23 вересня 2020, 09:06

У ПОЛІТИКУ НЕ ОДНА

Люба подруго, колежанко, колего!

Сьогодні ти думаєш іти (або не йти) у політику.

Можливо, ти вже зареєстрована кандидатка, можливо, маєш пропозицію йти на ці місцеві вибори і вагаєшся, можливо, думаєш і розмірковуєш на майбутнє, а може – лише цікавишся політикою і хочеш допомогти штабу чи кандидату.

Можливо, тебе підтримує чоловік та рідні, (і тоді тобі дуже пощастило), а, можливо, вони відмовляють тебе йти у політику і бояться за тебе.

І це їх право, це теж нормально, мене теж колись відмовляли і переживали за мене, і переживають і зараз (погана новина: з роками переживання батьків не проходить), але знай, що їх страх або їхні аргументи не мають формувати твоє остаточне рішення.

...Ти можеш йти у мери великого міста, куди потрапити, здається, важче (і дорожче), ніж злітати у космос, а можеш балотуватися на голову села, де ти народилася і де 20 років головою села був один і той самий дядько Петро, а може – ти йдеш у свій перший студентський парламент.

...Ти можеш бути з міста Чернівці, де сильні традиції самоврядування, або з маленького села Одеської області, де влада асоціюється лише з дерибаном землі біля моря, а може – з мальовничого містечка Черкаської області з очеретом та давньою занедбаною історією.

Важливо, що ти йдеш у політику.

Перед тобою – лабіринт із коридорів сумнівів, переживань, холодних кімнат, осудливих поглядів зверху, підніжок та низьких стель.

Ти будеш зустрічати недолугих персонажів, ціль життя яких – принизити тебе (чи всіх навколо?), образити, поглузувати з тебе.

Не звертай на них увагу.

В них говорять власна невпевненість та власні страхи і розчарування. Вони насправді говорять не до тебе, а до своїх внутрішніх демонів.

Відрости собі товсту шкіру, і рухайся лабіринтом далі.

Ніщо і ніхто не має права піддавати сумніву твоє бажання і можливості йти у політику, йти у владу, йти у будь-яку професію, щоб представляти інтереси власних громадян та боротися за кращу країну.

Знай, що ти сильна і що зможеш здолати усі ці перешкоди.

Їх долали до тебе інші, і їх багато, і вони часто готові підставити тобі плече та вислухати, як і ти потім будеш підставляти плече іншим.

Пам'ятай, що ти можеш виглядати як завгодно!

Можеш бігти через лабіринт на підборах, а можеш у кросівках, можеш у маленькій чорній сукні, а можеш у рваних джинсах чи чоловічому костюмі із краваткою.

Це твоє право, і жодні коментарі твоєї зовнішності чи зачіски – не мають тебе зупиняти у праві бути собою.

Бажаю тобі швидко зрозуміти, що ти не зможеш подобатися всім, і всі захочуть тебе обговорити) Все-таки, ти ж жінка у політиці!

Вдягнеш білий колір – скажуть, що "наче на весілля прийшла", щось чорне і стримане "вдяглася, як та монашка", щось яскраве – "ти що зібралась, як у клуб", коротку спідницю – "ясно, прийшла шукати чоловіка", довгу спідницю – скажуть, одяглась, як "училка".

Хай це все проходить повз тебе. Навіть не думай переживати!

А якщо переживаєш – почитай коментарі під моїми фото в інтернеті у білому костюмі) там повний набір)

Тебе чекають осудливі погляди, і не лише чоловіків, але хай вони роблять тебе лише сильнішою та сміливішою.

Не можеш щось побороти – посмійся над цим!

А коли тобі страшно (і це нормально), запитай себе, шо б ти зробила, якби не боялася. І роби це, це воно!

Не бійся "сідати за стіл", не стій у стороні, не мовчи, не парся тим, шо не можеш змінити, менше думай про "що подумають люди", а більше про власну ціль та мету.

Бо ти йдеш саме за своєю метою.

Рости, працюй та надихай інших жінок.

В якій би частині України ти не йшла на вибори, з якої б політичної партії не була – знай, я можу не поділяти твої політичні погляди, але завжди поділятиму та підтримаю твоє право та рішення йти у політику.

Просто знай: ти йдеш не одна.

Нас багато, а тепер буде за сотню тисяч.

І разом – ми набагато сильніші.

І разом – лабіринт здається вже не таким страшним і темним, правда ж?

І, я дуже сподіваюсь, що наші дочки вже не будуть розуміти жодних тих проблем, описаних мною вище, а будуть жити – дуже в це вірю – завдяки рішенням таких, як ти, – в країні можливостей, а не розчарувань, в успішній країні, і країні щасливих людей)

Крок за кроком.

Удачі тобі.

-

П.С.

Дуже дякую організаторам кампанії "Йдеш у політику не одна", яка реалізована за участю громадських організацій "Український Жіночий Фонд" та "Інститут розвитку регіональної преси", а також за підтримки Національного Демократичного Інституту, Швеції та Міністерства міжнародних справ Канади.

80 років депортації кримських татар та кривавий млин історії

Сьогодні – 80 років геноциду кримськотатарського народу. 🕯 ➡ Цього дня, 80 років тому, кримські татари були затавровані радянським режимом як "зрадники" і насильно депортовані зі своєї батьківщини...

Другий Міжнародний саміт міст і регіонів у Києві

🇺🇦🇪🇺🗺 Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів: "As strong as united" У центрі Києва, у День Європи (дуже символічно) – мала можливість особисто взяти участь у Міжнародному Саміті міст і регіонів...

Конгрес місцевих і регіональних влад: про підсумки року, досягнення та пріоритети

➡ Мала честь взяти участь в останньому підсумковому за цей рік – Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. На жаль, цього разу долучалась по Зум, а не персонально, бо сиджу дома з ковідом, фарингітом і майже втраченим голосом...

КОНГРЕС, ЯКИЙ ОБʼЄДНУЄ КРАЇНУ

У той час, коли здається, що все валиться, час грає проти нас, розмови про втому і зраду; коли ми максимально виснажені на кінець цього надскладного року; і потрапили в потік дуже непростих подій і політичної війни між республіканцями та демократами в США; коли кожна копійка допомоги та зброї даються надзусиллями; і коли, здається, маємо так мало гарних новини і результатів, тим цінніше проєкти, які виходять та роблять нас сильнішими...

Допомогти прикордонним до ворога областям: Сумщина й Чернігівщина

👩🏼💻🇺🇦 Взяла участь у засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад. Цього разу фокус був на Сумській та Чернігівській областях...

Ти як?

Сьогодні – Всесвітній день ментального здоровʼя. Тепер для нас – це не пуста назва якоїсь програми. Ми маємо вчитися жити з цим болем, страхом, війною, жорстокістю...