Доступність посилання

ТОП новини

Поставлене завдання відновити українське мовлення – Еміне Джеппар про реінтеграцію Донбасу


Київська телевежа
Київська телевежа

Захопленням інфраструктури та відсутністю якісного цілеспрямованого контенту пояснюють невдачі України в інформаційній політиці на Донбасі експерти. Чи можливо за допомогою інформаційної стратегії реінтегрувати окуповану частину Донбасу в українське інформаційне поле?

Стратегія інформаційної реінтеграції Донбасу була розроблена Міністерством інформаційної політики і містить низку рекомендацій щодо вироблення й поширення контенту для жителів тимчасово окупованих територій.

​Ця стратегія є рамковим документом і не містить інструментів прямої дії, розповідає перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар, і спрямована ця стратегія більше на роботу з жителями окупованих територій.

«Разом з окупованими територіями відбулася й окупація інфраструктури. І зараз ми маємо ситуацію, коли мовлення на наших територіях, які ми не контролюємо, відбувається з тих веж, які були захоплені. Тому ця стратегія покликана виконати декілька задач: боротьба з пропагандою, а також відновлення українського мовлення на окупованих та на контрольованих Україною територіях. Нейтралізація того мовлення, що відбувається зараз із наших веж, які на окупованій території і (сигнали) добивають до підконтрольних територій. Крім того, має бути спеціалізований контент, який буде цікавим для жителів окупованих територій», – зазначає Джеппар.

Еміне Джеппар, перший заступник міністра інформаційної політики
Еміне Джеппар, перший заступник міністра інформаційної політики

У рамках стратегії передбачено розширення зони наземного ефірного мовлення українських телерадіокомпаній з територій, які прилеглі до тимчасово окупованих.

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський повідомив, що для відновлення мовлення побудують кілька веж у Донецькій та Луганській областях.

«Буде піднята висота вежі в Широкому (Луганська область – ред). Це передбачає якраз мовлення на окуповані території. Також ми плануємо створення локальних мультиплексів цифрового телебачення, що дозволить нам збільшити кількість телеканалів, які мовлять на окуповані території і закривають білі плями на лінії розмежування», – каже Костинський.

Сергій Костинський, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення
Сергій Костинський, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення

​Крім того, за словами Костинського, найближчим часом мають бути запущені нові радіостанції, які будуть мовити на непідконтрольні території.

Медіаексперт Тетяна Попова вважає, що ухвалення інформаційної стратегії трохи запізніле, бо стратегію було написано ще в 2016 році. На думку Попової, декларації ці правильні, але їх недостатньо, має бути якийсь план дій і мають бути призначені відповідальні.

«На Донбасі встановлені сто додаткових телерадіопередавачів, але там не вистачає ще однієї вежі в Покровську, щоб покрити Донецьк. Але по інфраструктурній частині теле- і радіомовлення буде зроблена ще одна вежа в Попасній. Ці дві вежі закриють питання територій, на які можна мовити. Далі вже треба працювати з самим контентом і в інтернеті. Наприклад, великий передавач, який встановлено в Часовому Ярі, за нашим планом, мав транслювати станцію «Голос Донбасу» і програму «Київ-Донбасс», яку робить «Громадське радіо». Замість цього там транслюється абсолютно нерелевантний контент», – каже Попова.

Тетяна Попова, медіаксперт, колишній заступник міністра інформаційної політики
Тетяна Попова, медіаксперт, колишній заступник міністра інформаційної політики

Крім того, на її думку, варто працювати і над інтернет-контентом для тимчасово окупованих територій, зокрема мова йде про швидке розвінчування фейків, які вкидаються в інформаційній простір непідконтрольних територій.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG