Міжбанк: понеділок буде непростим днем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: понеділок буде непростим днем

Валюта
1645
У понеділок на валютному ринку зросте як обсяг операцій, так і активність клієнтів. Ми прогнозуємо статистику торгів в межах $230-280 млн при здійсненні 540-630 угод.
Зростання активності клієнтів, а також досить “складне” курсоутворення цього дня пов’язане з декількома різноспрямованими факторами:
1) Період податкових платежів у компаній. Причому не тільки за підсумками жовтня, але за багатьма категоріями бізнесу і за третій квартал (наприклад, ті ж ФОПи третьої групи в частині 5% відрахувань). Залишати бюджетні платежі фіндиректори і головбухи компаній зазвичай не ризикують, і тому розраховуватися з державою почнуть вже від сьогоднішнього дня. Це, з одного боку, почне стимулювати більш активний продаж валютної виручки експортерами і одночасно знизить можливості її купівлі у імпортерів. Дефіцит гривні зазвичай працює на зміцнення нацвалюти на міжбанку;
2) Завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Після минулого (дуже успішного для чиновників аукціону 12 листопада) – від цього аукціону ми не очікуємо таких же обсягів. По-перше – пропонуються тільки гривневі папери на загальну суму за номіналом 2,8 млрд гривень. По-друге – на не “найпопулярніші” строки у нерезидентів. По-третє, після зниження ставок на минулому аукціоні Мінфін налаштований і далі “тиснути” на прибутковість. Це розуміють всі потенційні покупці облігацій і можуть “спробувати” повоювати з ним у цьому питанні за рахунок скорочення інтересу до цих паперів. Це, звичайно, своєрідна гра нервів між емітентом паперів і потенційними покупцями, але на обсягах аукціону це може позначитися. Проте, частина нерезидентів буде заводити під нього валюту і продавати її на міжбанку, що також спрацює на користь гривні;
3) Готівковий ринок і ліквідність банків.
У понеділок з ранку обмінники продавали долар в межах тих же п’ятничних і вихідних 24,30 гривень, і особливої “загрози” для валютного ринку така поведінка готівки не становить.
А от зростання коррахунків банків на ранок 18 листопада відразу на 8,2 млрд гривень — до 64,6 млрд є досить несподіваним негативним фактором для курсу на міжбанку. Спекулянти можуть скористатися гривневим навісом в таких обсягах і спробувати похитати курс протягом дня. Це фактично єдиний фактор, який працює сьогодні проти гривні на валютному ринку.
Як і всі дні минулого тижня – при надлишку пропозиції долара на торгах Нацбанк почне його викуповувати в резерви, що частково підтримає котирування долара на міжбанку. Але загальний настрій учасників ринку поки що на користь подальшого зміцнення нацвалюти.
Ми очікуємо на сьогодні коридор по долару в межах 24,02-24,20 гривень при повній залежності тренду за курсом від дій найбільших гравців.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,13 / 24,16
євро – 26,66 / 26,69
російський рубль – 0,3782 / 0,3788
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас