Доступність посилання

ТОП новини

25 років «Території А»: а тепер усе інакше?


Зліва направо: «Аква Віта», Юрко Юрченко та «Фантом 2»
Зліва направо: «Аква Віта», Юрко Юрченко та «Фантом 2»

Рівно 25 років тому на телеканалі ICTV з'явилася «Територія А» –​ перший телевізійний український хіт-парад. Його називають прототипом усіх талант-шоу, які ми сьогодні бачимо на українському телебаченні. «Територія А» зробила відомими Юрка Юрченка, Скрябіна, Ірину Білик, гурти «Фантом 2», «Аква Віта», «Вхід у змінному взутті» та багатьох інших артистів, які грали ледь не в кожному касетному плеєрі дев'яностих.

17 березня мистецька агенція «Територія А» святкує свій ювілей: 25 років. У ЦКМ КПІ мав відбутися ювілейний концерт, але через пандемію коронавірусу організатори були вимушені перенести його на поки невизначений термін. Радіо Свобода нагадує пісні, які стали візитівками хіт-параду «Територія А».

«​Аква Віта»​«​А тепер усе інакше»​

«Аква Віта» – гурт, який показав, що в Україні теж уміють створювати денс-поп. Під час одного з музичних фестивалів гурт познайомився із продюсерами «Території А», Анжелікою Рудницькою та Олександром Бригинцем, і підписав контракт. Після неодноразових перемог у телевізійному хіт-параді, «Аква Віта» здобули величезну на той час популярність. На їхньому рахунку – сім повноформатних платівок. Але народним хітом, став трек «А тепер усе інакше».

«​Олександр Пономарьов» – «​Серденько»

Не «Ніченькою» єдиною. Якщо ви думаєте, що Олександр Пономарьов – це тільки романтичні балади, то ви дуже помиляєтеся. Музика, яку він створював у часи «Території А», не обмежувалася піснями у стилі «Я люблю тільки тебе». Євро-денс українського розливу, ніяк інакше.

«Скрябін» – «Птахи»

Рання творчість Скрябіна – це ніщо інше, як зародження електронної музики в Україні. Сам Андрій Кузьменко неодноразово розповідав про те, що «його музику виховало польське радіо», яке на момент здобуття незалежності України вже мало чим похизуватися в музичному плані.

Гурт «Скрябін» одним із перших почав використовувати драм-машину та експериментувати з електронікою, саме тому їх можна було би назвати «мамонтами» українського електронної музики, а їхні ранні альбоми – «абеткою української електроніки».

«Фантом 2» – «Двоє»

«Фантом 2» – гурт з Івано-Франківська, який виник у 1996 році і створював музику в жанрі євро-денс. У середині 90-х вони були одним із найпопулярніших гуртів, які робили танцювальну музику.

«Фантом 2» складався з Романа Матіяша та Ольги Гречко, але гурт існував доти, доки існувала їхня пара. Згодом закохані розійшлися, і гурт розпався. Кліп на пісню «Двоє» неодноразово перемагав у хіт-параді «Територія А», тому пропонуємо пригадати саме цей трек і те, як вміли запалювати «Фантом 2».

«Юрко Юрченко» – «Я йду»

Якщо пошукати в Google нинішні фото Юрка Юрченка, то можна дуже голосно йойкнути. Секс-символ тінейджерів 90-х вже не той, але ми пропонуємо не обговорювати метаморфози Юрка, а пригадати трек, який крутився у голові кожного третього українського підлітка.

Трохи історії: 1996 рік, фестиваль «Море друзів», Юрій знайомиться із керівником мистецької агенції «Територія А», так розпочинається проєкт «Юрко Юрченко». Продумана реклама, кліпи на кожен трек, купа перемог на музичних фестивалях. Результат – скажена популярність.

«Ірина Білик» – «Дай руку мені»

Вона ніколи не перестає дивувати. Можливо, не завжди приємно, але її епатажності може позаздрити будь-яка поп-діва. Деякі фанати зізнаються: готові пробачити Ірині Білик усі метаморфози, бо її рання творчість – це дуже про любов.

А поки Ірина Білик випускає черговий російськомовний трек, ми пропонуємо послухати одну із ранніх україномовних пісень «Дай руку мені».

«Вхід у змінному взутті» – «Бо вже той день, коли»

У 90-х гурт «Вхід у змінному взутті» став справжнім відкриттям в українській музиці. Саме ВУЗВ є авторами хітів «Сірко» та «Штольня», які багато хто досі знає напам'ять.

Зірковий шлях гурту почався у 1995-му: тодішні учасники Олександр Стьоганов та Олександр Польовий запрошують до гурту Олега Тунєва і Романа Веркулича та разом їдуть на «Червону руту» у Криму. Там музиканти виграють приз за найкращий шлягер із піснею «Сірко» та отримують перше місце.

Ми пропонуємо вам послухати не менш відомий хіт, який називається «Бо вже той день, коли» та переконатися, що український реп має бути на українській сцені.

«Територія А» стала унікальним мистецьким явищем, яке допомогло українській музиці розвиватися та стати популярною у 1990-і роки. Мало хто міг подумати, що в країні вже на той час уміли робити якісну танцювальну музику. Окрім популярності та визнання, українська музична сцена здобула незалежність і від російського шоу-бізнесу та автономно існує до сьогодні.

  • Зображення 16x9

    Захар Давиденко

    Закінчив КНУ Шевченка за фахом «фольклористика». 

    Займаюся традиційною українською культурою.

    У 2020 році долучився до команди соцмереж Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG