21:29 17.07.2019

До вирішення проблем порушення прав людини в Криму можуть бути залучені омбудсмени третіх країн

2 хв читати
До вирішення проблем порушення прав людини в Криму можуть бути залучені омбудсмени третіх країн

Уповноважені з прав людини третіх країн можуть бути залучені до питань, пов'язаних з порушеннями прав людини в окупованому РФ Криму, заявляє доповідач від України на нараді ОБСЄ з людського виміру у Відні, присвяченому багатосторонньому співробітництву омбудсменів, екс-постійний представник президента в Автономній Республіці Крим Борис Бабин.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу за підсумками наради ОБСЄ він наголосив на важливості дій по лінії омбудсменів в умовах відсутності в Криму правосуддя і незалежної від окупаційної влади адвокатури, недопуску до Криму міжнародних місій і усунення МКЧХ від виконання функцій. При цьому Бабин підкреслив, що двосторонній діалог з цього питання уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової і уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової є неефективним.

"Ефективні кроки щодо запобігання переслідувань кримськотатарських активістів та інших жертв політичного тиску окупантів я, звичайно, очікую не в рамках двостороннього діалогу омбудсменів України і РФ. Про перетворення цієї взаємодії в "битву дам", яка вийшла навіть за рамки міждержавного конфлікту, я вже писав. Таке поліпшення гуманітарних переговорів можливо, по-моєму, перш за все через залучення, як учасників або посередників діалогу, омбудсменів третіх країн. Адже, як свідчать серед іншого вчорашні зустрічі омбудсменів України і РФ в Києві, інший формат себе вичерпав", - написав доповідач від України.

За його словами, радник Європейської мережі національних інститутів з прав людини (омбудсмена), основний доповідач на минулій нараді ОБСЄ із співробітництва омбудсменів Павло Хацук визнав необхідність залучення омбудсменів третіх країн до питань, пов'язаних з порушеннями прав людини в окупованому РФ Криму. До такого висновку він прийшов, взявши до уваги інформацію про причетність Москалькової до утримання заручників на окупованому півострові.

"Доповів представникам ОБСЄ та делегаціям держав про притягнення агресором російського омбудсмена Москалькової як співучасника в утриманні заручників в Криму, зокрема, в справі викрадених Очаківських рибалок з судна 0041, і надав відповідні документальні докази. Озвучені мною пропозиції за підсумками обговорення були повністю підтримані основним доповідачем, радником Європейської мережі національних інститутів з прав людини (омбудсмена). Він визнав необхідність багатостороннього діалогу омбудсменів саме в кримському вимірі", - повідомив Бабин.

При цьому він процитував Хацука: "У сфері захисту прав людини не може бути вакууму".

Бабин також зазначив, що на нараді ОБСЄ у Відні, присвяченій багатосторонньому співробітництву омбудсменів, не було представників офісу українського омбудсмена, зокрема, її представника в АРК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА