07:11 06.11.2020

Рада ЄС ухвалить санкції щодо Лукашенка і низки білоруських посадових осіб

2 хв читати
Рада ЄС ухвалить санкції щодо Лукашенка і низки білоруських посадових осіб

Рада ЄС, як очікується, затвердить у п'ятницю додатковий список санкцій щодо Білорусі за фальсифікацію виборів 9 серпня і застосування насильства до мирних демонстрантів, під санкції повинен підпасти Олександр Лукашенко.

"Очікуємо 6 листопада постанову Ради (ЄС) і, ймовірно, публікацію того ж дня юридичних актів в "Офіційному журналі" Європейського союзу. Рада прийме рішення за письмовою процедурою", - заявив "Інтерфаксу" європейське дипломатичне джерело після узгодження минулої середи Комітетом постійних представників (Coreper) країн ЄС проектів документів до прийняття санкцій.

Раніше Петер Стано, офіційний представник глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, підтвердив "Інтерфаксу", що в цей новий список увійде Лукашенко, легітимність якого як президента Білорусі в Євросоюзі не визнають.

"Так, Лукашенко увійде в новий список, і про це говорив високий представник ЄС із закордонних справ на його прес-конференції після засідання Ради ЄС на рівні глав МЗС у понеділок, 12 жовтня", - сказав прес-секретар.

Він нагадав висловлювання Борреля на прес-конференції: "Сьогодні міністри підтвердили, що пан Лукашенко не має жодної демократичної легітимності і політично дали "зелене світло" для підготовки наступного пакета санкцій, який включить самого Лукашенка".

Рада ЄС із закордонних справ, що засідала 12 жовтня в Люксембургу, прийняла висновки з подій в Білорусі, в яких підтверджувалася готовність Євросоюзу "прийняти подальші обмежувальні заходи стосовно організацій і високопоставлених посадових осіб, зокрема Олександра Лукашенка".

Рада рішуче засудила "насильство, що застосовується білоруською владою проти мирних демонстрантів", і закликала звільнити всіх довільно затриманих осіб, включно з політичними в'язнями.

Глави МЗС країн ЄС повторили, що "президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими і що у Олександра Лукашенка відсутня будь-яка демократична легітимність".

Журналіст радіо "Вільна Європа" Рікард Йозвяк повідомив 4 листопада в своєму Twitter, що в список увійдуть 14 білоруських посадових осіб і Лукашенко. В інститутах Євросоюзу імена і кількість осіб, що підпадають під санкції, підтверджувати "Інтерфаксу" до публікації рішення Ради ЄС не стали.

Санкційними заходами є заморожування фінансових активів в ЄС і заборона на видачу віз до країн Євросоюзу зазначеним у списку особам.

Після президентських виборів в Білорусі 9 серпня, які в Євросоюзі вважаються фальсифікованими владою країни, це друга санкційна акція ЄС. Рада Європейського союзу вже прийняла 2 жовтня додаткові індивідуальні санкції щодо білоруських офіційних осіб.

Тоді до списку санкцій загалом було включено 40 осіб, яких у Євросоюзі вважають причетними до фальсифікації підсумків президентських виборів і насильства щодо маніфестантів в ході мирних протестів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА