21:55 07.09.2018

Зростання видобутку газу можливе тільки завдяки зусиллям приватних компаній - Фукс

3 хв читати

Найкоротшим шляхом до енергетичної безпеки для України є відмова від державних монополій на ринку видобутку газу.

Про це в Telegram написав український бізнесмен і меценат Павло Фукс.

За його словами, в сфері газовидобування Україна повинна прагнути до максимальної дерегуляції, відкритого доступу до державної геологічної інформації, а також до прозорих міжнародних тендерів на нові площі видобутку. Останні повинні відбутися, починаючи з січня 2019 року, після прийняття Дорожньої карти про нафтогазові аукціони.

«Я вже писав про те, що нарешті в Україні запрацює відкритий доступ до державної геоінформації. Відтоді минуло не так багато часу, й ось Генеральний прокурор Юрій Луценко, скажімо так, візуалізував проблему, опублікувавши відмінне фото з розкладеними 100-доларовими купюрами: це чиновник вимагав хабаря в розмірі $3 тис. за сприяння в оформленні документів на видобуток торфу. Назвіть кращий аргумент за прозорість. Ми ж усі розуміємо, що в газовому бізнесі $3 тисячі - копійки. Там корупція на щабель вище», - написав Павло Фукс.

Підтверджуючи слова про правильність відмови від державних монополій, бізнесмен навів статистику видобутку за серпень, який збільшився в цілому на 2,6 %: «Я давно переконався в тому, що зростання видобутку газу можливе тільки завдяки зусиллям приватних компаній. Статистика за серпень - тому підтвердження: плюс 2,6 % в цілому. У серпні приватні компанії видобули 388 млн куб. м, що на 8,7 % (31,19 млн куб. м) більше, ніж за аналогічний місяць минулого року. Порівнюючи з липнем 2018-го, в серпні видобуток збільшився на 3,4 % (12,71 млн куб. м)».

Також Фукс критично оцінив роботу Андрія Коболєва на посаді глави «Нафтогазу». Він вважає, що останній зробив з держкомпанії «приватний бізнес», при цьому жахає країну дивним ціноутворенням на паливо та ультимативними формами спілкування з місцевими громадами.

«Якщо буде політичне рішення про демонополізацію ринку - отримаємо швидке зростання. Думаю, це усвідомлює навіть Андрій Коболєв, попри те, що останнім часом він остаточно вліз не тільки в політику, а й почав вибудовувати з «Нафтогазу» приватний бізнес. Достатньо згадати, як через фінансові суперечки між компанією і приватним «Київенерго» киян залишили без води. Ні, я теж згоден з тим, що газ - це ринковий товар, а надприбутки потрібно обмежувати рентою в інтересах держави. Але вибачте, в такому разі на чолі «Нафтогазу» повинен бути менеджер, що працює не в інтересах третіх осіб. Зараз Коболєва використовують як таран, продавлюючи потрібні рішення - і в підвищенні цін на газ, і в дивному ціноутворенні, і в напівбандитській формі діалогу з місцевими громадами, яким ставляться виключно ультиматуми. Ось тільки країну не жахати потрібно, а пропонувати рішення, які давно назріли», - висловився бізнесмен і меценат Павло Фукс.

Він упевнений, що Україна може вдвічі збільшити обсяги видобутку газу. Але тільки якщо продовжиться процес дерегуляції галузі. «Поділяю оптимістичний прогноз Романа Опімаха, керівника Асоціації газодобувних компаній України, який чекає подвійного зростання видобутку», - написав Фукс.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА