Київрада наполягає на обмеженні використання поліетиленових пакетів у магазинах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київрада наполягає на обмеженні використання поліетиленових пакетів у магазинах

Казна та Політика
335
На пленарному засіданні Київради депутати підтримали рішення “Про питання використання поліетиленових пакетів у магазинах і точках продажів товарів”. У цьому рішенні рекомендується обмежити використання поліетиленових пакетів в магазинах. Його підтримали 75 депутатів. Про це повідомляє прес-служба Київради.
Згідно з рішенням, Київрада рекомендує суб’єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам. Це можуть бути біологічні полімерні або паперові пакети, сумки тощо.
У багатьох країнах прийняті або розробляються законодавчі акти, які прямо забороняють використання полімерів. Споживачам пропонують паперові пакети, які повністю безпечні для людини. Наприклад, у Франції на законодавчому рівні вирішили повністю відмовитися від поліетилену. Магазинам дали тримісячну відстрочку, щоб вони встигли закупити паперові пакети і полотняні сумки.
“Наша головна ідея – зробити купівлю і використання поліетилену немодним. Коли ви купуєте їжу або інші речі в поліетиленових пакетах, середній термін їх розпаду – понад 100 років. Ми хочемо зробити так, як у багатьох країнах світу, де використання поліетилену або обкладається великими податками, або взагалі заборонено. Це рішення рекомендує суб’єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів. Мається на увазі використання біологічних полімерів або паперових пакетів, а найцікавіше – повернення до використання багаторазових сумок, які виробляються з тканини”, – зазначив автор відповідного проекту рішення, депутат Київради Костянтин Яловий.
За його словами, нормативно-правові акти України не передбачають право органів місцевого самоврядування встановлювати заборону обігу товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також визначати ступінь відповідальності суб’єктів підприємництва за порушення таких приписів. Таким чином, питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів має насамперед вирішуватися централізовано на державному рівні, оскільки вимагає змін в законодавчих актах України. Тому рішення Київради носить рекомендаційний характер.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас