10:21 11.06.2019

КС України розпочав розгляд конституційності указу про розпуск ВР

3 хв читати
КС України розпочав розгляд конституційності указу про розпуск ВР

Велика палата Конституційного Суду України (КС) приступила до публічних слухань справи за конституційним поданням 62 народних депутатів про відповідність Основному закону указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів до парламенту.

На засіданні присутні президент країни Володимир Зеленський, депутати з числа тих, хто підписав подання, представник Верховної Ради.

"До початку розгляду справи судді не інформували про конфлікт інтересів, заяв про відводи і самовідводи немає", - заявила голова суду.

Як повідомлялося, 4 червня Велика палата Конституційного Суду України визнала конституційне провадження невідкладним, тобто рішення має бути винесено протягом місяця.

Напередодні у відеозверненні Зеленський, якого КС запросив на засідання, зазначив, що "це вперше за 28 років, коли президент прийде на засідання КС".

Як повідомлялося, президент Зеленський підписав указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", згідно з яким день голосування на позачергових виборах депутатів призначено на 21 липня.

Конституційне подання 62 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) цього указу президента надійшло до КС 24 травня.

Нардепи вважають, що указ не відповідає такому елементу верховенства права, як юридична визначеність, оскільки не містить належного обґрунтування наявності підстав для дострокового припинення повноважень парламенту.

Автори клопотання зазначають, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 90 Конституції України президент не встановлює відсутності або наявності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, а лише видає указ у разі наявності юридичного факту - відсутності коаліції депутатських фракцій у парламенті протягом одного місяця від дня припинення її діяльності.

На думку народних депутатів, указ суперечить низці норм Конституції України.

Представник президента України Володимира Зеленського в Конституційному Суді України Федір Веніславський напередодні наголосив, що указ президента про розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів повністю відповідає Конституції України.

"Президент абсолютно однозначно використав своє право, на підставі абсолютно чітких, зрозумілих, прогнозованих правових підстав, і достроково припинив повноваження Верховної Ради. На наше переконання, у Конституційного Суду немає і бути не може жодних правових підстав ставити під сумнів конституційність указу президента", - сказав він на брифінгу в Києві в понеділок.

Веніславський переконаний, що на засіданні КС 11 червня його команда повністю доведе, що указ президента є конституційним і "розіб'є будь-які доводи опонентів".

Представник Зеленського в КС зазначив, що відсутність коаліції депутатських фракцій у парламенті з 29 березня 2016 року, коли з неї офіційно вийшла Радикальна партія Олега Ляшка, є загальновідомим фактом і навіть не потребує особливого доведення. Він також нагадав, що 16 і 17 лютого 2019 року з коаліції "Європейська Україна" вийшли фракції "Батьківщина" та "Самопоміч".

"Відсутність коаліції визнана і самими народними депутатами, і попередній президент Порошенко заявляв, що у нього є право достроково припинити повноваження парламенту, але він його не застосовує", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА