17:20 22.10.2018

Суд до 30 листопада заарештував бізнесмена Нагорного, підозрюваного у зраді

4 хв читати
Суд до 30 листопада заарештував бізнесмена Нагорного, підозрюваного у зраді

Київський апеляційний суд (раніше - Апеляційний суд м. Києва) на засіданні в понеділок ухвалив рішення про взяття під варту без можливості внесення застави бізнесмена, волонтера, екс-чоловіка олімпійської чемпіонки з гімнастики Лілії Подкопаєвої Тимофія Нагорного.

"22 жовтня Апеляційний суд м. Києва скасував рішення Печерського районного суду м. Києва, яким громадянину України було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі 528 600 гривень, і виніс нове рішення, згідно з яким обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - йдеться в повідомленні прес-центру Служби безпеки України.

На обранні безальтернативного запобіжного заходу для Т.Нагорного наполягала прокуратура.

Як повідомила прес-служба Київського апеляційного суду, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обрано на термін до 30 листопада.

"Застосовано до підозрюваного Нагорного Т.О. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 30 листопада 2018 року включно. Нагорного Т.О. взято під варту в залі Київського апеляційного суду", - йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Раніше в понеділок у СБУ та Головному управлінні розвідки Міноборони (ГУР МО) заявили, що Т.Нагорний за завданням ФСБ РФ мав створити політичну партію для просування зовнішньополітичних інтересів Росії та дестабілізації ситуації в Україні.

"Під час досудового розслідування, яке проводить слідчий відділ Головного управління СБУ в Києві та Київській області під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва, отримано інформацію про вербування ФСБ РФ зазначеного українського громадського діяча", - сказав начальник ГУ СБУ в Києві та Київській області Олег Валендюк на брифінгу в понеділок у Києві.

Він розповів, що за завданням кураторів із ФСБ Т.Нагорний мав створити та розвивати політичну партію як інструмент просування зовнішньополітичних інтересів РФ і елемент дестабілізації ситуації в Україні. "Ця структура мала взяти участь у виборах і лобіювати та обстоювати інтереси Росії, перешкоджати вступу України до ЄС і НАТО, порушувати питання про надання російській мові статусу державної мови в нашій країні", - сказав О.Валендюк.

У свою чергу заступник начальника ГУР Міноборони України Павло Яцюк додав: "Задокументовано діяльність ФСБ та Служби зовнішньої розвідки РФ на території України й також процес вербування кадровими співробітниками. Отримано інформацію про діяльність та перебування на території України агентурного апарату спецслужб РФ".

За словами О.Валендюка, у вересні громадянин РФ, власник низки комерційних структур, який тимчасово перебуває в Україні та постійно проживає в Канаді, звернувся до СБУ із заявою про шахрайство щодо нього. Це людина повідомила, що в Києві до нього надійшло кілька пропозицій від посередників, які представляли високопоставлені правоохоронні органи РФ.

"Двоє російських громадян і громадянин України пропонували свої послуги з вирішення питань про закриття кримінальної справи стосовно нього та його батьків на території РФ і не оголошення його в розшук за лінією Інтерполу. Ці факти підтвердилися під час проведення негласних слідчих дій", - розповів начальник главку СБУ.

Зокрема, один із громадян Російської Федерації пропонував бізнесменові за 1,1 млн євро вирішити питання через високопоставлених керівників правоохоронних органів РФ.

"Правоохоронці встановили, що в Києві бізнесмен зустрічався з Т.Нагорним, який позиціонує себе як громадський діяч, і він також пропонував свої послуги з посередництва", - зазначив О.Валендюк.

Зокрема, виходячи з шахрайських мотивів, Т.Нагорний обіцяв вирішити питання за винагороду в мільйон євро, і для вирішення цього питання мав залучити генерального прокурора РФ Юрія Чайку, скориставшись посередництвом сина екс-генпрокурора України часів президентства Віктора Януковича Віктора Пшонки Артема.

Під час розслідування було отримано інформацію щодо вербування російськими спецслужбами Т.Нагорного.

При цьому в оприлюдненому в понеділок удень повідомленні прес-центру СБУ з цього приводу зазначається, що Т.Нагорного завербували спецслужби РФ після участі в "Марші миру" в 2014 році.

"Оперативники спецслужби з'ясували, що у 2014 році під час проведення акції під назвою "Марш миру" в Москві українського громадянина затримали співробітники поліції та помістили на п'ять діб до ізолятора тимчасового тримання. Потім його доправили до управління ФСБ РФ у м. Москві, де він погодився на співпрацю в сприянні російським спецслужбам у проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в інформації прес-центру української спецслужби.

За словами О.Валендюка, 2-3 жовтня Т.Нагорного і двох громадян Росії затримали в Києві під час спроби отримати кошти від бізнесмена. Наразі двом громадянам РФ, які мають ліцензії адвокатів, повідомлено про підозру у вчиненні спроби шахрайства та обрано їм запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Одного з них обґрунтовано підозрюють у шпигунстві на користь Служби зовнішньої розвідки РФ.

Начальник ГУ СБУ нагадав, що Т.Нагорному повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та спробі замаху на шахрайство в особливо великих розмірах. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 528 600 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон застеріг світ від послаблення підтримки України

Війська РФ від початку року скинули на територію України майже 10 тис. керованих авіабомб

За минулий день армія РФ 28 разів обстріляла прикордонні громади Сумської області

Жителі Запорізької області дедалі частіше стають жертвами шахраїв, які обіцяють "надати грошову допомогу"

Зеленський привітав Науседу з переобранням на посаду президента Литви

У Литві чинного главу держави Науседу було переобрано на другий президентський термін

Генштаб: Від початку доби відбулося 95 бойових зіткнень, більше половини - на Куп'янському та Покровському напрямках

Війська РФ завдали ракетного удару по Міжнародному аеропорту "Запоріжжя"

За добу окупанти випустили по Україні 14 ракет і близько 70-ти керованих авіабомб - Генштаб

Увечері окупанти обстріляли Михайлівку Бериславського району, відомо про двох поранених - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА