21:15 13.05.2019

В ЄС підкреслюють спільні цінності з країнами "Східного партнерства"

2 хв читати
В ЄС підкреслюють спільні цінності з країнами "Східного партнерства"

Політика проекту "Східного партнерства" заснована на спільних цінностях і нормах, йдеться в документі, прийнятому в понеділок за підсумками зустрічі в Брюсселі глав МЗС країн ЄС, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови та України.

"Ця унікальна політика заснована на загальних фундаментальних цінностях і нашій спільній прихильності принципам і нормам міжнародного права, прав людини, включно з правами осіб, які належать до меншин; демократії і верховенства права, відповідальності і здорового управління, включно з боротьбою з корупцією; сталого розвитку та ринкової економіки", - йдеться в поширеному з нагоди цієї наради тексті, який названий "висновками голови".

Раніше джерела в Брюсселі повідомляли, що була спроба узгодити документ, який був би "спільною заявою", однак нібито через жорстку позицію Азербайджану, який наполягав на пункті про його територіальну цілісність, зробити цього не вдалося.

В опублікованому в результаті документі від імені голови зазначається, що зустріч, присвячена 10-річчю "Східного партнерства", стала нагодою підтвердити "незмінну підтримку загальних фундаментальних цінностей і принципів, що лежать в основі "Східного партнерства", і намір сторін просувати їх уперед".

"Це партнерство приносить користь усім нам. Через 10 років після його створення воно виявилося успішним для наших громадян. Цей позитивний досвід дозволяє нам продовжувати роботу разом і в дусі тісного співробітництва, щоб наші суспільства могли повною мірою скористатися всіма перевагами, починаючи від підвищення добробуту і закінчуючи демократією, стабільністю та безпекою, які надає таке партнерство", - йдеться у висновках голови.

Разом з тим, у документі підкреслюється, що "подальші проблеми ще попереду". У ньому сказано, що реформи і реалізація узгоджених зобов'язань "повинні залишатися в центрі уваги в майбутні роки з метою збереження і підтримання позитивного впливу і подальшого успіху партнерства при повній повазі його цінностей і принципів".

І в цьому контексті, вказується у висновках, важливу роль відіграють громадянське суспільство, правозахисники, представники незалежних ЗМІ.

Документ закінчується закликом продемонструвати "загальну рішучість розробити порядок денний "Східного партнерства" на період після 2020 року, щоб ми разом залишались сильніше".

Увечері в понеділок голова Європейської ради Дональд Туск дає урочисту вечерю з нагоди 10-річчя "Східного партнерства" для керівників країн цього проекту.

На вівторок у Брюсселі запланована конференція високого рівня, присвячена 10-й річниці "Східного партнерства".

Установче засідання на вищому рівні відбулось 7 травня 2009 року в Празі, де було ухвалено спільну декларацію щодо "Східного партнерства" і відбулось його офіційне заснування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА