політик, що брав участь у воєнних діях на Донбасі, Захар Прилєпін заявив, що російські гібридні сили збиралися «пробивати коридор» у Слов’янськ для деблокування угруповання під керівництвом громадянина Росії Ігоря Гіркіна («Стрєлкова»).

У інтерв’ю російському фінансованому державою ресурсові RT Прилєпін стверджує, що Гіркін отримував прямий наказ із Москви залишатися у місті.

«Його звідти (з Донбасу – ред.) прибрали, бо сформувався власний донбаський військовий блок. І його відступ зі Слов’янська сприймався багатьма не так, як він зараз собі представляє. У той момент, коли Ігор Іванович ухвалював це рішення, йому був прямий «прозвон» з Москви, і було прямо сказано, щоб він нікуди не виходив, що його звідти витягнуть. Мені Захарченко про це прямо говорив: була точна дата, коли ми пробиваємо туди коридор, не даємо замкнутися… «Стрєлков» каже, що нічого б вони, мовляв, не пробили, а Москва хотіла їх погубити. По-різному все це сприймали. «Моторола» (бойовик Арсен Павлов – ред.) вважав, що цього робити було не можна, і це була здача позицій», – каже Прилєпін.

Також у лютому 2021 року на каналі «Юрий Котенок» вийшло інтерв’ю з одним з учасників боїв за Слов’янськ Олегом Сидоровським.

У тому інтерв’ю Сидоровський розповідає, що зустрічався із Гіркіним під час захоплення його бойовиками. Також він переповідає плани подальших дій їхнього угруповання, що обговорювалися під час їхнього відступу зі Слов’янська.

«Те, що залишили Слов’янськ, – взагалі незрозуміло. Людей було багато. Я бачив кількість машин, що виїжджали – була велика кількість людей. Було озброєння, були боєприпаси. За свій підрозділ точно можу сказати, що були озброєні повністю. Все у нас було. Позиції у нас серйозні були. Єдине, що нас із Карачуна кошмарили, але ми вже звикли до того. Але залишили Слов’янськ, їхали до самого Донецька, все позалишали. Навіщо?» – розповідає Сидоровський.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безплатно). Ваше ім’я не буде розкрите).

Читайте ще:

Муженко розповів, чому сили АТО не зупинили вихід бойовиків Гіркіна зі Слов’янська

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Олександр Демченко

    Закінчив Донецький юридичний інститут МВС України у 2007 році. Працюю у медіа з 2008-го. У проєкті Радіо Свобода «Донбас.Реалії» – з самого старту, з 2016 року. Тут займався та займаюся написанням матеріалів, блогів, створенням відео, аудіо-контенту та навіть СММ. Впевнений, що важливу та цікаву інформацію можна знайти навіть там, де, здавалося б, оком нема за що зачепитися, а пальцем лише проскролити. Був мобілізований до Збройних сил України у травні 2023 року.

XS
SM
MD
LG