RU
 

Безвіз Грузії з ЄС під загрозою. У чому причинаСюжет

Корреспондент.net,  29 березня 2018, 18:20
2
1290
Безвіз Грузії з ЄС під загрозою. У чому причина
28 березня набув чинності безвізовий режим з Євросоюзом для Грузії

Місцева влада в Німеччині скаржиться на зростання кримінальної активності поблизу місць, де проживають грузини, які подали прохання про притулок.

 
Рік тому, 28 березня, набув чинності безвізовий режим з Євросоюзом для Грузії. З тих пір цією можливістю скористались 280 тисяч грузинських громадян.
 
Влада Грузії тоді порахувала, що безвізовий режим може бути першим кроком на шляху до вступу в ЄС. Однак глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер пояснив, що в доступному для огляду майбутньому цього не варто чекати.
 
Тепер же й безвізовий режим опинився під загрозою. Корреспондент.net розбирався чому.
 
У Німеччині вимагають скасувати безвіз
 
Влада федеральної землі Північний Рейн - Вестфалія офіційно попросила міністра внутрішніх справ Німеччини прийняти на рівні ЄС заходи для того, щоб скасувати безвізовий режим з Грузією.
 
Причиною для такого прохання стало стрімко збільшене число претендентів притулку з Грузії і підвищена кримінальна активність грузинів, чиї заяви перебувають на розгляді.
 
Коли у 2008 році притулок у Німеччині шукали 298 грузинів, то у 2017 році їх було вже 3462, а за перші два місяці цього року вже 1359 осіб. При цьому частка грузинських заявників, які отримують ту чи іншу ступінь притулку, становить лише 1,1 відсотка.
 
Зростає кількість претендентів притулку з Грузії й у інших європейських країнах, для поїздок у які грузинам не потрібні візи: у Франції, Нідерландах, Швеції, Греції, а також Швейцарії, яка входить у Шенгенську зону.
 
Як підрахували ЗМІ Німеччини, у 2017 році лише близько 600 громадян Грузії було депортовано. На сьогодні у ФРН знаходяться майже 3 тисячі отримали відмову і ще 3,5 тисячі очікують відповіді.
 
При цьому якщо почати судитися, то можна відтягти момент депортації на рік-два. Так, у німецьких судах зараз знаходяться близько 400 тисяч позовів такого роду.
 
Зазначимо, що у федеральному Міністерстві внутрішніх справ Німеччини спочатку були проти безвізу для Грузії і погодилися лише після того, як у ЄС був прийнятий механізм, який дозволяє скасовувати безвізовий режим.
 
Втратити безвіз достатньо просто
 
Безвізовий режим надає право на вільне відвідування держав Шенгенської зони терміном не більше 90 зі 180 днів. Йдеться про туристичні, ділові і гостьові візити без права на працевлаштування.
 
Однак у разі виникнення суттєвих проблем безвізовий режим може бути припинений до тих пір, поки ситуація не буде вирішена.
 
Підставою для ініціювання цього механізму може стати істотне зростання незаконної міграції, відмов у в'їзді в Шенгенську зону чи безпідставних звернень про надання притулку.
 
За 2017 рік країни Шенгенської зони отримали на 35% більше заявок від охочих грузинських біженців. Зростання прохань на отримання притулку більш ніж на 50% може стати підставою для вимоги припинення безвізового режиму.
 
Також відкликання безвізового режиму може бути задіяне через зниження співпраці з реадмісії чи збільшення ризиків безпеки для країн ЄС.
 
У Німеччині вже почали вживати деяких заходів. Наприклад, відомство в справах міграції та біженців тепер у прискореному режимі розглядає заяви грузинів. При цьому Грузію Німеччина внесе в список безпечних країн походження, що дозволяє висилати на батьківщину за спрощеною процедурою.
 
Прикордонники користуються інструментами, передбаченими шенгенським кодексом. В аеропортах вони дедалі частіше садять на зворотний рейс пасажирів з Грузії, які заявляють, що прилетіли у відпустку, але не мають із собою ні грошей, ані кредитної картки, ані зворотного квитка, ані уявлення про те, де проведуть найближчу ніч.
 
Грузинські псевдобіженці їдуть у ЄС грабувати
 
Російська служба DW з посиланням на німецькі правоохоронні органи повідомляє, що до 60% громадян Грузії, на яких були відкриті кримінальні справи, мали в Німеччині статус здобувача притулку, чия заява ще знаходилося на розгляді влади.
 
За даними поліції, спеціалізуються грузинські злочинці саме на квартирних крадіжках. Вони також отримують допомогу, оскільки перебувають у статусі шукачів притулку.
 
Зазначимо, що менш ніж через тиждень у Німеччині затримали грузинську банду квартирних злодіїв. Троє попалися в момент злому приватного будинку, четвертий вартував награбоване раніше.
 
Уряд Північного Рейну - Вестфалії також повідомляє про значне збільшення кримінальної активності поблизу саме тих гуртожитків для біженців, де розміщені переважно громадяни Грузії.
 
Більше стало не тільки зломів квартир, а й злодійства в супермаркетах і універмагах, крадіжок велосипедів.
 
Що робить влада Грузії
 
Грузинська влада посилює законодавство і проводить інформаційну кампанію для того, щоб зупинити потік претендентів притулку в Європі.
 
Відповідно до заяв грузинської влади, Тбілісі посилює співпрацю з правоохоронними органами європейських країн і планує розширити інститут поліцейських аташе Грузії.
 
Окрім того, грузинський парламент хоче ускладнити зміну прізвища, щоб цим не зловживали ті, хто займається злочинною діяльністю за кордоном.
 
Вони приїжджали на батьківщину, міняли прізвища, а потім знову вирушали в Європу. Тепер повнолітній зможе змінювати прізвище лише раз, за винятком деяких випадків, пов'язаних зі шлюбом чи усиновленням.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: СюжетиСкасування віз з Європою
ТЕГИ: ГрузияЕСбеженцыбезвизовый режим
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі