13 квітня 2020, 18:26

Неможливо купити кров, якщо її немає

Одна кроводача потенційно може врятувати 3 життя.

Станом на 13 квітня 1149 життів вдалося врятувати завдяки проєкту #таксідлядонора, який спільними зусиллями започаткувала Фундація #ВАРТОЖИТИ разом з ДонорUA, як альтернативу нашим щомісячним Red Brunch задля того, щоб жоден українець не помер від нестачі донорської крові або її компонентів.

За 2 тижні роботи 383 донори у семи українських містах вже скористалося послугою безкоштовного таксі, щоб здати кров і допомогти іншим.

Відсьогодні #таксідлядонора починає свою роботу ще в шести містах України. Загалом послуга #таксідлядонора вже доступна в 13 містах, а найближчим часом ми розширимо її до 23-х міст.

Кому це потрібно?

Донорська кров є повітрям для 300 000 українців, які щодня потребують допомоги. Під час пандемії коронавірусу в багатьох областях України виникла серйозна проблема – критична нестача донорської крові. Одна з причин – фактично паралізований рух громадського транспорту у зв'язку з карантинними обмеженнями, через що потенційні донори фізично не можуть дістатись до місця забору крові.

Надзвичайна ситуація під час пандемії – це не тільки дискомфорт для життя, але і ризик його втратити через нестачу крові, адже кров неможливо купити, як ліки. Якщо її немає в наявності – людина приречена на смерть.

Карантин триває, а запаси донорської крові стрімко скорочуються

Ми не чекали на дії зі сторони держави і почали терміново шукати партнерів для порятунку людей. На наш заклик одразу відгукнулись онлайн-сервіс Uklon та національна мережа АЗК WOG.

25 березня Фундація #ВАРТОЖИТИ, ДонорUA, онлайн-сервіс Uklon та національна мережа АЗК WOG підписали меморандум доброї волі про запуск проєкту #таксідлядонора, а 30.03.2020 стартували проєкт, в рамках якого Uklon та WOG зобов'язалися надати 20.000 безкоштовних поїздок для донорів в 7 українських містах задля того, щоб закрити потребу в донорській крові та її компонентах на період карантину.

Як це працює?

Проєкт #таксідлядонора дає можливість донору замовити собі безкоштовне таксі і безпечно та з комфортом доїхати до центру крові у своєму місті та назад додому.



Завдяки спільним зусиллям Фундації #ВАРТОЖИТИ, ДонорUA, онлайн-сервісу Uklon та національної мережі автозаправних комплексів WOG послуга вже доступна в 7 містах України.

Станом на сьогодні 383 донори вже скористалося послугою безкоштовного таксі:

• Київ – 209 донорів

• Дніпро – 65 донорів

• Львів – 58 донорів

• Харків – 56 донорів

• Запоріжжя – 2 донори

• Полтава – 5 донорів

• Одеса – 6 донорів



Відсьогодні #таксідлядонора також стартує свою роботу у таких містах:

• Суми

• Івано-Франківськ

• Кривий Ріг

• Вінниця

• Чернігів

• Миколаїв

Задля того, щоб закрити потребу донорської крові у цих шести містах, а також у Житомирі, Хмельницькому, Чернівцях, Тернополі, Маріуполі, Рівному, Ужгороді, Білій Церкві, Херсоні, Кропивницькому Фундація #ВАРТОЖИТИ спільно з ДонорUA ми запустили велику кампанію по збору коштів. Допомогти можна не лише ставши донором, але і фінансово: оплативши таксі іншого донора, якщо протипокази не дозволяють вам здавати кров.

Наша мета – зібрати 2 000 000 грн на таксі для донорів у 16 українських містах, де Фундація #ВАРТОЖИТИ та ДонорUA будуть самостійно щодня закривати потреби згідно кількості зібраних коштів.

Коли кров – це повітря

Тисячі українців щодня потребують донорської крові чи її компонентів. Навіть в умовах карантину донорська кров однаково потрібна в онковідділеннях, пологових будинках, військових госпіталях, хірургічних відділеннях та опікових центрах.

Дитина, яка лікується від онкозахворювання потребує близько 40 донорів протягом всього лікування.

Мама, яка щойно народила при складних пологах не зможе вижити без донорської крові. А для того, щоб зупинити кровотечу, інколи і 10 донорів замало.

При опіках різного ступеню потрібно постійне переливання плазми, як основної рідини, що допомагає якнайшвидше відновитись людині. Інколи і 30 донорів недостатньо для порятунку однієї людини при опіках.

Війна триває і кров постійно потрібна хлопцям і дівчатам, які захищають нас на сході країни, адже всі травми, які вони отримують там – лікують тут.



Мої друзі, знайомі та колеги також підтримали акцію на своїх сторінках в соціальних мережах і словами 1 РАЗ НА 60 ДНІВ КОЖЕН МОЖЕ закликають усіх небайдужих ставати донорами самим, допомагати фінансово, а також просто поширюючи інформацію серед знайомих.

60 днів – саме стільки часу потрібно, щоб організм людини повністю відновився після кроводачі і донор знову зміг здавати кров.



Акцію #таксідлядонора вже підтримали: Валерій Харчишин, Оксана Гутцайт, Олеся Корженевська, Ірена Карпа, Геннадій Корбан та інші.

Я хочу стати донором. Що мені потрібно робити?



Щоб стати донором і скористатись послугою #таксідлядонора перейдіть на сторінку Фундації #ВАРТОЖИТИ та дотримуйтесь простої інструкції.

В донорстві головне – турбота про здоров'я самого донора, тому перед реєстрацією уважно ознайомтесь з усіма протипоказами і переконайтесь, що ви можете бути донором.

Покрокова інструкція донора:

1. На сайті Фундації #ВАРТОЖИТИ перегляньте список міст, в яких вже доступна послуга #таксідлядонора. Зверніть увагу на особливості, пов'язані з пропискою і мінімальною вагою донора у кожному місті.

2. Ознайомтесь з абсолютними та тимчасовими протипоказами.

3. Дізнайтесь, як підготуватися до кроводачі.

4. Перегляньте просту інструкцію, як зареєструватися в кабінеті донора на сайті ДонорUA.

5. Натисніть на кнопку "Хочу стати донором" або відразу перейдіть на сайт ДонорUA.

6. Заплануйте свій візит у центр крові: виберіть де саме будете здавати кров, зручні дату, час та опцію "Замовити таксі для донора"

7. Також ви можете обрати реципієнта, якому будете здавати кров.

8. Отримайте на пошту два промокоди на дві безкоштовні поїздки на таксі в центр крові та назад.

9. Врятуйте чиєсь життя і подаруйте комусь ще один світанок, ще одну посмішку і ще одні обійми.

За цим посиланням можна перевірити запаси донорської крові у вашому місті.



Я боюсь заразитись COVID-19

Багато донорів відмовляються від кроводачі через страх заразитись на COVID-19, проте згідно Advancing Transfusion and Cellular Therapies Worldwide, ви НЕ ризикуєте заразитися COVID-19 через процес здачі або через переливання крові, оскільки респіраторні віруси не передаються шляхом донації та переливання.

Не було зафіксовано жодного випадку трансфузійної передачі двох інших коронавірусів, які виникали протягом останніх двох десятиліть (SARS, MERS-CoV).

Зазначу також, що для нас безпека водіїв і пасажирів – понад усе.

• Кожна машина онлайн-сервісу Uklon забезпечена масками і антисептичними засобами і проходить регулярну санітарну обробку.

• Кожна поїздка застрахована.



"Про послугу дізнався із соціальних мереж. Як на мене, це дуже необхідна ініціатива. Після кроводачі організм досить ослаблений. Поїздка власним авто чи громадським транспортом в такому випадку може закінчитись не дуже добре для донора. Тому таксі мінімізує будь-які ризики, особливо зараз, в час обмеженого руху транспорту." – розповів Іван Павліш, донор зі Львова, який вже скористався послугою #таксідлядонора.

За цим посиланням можна прочитати повний блог Івана Павліша – донора, який вже 10 разів здавав кров і не планує зупинятися.

Допомагаємо допомагати

Нам дуже потрібна ваша кров. Проте, якщо ви не маєте можливості стати донором, але маєте велике бажання допомогти – поширюйте інформацію про послугу #таксідлядонора у своїх соціальних мережах, розповідайте друзям та знайомим про нашу акцію, щоб якомога більше людей дізнались про цю можливість.

Також можна допомогти фінансово

Ми не лише активно збираємо, але і щодня витрачаємо кошти на таксі для донорів по всій Україні.

Задля того, щоб донори в Житомирі, Хмельницькому, Чернівцях, Тернополі, Маріуполі, Рівному, Ужгороді, Білій Церкві, Херсоні, Кропивницькому, Сумах, Івано-Франківську, Кривому Розі, Вінниці, Чернігові та Миколаєві могли дістатися в центри крові просимо вас допомагати фінансово.

Ви можете оплатити таксі для донора з будь-якої точки світу:

120 грн достатньо для того, щоб покрити одну поїздку одного донора в центр крові,

240 грн, щоб покрити дві поїздки одного донора – до центру крові і назад додому.

• Будь-яка сума важлива, навіть якщо це 5 чи 10 грн, адже вони можуть врятувати чиєсь життя.

За цим посиланням натисніть кнопку "ОПЛАТИТИ ТАКСІ ДЛЯ ДОНОРА" або "ДОПОМОГТИ" і ваш переказ автоматично потрапить на окремий рахунок Фундації #ВАРТОЖИТИ, на якому ми збираємо гроші на #таксідлядонора.



На сайті Фундації #ВАРТОЖИТИ ми щодня публікуємо звіт про кількість доброчинців, суму зібраних коштів, а також кількість донорів, які скористалися послугою безкоштовного таксі. Актуальні дані можна переглянути на сторінці Фундації #ВАРТОЖИТИ, а також звітуємо двічі на тиждень мапою з інфографікою на нашій сторінці у фейсбуці.



Мені терміново потрібна донорська кров. Що робити?

На сайті наших партнерів ДонорUA ви завжди можете залишити заявку і з вами в короткий термін зв'яжеться координатор ДонорUA, щоб уточнити деталі і якомога швидше закрити вашу заявку.

Який наступний проєкт?

У даний момент ми активно шукаємо партнерів задля того, щоб запустити наш наступний проєкт. Тому я хочу звернутися до представників бізнесу і попросити допомоги.

Діагноз "рак" сам по собі – це величезний стрес для будь-якої людини та її близьких. Усе це я пережила на власному досвіді і ніколи, нікому, навіть найбільшому ворогу не побажаю пройти крізь таке пекло. В умовах пандемії COVID-19 онкопацієнти опинилися у фізичній і психологічній пастці. До пацієнтських організацій щодня надходять звернення від занепокоєних і наляканих хворих та їх близьких: де й у кого лікуватися та проходити діагностику, звідки брати ліки, як шукати гроші, як жити в діагнозі і ще, і ще, і ще...

Фундація #ВАРТОЖИТИ спільно з пацієнтською організацією "Афіна. Жінки проти раку" працюють над запуском кол-центру для онкопацієнтів, який стане єдиним координаційним центром по всій Україні для онкопацієнтів будь-якого віку.

Детальніше про КОЛ-ЦЕНТР #ВАРТОЖИТИ можна почитати за цим посиланням.

А що далі?



В попередньому блозі ми стартували і провели ВЕЛИКИЙ БЛАГОДІЙНИЙ МАРАФОН задля того, щоб наша Фундація #ВАРТОЖИТИ змогла розпочати свою діяльність.

Ми запускаємо новий МАРАФОН. Цього разу КНИЖКОВИЙ, задля того, щоб:

• Разом з нашими друзями – Фондом Зелений Слон, який здійснює мрії важкохворих дітей зібрати і передати книжки від українських видавництв дітям, які проходять лікування в Національному Інституті Раку

• Разом з українськими письменниками, та видавництвами провести книжковий флешмоб #читаювдома і нагадати українцям, що читати – це круто!

• Зібрати кошти на продовження діяльності Фундації #ВАРТОЖИТИ і реалізацію наших проєктів, адже нас не підтримує жодна інституція і ми працюємо виключно за кошти, зібрані від благодійників.



Наш КНИЖКОВИЙ МАРАФОН вже підтримали видавництво "Люта справа", письменниці Катерина Бабкіна, Оксана Шаварська, Марися Нікітюк, Світлана Тараторіна, Ольга Купріян, а також видавництва "Анетти Антоненко","Book24", "BookChef", "Фоліо", Видавництво Старого Лева, видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", "Фабула" та #Книголав. Їхні книги можна буде виграти в рамках нашого книжкового марафону #читаювдома.

І поки ми продовжуємо збирати книжкові запаси, щоб якомога більше благодійників отримало подарунок – пропонуємо вам просто зараз долучитися до нашого КНИЖКОВОГО МАРАФОНУ. Для цього потрібно зробити донейт у розмірі 200 грн або більше і автоматично стати учасником марафону.

Оголошення переможців благодійного марафону відбудеться 30 квітня на фейсбук сторінці Фундації #ВАРТОЖИТИ.

Купити книгу дитині!

Кожен бажаючий може самостійно обрати книгу у нас на сайті і придбати її важкохворій дитині. Наприкінці акції ми окремо замовимо всі придбані благодійниками книги і разом з Фондом Зелений Слон передамо їх діткам, які проходять лікування у Національному Інституті Раку та відправимо їх адресно тим дітлахам, які вже встигли замовити мрію Фонду Зелений Слон. Для цього на сайті Фундації #ВАРТОЖИТИ натисніть кнопку Я ХОЧУ КУПИТИ КНИГУ ДИТИНІ і оберіть, яку саме книгу ви бажаєте придбати і у якій кількості.



Велика подяка улюбленим видавництвам "Люта справа", #Книголав, "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" та Видавництво Старого Лева, які першими передали добірку книжок окнохворим дітям.

Для того, щоб першими дізнаватись новини з життє проєкту – підписуйтесь на наші сторінки в соціальних мережах:

Facebook #ВАРТОЖИТИ

Instagram: @vartozhyty

Telegram канал: @yaninafilm

Сайт #ВАРТОЖИТИ

та слідкуйте за нами по хештегу #ВАРТОЖИТИ.

ЯКЩО СЬОГОДНІ НІЧОГО НЕ ЗРОБИШ – ЗАВТРА НІЧОГО НЕ ЗМІНИТЬСЯ

Грудень – місяць, коли кожен з нас подумки чи вголос підбиває підсумки року, що минає. У цьому блозі я розповім про найбільші перемоги та здобутки нашої команди в сфері онкології за 2020 рік...

Коли щастя – найкращі ліки!

В умовах карантину, коли культурне дозвілля неможливо організувати у вигляді походу в театр, кінотеатр, на концерт або на презентацію книги улюбленого автора, дуже важливо зберігати єдність...

Неможливо купити кров, якщо її немає

Одна кроводача потенційно може врятувати 3 життя. Станом на 13 квітня 1149 життів вдалося врятувати завдяки проєкту #таксідлядонора, який спільними зусиллями започаткувала Фундація #ВАРТОЖИТИ разом з ДонорUA, як альтернативу нашим щомісячним Red Brunch задля того, щоб жоден українець не помер від нестачі донорської крові або її компонентів...

Кого найбільше зачепить пандемія коронавірусу або про кого ми забули?

В умовах світової пандемії, яка щодня змушує нас боятися за своє життя та за життя наших близьких я хочу наголосити, що є речі страшніші за коронавірус, бо рак не пішов на карантин! Вірус COVID-19 – це дійсно дуже серйозний виклик нашому суспільству, але я пропоную згадати статистику виживаності онкохворих і порівняти її з коронавірусом...

Репресії та біль замість здорового глузду

Чому "антинаркотичний" проект закону лише погіршить ситуацію із наркотиками та примусить хворих страждати ще більше? Залежність від незаконного вживання психоактивних речовин – це проблема, яку в народі називають "наркоманією"...