18:07 16.09.2014

ВР із третьої спроби ухвалила закон про люстрацію

2 хв читати
ВР із третьої спроби ухвалила закон про люстрацію

Верховна Рада України з третьої спроби підтримала в другому читанні закон про люстрацію.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідне рішення проголосував 231 народний депутат із 246, що зареєструвалися в залі засідань.

Як зазначив керівник робочої групи з доопрацювання законопроекту про очищення (люстрацію - ІФ) влади Юрій Дерев’янко, порівняно із законопроектом, який розглядав парламент у першому читанні, закон суттєво змінився.

Він повідомив, що з тексту законопроекту було вилучено норми, які суперечили чинній Конституції України.

"Усі виборчі посади, такі як депутати, уповноважений з прав людини, конституційні судді, - їх виключено з цього закону (не підпадають під його дію - ІФ)", - сказав нардеп.

Ю.Дерев’янко також зазначив, що було звужено коло близьких людей, які подають декларацію про майно і доходи, до кола сім'ї, "тобто тих людей, які проживають разом із кожним із нас". Парламентар пояснив, що, зокрема, народні депутати щорічно подають звичайну декларацію, в якій зазначають належне майно і доходи виключно тих членів сім'ї, які проживають разом із ними і ведуть спільне господарство.

Ю.Дерев’янко також зауважив, що ухвалений закон передбачає норму, згідно з якою податкова інспекція, перш ніж ухвалити остаточне негативне рішення за підсумками перевірки задекларованого майна, має ознайомити з усіма своїми зауваженнями особу, яку перевіряє, і лише з урахуванням пояснень цієї особи може приймати остаточне рішення.

Раніше у вівторок народні депутати не змогли ухвалити цю законодавчу ініціативу, на що голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що депутати не вийдуть із зали засідань доки її не приймуть.

"Закон визначає правові та організаційні засади проведення перевірки державних службовців і прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування з метою відновлення довіри до влади та створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Документ передбачає створення люстраційного органу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА