14:50 08.05.2018

У центрі Києві відкрилася виставка про українців у таборах Третього Рейху

2 хв читати

У центрі Києва відкрилася виставка "Тріумф людини. Жителі України, які пройшли нацистські концтабори".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", експозиція розміщена на вул. Хрещатик, 22, біля будівлі Головпоштамту. Понад 20 стендів розповідають про 30 людських долях в 11 таборах Третього Рейху.

Як зазначають в Українському інституту національної пам'яті, вихідці з України були в Аушвіці, Бухенвальді, Дахау, Равенсбрюці, інших концтаборах нацистської Німеччини.

"Вони розчинилися в морі різних національних груп "росіян" (громадян СРСР), "поляків", "угорців", "румун". Через те, що Україна не була незалежною, ми не знаємо, скільки точно наших співвітчизників пройшли нацистські "лещата смерті". Але український вимір концтаборів ілюструють долі українських ув'язнених", - підкреслили в Українському інституті національної пам'яті.

Історії, наведені у виставці, говорять про те, що багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму, в таборах вони формували мережі взаємодопомоги і підпільні організації, навіть у, здавалося б безнадійних умовах вирішувалися на пагони, бунти і повстання, готові були пройти пішки тисячі кілометрів, щоб повернутися на батьківщину.

У відкритті експозиції взяли участь міністр культури України Євген Нищук і керівник УІНП Володимир В’ятрович. Автори виставки: Ігор Бігун, Володимир Бирчак, Олеся Ісаюк.

За даними УІНП, після Другої світової війни Ліга українських політв'язнів з'ясувала, що українці були в 26 концтаборах і їхніх філіях. За приблизними оцінками Ліги, в Бухенвальді станом на 1942 рік серед 15 тис. громадян СРСР 5 тис. були українці. На початку 1943 року українці становили 15% бранців Майданека. Історики кажуть про близько 110 тис. вихідців з України, яких депортували до концтабору Аушвіц: 15 тис. червоноармійців, 95 тис. євреїв із Закарпаття та близько 600 членів ОУН.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА