Доступність посилання

ТОП новини

«MінТОТ робить для себе зручну громадську раду» – Веселова


Навколо Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) розгорівся скандал через громадську раду при міністерстві. Громадські організації, які не потрапили до складу ради, звинувачують міністерство і тих, що пройшли до ради, в махінаціях. У самому ж міністерстві кажуть, що вибори до громадської ради пройшли чесно.

1 серпня відбулися установчі збори зі створення громадської ради при МінТОТ, під час яких до складу ради увійшли 26 організацій. Згодом, близько десяти відомих організацій збори залишили на знак протесту. Зокрема, це «Донбас SOS», ГО «Ерлайт», БФ «Право на захист», «Українська народна рада Донеччини та Луганщини», БО «Благодійний фонд допомоги батальйону «Донбас», «Міжнародна агенція змін» тощо.

Міністерство боїться відкритості та критики, каже позафракційний народний депутат Наталія Веселова. За її словами, до громадської ради увійшли люди, які не спроможні захистити права внутрішньо переміщених осіб і мешканців окупованих територій.

«Декілька організацій, які пройшли до громадської ради, мають одних і тих самих бенефіціарів – вони пов’язані з одними людьми. Інші громадські організації взагалі ніколи не займалися захистом прав внутрішньо переміщених осіб, або громадян, що живуть на окупованих територіях. А ті громадські організації, які з 2014 року займаються цими питаннями – вони не увійшли. Це говорить про те, що міністерство робить для себе зручну громадську раду», – каже Наталія Веселова.

Наталія Веселова, депутат
Наталія Веселова, депутат

МінТОТ зарекомендувало себе як орган, який не діє, каже Лілія Вірьовкіна, голова ГО «Ти потрібен Україні». На її думку, обраний склад громадської ради створено лише для прикриття.

«Виходить, що МінТОТ створює собі подушку безпеки, щоб відокремити себе від громадськості», – каже Вірьовкіна. За її словами, той склад громадської ради, що є зараз, зменшить натиск суспільства на міністерство, а також вимог звітування.

А от заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, навпаки, каже, що вибори до ради відбулися чесно і підстав для перевиборів немає.

Я дещо шокований, коли ті незадоволені люди, які не потрапили до складу, починають розповсюджувати чутки про розпил грантів. Ми – міністерство – жодних грантів нікому не даємо
Георгій Тука

«Я був присутній на зборах, згідно закону я не втручався в процес. Як громадськість вирішувала голосувати, так і відбувалося. Те, що деякі люди не задоволені результатом… Ну вибачте, на жаль, і у Верховній Раді не завжди всі задоволені результатами. Я не мав можливості, і не маю втручатися в роботу громадської ради. Я дещо шокований, коли ті незадоволені люди, які не потрапили до складу, починають розповсюджувати чутки про розпил грантів. Ми – міністерство – жодних грантів нікому не даємо. За моїми уявленнями, громадській раді треба визначити 3-5 важливих напрямків діяльності, створити робочі групи, і в цих робочих групах почати працювати, допомагаючи міністерству в реалізації тих чи інших проектів», – прокоментував звинувачення Георгій Тука.

Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб
Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб

Наразі громадські організації, що не потрапили до складу громадської ради, вимагають від міністерства не затверджувати персональний склад громадської ради, провести відповідну оцінку документів установчих зборів та переобрати склад громадської ради, використовуючи голосування онлайн за прикладом Міністерства охорони здоров’я України.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG