22:03 16.06.2020

Звільнення утримуваних в ОРДЛО осіб дуже залежить від доступу туди МКЧХ, до відкриття КПВВ із гуманітарних міркувань Україна готова

3 хв читати
Звільнення утримуваних в ОРДЛО осіб дуже залежить від доступу туди МКЧХ, до відкриття КПВВ із гуманітарних міркувань Україна готова

Питання взаємного звільнення утримуваних осіб з ОРДЛО дуже залежить від доступу на окуповані території представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, а до відкриття КПВВ на лінії розмежування з гуманітарних міркувань Україна готова, зазначає глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів , представник України в робочій групі ТКГ з гуманітарних питань Галина Третьякова.

"Я і пан Кузнєцов (представник України в гуманітарній групі ТКГ - ІФ), який очолює об'єднаний центр з обміну утримуваними особами, зустрічалися з родичами утримуваних осіб. Насамперед, ми просили підтримки у родичів, щоб вони допомогли нам тиснути на ту сторону, щоб Міжнародний комітет Червоного Хреста нарешті перевірив місця утримування. Оскільки у нас є інформація про те, де утримують наших громадян, але нам дають інформацію, що вони перебувають "у розшуку", - розповіла вона у вівторок агентству "Інтерфакс-Україна".

Третьякова нагадала, що допуск МКЧХ в ОРДЛО був передбачений після Паризького саміту в нормандському форматі, але досі МКЧХ допущений у місця утримання. "Сьогодні це один із основних каменів спотикання в процесі взаємного звільнення. У нас є певна кількість людей, яких там утримують, але та сторона нам їх не підтверджує", - зазначила вона.

Депутат нагадала, що Україна вже відкрила сполучення з ОРЛО після пом'якшення карантину, але поки не відкрила з ОРДО. "Можу сказати, що ОРДО висунуло особливі умови для відкриття КПВВ. Зокрема, вони вимагали обмін списками. Ми це не дуже розуміємо, адже вже сьомий рік є досвід перетину КПВВ. Тому що люди, які записуються навіть в електронну чергу, можуть не прийти, у них змінюються плани. Більше того, обмін персональними даними мені не здається доцільним", - розповіла вона.

Представник України в підгрупі ТКГ підкреслила, що Україна готова приймати людей з гуманітарних міркувань, готова і з точки зору банківських установ, щоб люди могли отримати пенсію, і про це поінформували "ту сторону".

Вона нагадала, що гуманітарна група також займається питаннями відкриття додаткових КПВВ в Золотому і Щастя. "У нас є інформація про велике мінування в Золотому з того боку. Ми все це попросили перевірити, і надали інформацію, що ми готові повністю до того, що знімаємо той заслін, який був у зв'язку з коронавірусом, і готові приймати громадян на нашу сторону, і відповідно пропускати на ту сторону. В першу чергу, з гуманітарних підстав", - зазначила Третьякова.

Зокрема, мова йде про дітей, які їдуть на підконтрольну територію для здачі ЗНО, і відпрацьовані відповідні правила, як їх приймають.

За її словами, в період епідемії коронавірусу гуманітарна група ТКГ також займалася питаннями пропуску тіл померлих до їх родичів через лінію розмежування.

Також гуманітарна група опікується пошуком місць поховання людей, які пропали безвісти в ОРДЛО.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російські війська за добу вбили одного жителя Донбасу та ще чотирьох поранили

Блінкен сподівається на прогрес у рішенні про використання заморожених російських активів на допомогу Україні на червневому саміті G7

Росіяни обстріляли три прикордонні громади Сумської області

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє поранених

Ворог за добу втратив 1330 людей

Російські війська за добу 462 рази вдарили по Запорізькій області, є руйнування

Єрмак закликав молодіжних лідерів країн Глобального півдня поширювати інформацію про Саміт миру

Росія тримає в Середземному морі один ракетоносій із загальним залпом до 26 ракет, ще два кораблі в Чорному морі

Зеленський у Франції проситиме НАТО збивати ракети РФ над Україною

Джонсон про удари американською зброєю по РФ: Треба дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА