Продаж автомобіля: які податки треба сплатити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаж автомобіля: які податки треба сплатити

Особисті фінанси
4895
Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений ст. 173 Податкового кодексу України від (далі – ПКУ).
Про це йдеться на сторінці відомства у FACEBOOK.
Ставка податку. Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5%.
Винятком є дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного (!) з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, – такий дохід не підлягає оподаткуванню.
Якщо продали декілька автівок:
  • дохід, отриманий платником від продажу другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, оподатковується за ставкою 5%;
  • дохід, отриманий платником від продажу третього та наступних транспортних засобів – за ставкою 18%.
Крім того, дохід від продажу другого та наступних легкового автомобіля чи мотоцикла, мопеда є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.
З якої ціни розраховується податок. Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Довідка Finance.ua:

  • Сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при купівлі легкового авто здійснюється під час першої державної реєстрації в Україні в сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ України.
  • До речі, нардепи від “Слуги народу” зареєстрували у ВР законопроєкт, яким пропонується збільшити податок на автомобілі до 6 мінімальних зарплат.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас