Міжбанк: є фактори, які можуть підіграти гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: є фактори, які можуть підіграти гривні

Валюта
1301
Починаючи з понеділка ситуація на валютному міжбанку будет знову досить швидко змінюватися. Більш того, є фактори, які можуть певною мірою підіграти гривні навіть на тлі майбутніх виплат відшкодувань ПДВ експортерам з боку держави.
Основними інтригами понеділка-середи будуть:
1). Дії Нафтогазу. За заявами топ-менеджменту держкомпанії, протягом червня їй треба перерахувати до бюджету близько 39 млрд гривень. Зазвичай компанія виходить на валютний ринок і частинами розпродає свої доларові ресурси під такі операції. Частину коштів вже було продано раніше, щоб не “підривати” міжбанк, але значні обсяги продажів можливі і в найближчі дні. Такі розпродажі долара Нафтогазу здатні істотно впливати на курсовий тренд на міжбанку протягом тих днів, коли він буде з’являтися на ринку. І основна інтрига – обсяги і дати таких продажів валюти. Але в будь-якому разі це спрацює на користь гривні;
2) Аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП на тлі початку виплат основних відшкодувань ПДВ експортерам. На момент написання статті чиновники хотіли продавати гривневі облігації 23 червня без зазначення обсягів розміщення на 98, 154, 245, 329, 609 і 966 днів. Розгорнеться серйозна битва за прибутковість за цими паперами. Поки що інвестори досить стримано ставляться до зниження прибутковості за новими розміщеннями мінфінівців після зниження облікової ставки НБУ до 6%. Але поступово обсяги купівель паперів будуть зростати. Основними покупцями залишаться українські банки, які потім використовують ці папери при операціях рефінансування з Нацбанком. Обсяги завтрашнього розміщення вплинуть на ресурсний і опосередковано – валютний ринки в період з понеділка по середу і зіграють на зміцнення гривні. А ось відшкодування ПДВ експортерам (найближчим часом підуть основні виплати) знизить їхню активність з продажу валюти, поки вони не витратять наявну у них гривню;
3) поведінка нерезидентів та запізнілих платників податків. Іноземці постараються скористатися розпродажами валюти Нафтогазу і стануть “без зайвого галасу” викуповувати необхідні їм обсяги в моменти просідання котирувань. Цим вони частково “відберуть роботу” у Нацбанку, який теж не проти поповнити резерви доларом за рахунок викупу надлишку долара на торгах. Тим більше, що сьогодні ще й частина великих компаній буде дорозраховуватися з бюджетом за своїми податковими платежами. Цінники НБУ і нерезидентів і сформують сьогодні курсовий тренд на міжбанку.
За прогнозами Finance.ua, 22 червня коридор по долару на міжбанку буде в межах 26,58-26,83 гривень з обсягами операцій до $290 млн при укладенні до 650 угод.
Ми не виключаємо, що при масованих виходах з продажем валюти Нафтогазу – Нацбанк не тільки буде виходити зі звичайними для нього майже щоденними інтервенціями за єдиним курсом, але може оголосити і аукціон з викупу долара.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 26,71 / 26,73
Євро – 29,97 / 30,00
Російський рубль – 0,3845 / 0,3849
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас