Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: В Офісі президента пояснили, чому вимкнули коментарі в YouTube та Instagram


Володиимр Зеленський
Володиимр Зеленський

Україна вшановує «кіборгів», які загинули під час оборони ДАПу

20 січня в українських аеропортах в пам’ять про загиблих «кіборгів» зіграли військові оркестри. На летовищах Києва, Одеси, Львова та Запоріжжя звучала музика в той самий день, коли у 2015 році загинули 49 «кіборгів» на 242-й день оборони ДАПу.

Вшанували загиблих захисників ДАПУ відбулося і біля Пам’ятного дзвона, що на території Міністерства оборони України, за участю рідних та близьких загиблих, а також вищого військового та політичного керівництва України. Як це було – дивіться у фотогалереї.

В центрі – матір, сестра та батько загиблого під час оборони ДАПу Героя України Івана Зубкова (позивний «Краб») із містечка Деражня на Хмельниччині
В центрі – матір, сестра та батько загиблого під час оборони ДАПу Героя України Івана Зубкова (позивний «Краб») із містечка Деражня на Хмельниччині

Бої за Донецький аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчилися після повного руйнування обох терміналів і диспетчерської вежі аеропорту. В обороні також брали участь волонтери і медики. Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських військових, поранені понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, частину – посмертно.

А тепер коротко:

  • Офіс Генпрокурора спільно з СБУ провели обшуки у справі Катерини Гандзюк. «Повідомлено про підозру керівнику злочинної організації, колишньому помічнику народного депутата України попередніх скликань», – повідомили в прокуратурі. Імовірно, йдеться про Ігоря Павловського, оскільки про його угоду зі слідством у справі Гандзюк раніше були заяви.
  • Колишній президент «Укрбуду» й екснародний депутат Максим Микитась намагався вилетіти з України, але правоохоронці завадили цьому. У грудні Микитасю продовжили запобіжний захід до 14 лютого 2020 року.
  • У Британії «шкодують» через появу українського тризуба в «Посібнику з протидії екстремізму». Водночас наразі не йдеться, чи буде тризуб вилучений із переліку, де поруч фігурують, зокрема, нацистські символи.
  • Офіс президента України Володимира Зеленського вимкнув можливість коментування на своїх сторінках в Instagram і YouTube. У коментарі на прохання Радіо Свобода в ОП пояснили такі дії атаками ботів і численною рекламою.
  • Рішення про допуск до навчання невакцинованих дітей ухвалюватимуть директори шкіл, повідомила міністр освіти та науки України Ганна Новосад.

«Злодії в законі», бойовики «ДНР» та переворот у сепаратистській Абхазії

«Держпереворот в Абхазії влаштували українські громадяни» – таку інформацію розповсюдила пресслужба вже колишнього президента самопроголошеної республіки Абхазія, сепаратистського регіону Грузії. Виявилося, що мова йде про найманців із батальйону «Пятнашка» з контрольованого Росією угруповання «ДНР». Що бойовики з Донбасу забули на Кавказі, яку роль вони зіграли у поваленні там влади і який стосунок до цієї історії мають «злодії в законі»? Розбиралися у цьому журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Далі – трохи цифр:

  • На окупованих територіях Донбасу незаконно утримуються в неволі 184 людини, повідомляють в СБУ.​
  • 26 мільярдерів мають стільки грошей, скільки має половина людства.
  • Невідомий вірус забрав життя третьої людини в Китаї та почав поширюватися за межі країни.

«Заявляла про побої, поки молотком не розбив щелепу». В Україні криміналізували домашнє насильство – що змінилося за рік

Домашнє насильство в Україні з початку 2019 року стало кримінальним злочином. У Росії натомість – із 2017 року воно кримінальним злочином не вважається. Там домашнє насильство перейшло із категорії злочинів у категорію правопорушень. Що ж змінилося в Україні за останній рік? Про це – читайте у матеріалі.

Спорт за тиждень: Говоров, Магучіх та Юнацька Олімпіада

Світовий рекорд від молодої та талановитої представниці легкої атлетики, запекла боротьба в українському баскетболі, чергова перемога у шахах, а також нагороди у плаванні та біатлоні. Таким насиченим був минулий спортивний тиждень. Детальніше у традиційному дайджесті від Радіо Свобода.

Зустріч випускників талант-шоу. Хто братиме участь в українському нацвідборі на «Євробачення-2020»?

В Україні розпочався національний відбір на «Євробачення-2020». 20 січня фанати конкурсу дізнались про претендентів на право представляти Україну в Нідерландах у травні. Радіо Свобода зібрало факти про всіх учасників нацвідбору.

Більше цікавих матеріалів читайте на сайті Радіо Свобода!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG