15:54 01.04.2019

Ставлення Зеленського до програми МВФ буде основним маркером для ринків - думка

3 хв читати
Ставлення Зеленського до програми МВФ буде основним маркером для ринків - думка

Реакція ринків на підсумки першого туру президентських виборів залишається позитивною, тому що серед основних його результатів - вибування з президентських перегонів Юлії Тимошенко, з якою учасники ринку пов'язували основні ризики для поточної програми співробітництва України з МВФ, вважає фахівець відділу продажу боргових цінних паперів інвестгрупи Dragon Capital Сергій Фурса.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" він зазначив, що серед можливих підсумків виборів були варіанти, за яких Ю.Тимошенко ставала президентом або прем'єр-міністром при президенті В.Зеленському.

"Після першого туру ризики варіантів A і B істотно зменшилися, тому ринок адекватно сприймає ситуацію", - сказав експерт.

На його думку, ринок загалом поки що позитивно сприймає В.Зеленського, оскільки не бачить великої загрози продовження програми з МВФ за його президентства.

С.Фурса додав, що збільшення визначеності та наближення завершення виборів для ринків уже саме по собі позитивне.

"Ринок може залишатися позитивним, доки він не побачить і не відчує протилежного (у словах і діях В.Зеленського щодо співпраці з МВФ - ІФ)", - наголосив фахівець відділу продажу боргових цінних паперів інвестгрупи Dragon Capital.

Відповідаючи на запитання про можливий вплив на котирування українських активів кадрових пропозицій В.Зеленського, С.Фурса зазначив, що такі посади зі сфери повноважень глави держави, як міністр оборони або глава МЗС, для ринку не такі важливі. "Але якщо, наприклад, екс-міністра фінансів Олександра Данилюка призначать главою адміністрації президента, то ринок позитивно відреагує", - вважає експерт.

Водночас він додав, що якщо В.Зеленський "заїкнеться про зміну правління Нацбанку", то ринок одразу розвернеться в інший бік.

Говорячи про ймовірну динаміку котирувань українських активів у разі остаточної перемоги В.Зеленського в другому турі, С.Фурса зазначив, що в поточні котирування вже закладено дуже велику ймовірність такої перемоги. "Поки що здається, що розрив (між В.Зеленським і П.Порошенком - ІФ) дуже великий, щоб його ліквідувати", - пояснив фахівець відділу продажу боргових цінних паперів інвестгрупи Dragon Capital.

Глава аналітичного відділу інвесткомпанії "Адамант Капітал" Костянтин Фастовець у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" зазначив, що наразі ринки реагують нейтрально на підсумки першого туру виборів. "Можливо, це пов'язано з тим, що попередні дані за результатами досить близькі до передвиборчих оцінок соціологів", - сказав він.

На його думку, з огляду на те, що В.Зеленський є набагато менш зрозумілим кандидатом для інвесторів, ніж П.Порошенко, реакції на його високі шанси перемогти варто чекати, скоріше, негативної.

"Водночас не виключений сценарій, у якому продаж розпочнеться тільки за наявності реалізації конкретних ризиків: наприклад, перших ознак відмови від співпраці з МВФ, відкату певних реформ тощо", - додав аналітик.

Він вважає, що жодних істотних структурних змін на ринку капіталу в короткостроковій перспективі не очікується.

Як повідомлялося з посиланням на дані ЦВК, за підсумками обробки 80,2% протоколів В.Зеленський набирає 30,4%, П.Порошенко - 16,03%, Ю.Тимошенко - 13,24%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес

Україна експортувала морським коридором 50 млн т вантажів, відправивши 1737 суден - Мінвідновлення

"Укренерго" продовжило до кінця доби застосування лімітів енергоспоживання

Доходи загального фонду держбюджету в травні трохи знизилися до 151,6 млрд грн

Diia.City United закликала уряд прискорити запровадження е-бронювання та збільшити термін броні до 12 місяців

РФ завдала ударів по енергооб'єктах у п'яти областях, можливі зміни в обмеженні електропостачання - Міненерго

Націоналізовано активи компанії, пов'язаної з російським букмекером, на суму понад 1,8 млрд грн

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА